Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '19

 
Kategori
Kitap
 

Okumakla ve Yazmakla Sorunumuz

Kendi kendime sorguladığım ve bir türlü işin içinden çıkamadığım bir konu var. Son zamanlarda insanlar kitap yazanları, hatta kitapları satıyor ve para kazanıyorlar dye acımasızca eleştirir olmuş. Edebi niteliği yokmuş, ama insanlar alıyormuş, yayınevleri de satıyor diye mecburen basıyormuş... Bu sohbet böyle uzayıp gidiyor. Herkes de ezberlenmiş gibi aynı yorumlar. Sanki otomotiğe bağlanmışlar. Ben yayınevlerinin sitelerini takip etmeye başladığımdan beri adını daha önce hiç duymadığım bir çok yeni yazara ve onların düzenlenecek imza günlerine rastladım. Burada eleştiri şöyle olabilir ki bu yazarları çoğumuz bilmiyoruz, çünkü yeterince desteklenmiyorlar, dolayısıyla tanıtımlarını da diğer yazarlar gibi yapamıyorlar. Bizlerde sürekli her kitabevinde aynı kitapları gördüğümüzden bir süre sonra gözümüz alışıyor ve çok satıyor demek ki başarılı bir kitap deyip alıyoruz ve zaten amaç da bu. Yine de nitelikli ya da niteliksiz olsun kitap yazıp para kazanıyor diye bu kadar acımasız eleştiri niye?

Bugün artık insanları dolandırarak para kazanan ve haksız kazanç elde eden ve tüketiyi koruma adına doğru düzgün bir şey yapılmayan ülkemizde bu haksız kazançlara sesiniz bu kadar çıkmazken, kitaptan para kazananlara sesiniz neden bu kadar çıkıyor? Yayınevlerinin imza günlerinde niteliksiz kitapların uzadıkça uzayan kuyruklarını görünce çok üzülüyorlarmış. Düşünün dolandırılıyorsunuz ve hakkınızı almak için dava açmak zorundasınız gibi uzadıkça uzayan bir süreç ve daha bir sürü olumsuz olay. Evet eskiden daha nitelikli kitaplar vardı doğru, hala var acaba onları hiç bir kere açıp okudun mu peki? Seçim senin sonuçta istersen alıp okuyabilirsin. 

Mesela bookstagram diye bir şey varmış onu da yeni öğrendim. Çünkü bende okuduğum kitapları bir yerde paylaşmak istiyordum. Bu durum da aynı diğer analttığım konu gibi eleştirilmiş. İnsanların sayfalarında kitap paylaşmasının nesinden rahatsız oluyorsunuz?  O kitapları okumuyorlarmış sadece kahveyle paylaşıyorlarmış. İnsanların kahvesinden, dergisinden neden rahatsız oluyorsun. Rahatsız olacak gerçekten daha önemli bir konu yok mu dünya üzerinde? Bir süre sonra yayınevlerinden para alıyorlarmış, yine kitap üzerinden para kazanılıyor diye bir eleştiri. Gerçekten enteresan bir ülkeyiz. Edebiyata duyarlılığımız karşısında gözlerim yaşardı. Kitap üzerinden para kazananlarla uğraşacağınıza, insanları kandırark, dolandırarak kazanç sağlamaya çalışanlara da biraz sesiniz çıksa ne güzel olur!

 

 
Toplam blog
: 5
: 84
Kayıt tarihi
: 05.10.19
 
 

Kamu yönetimi ve Halkla İlişkiler Bölümleri Mezunu. Yazarak ve okuyarak kendini bulmuş biri... ..