Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '16

 
Kategori
Siyaset
 

Olmayacak Duaya; Demokratik Bir Dünyaya

Demokrasi uzunca bir zamandır tartışılan bir konu. Devletlerin yönetiminde model olarak belirlediği bu düşünce akımlarının dünyada iki yüz yıllık bir dolu dolu geçmişi olmamasına rağmen en ideal yönetim tarzı olduğunu tüm insanlar kabul etmiş durumda. Günümüz demokrasisi ise aslında seçimden seçime bir oy verme yetkisinin kendisine gelmesini bekleme şeklinde tezahür eden temsili bir demokrasi yönteminin benimsenmek zorunda kalındığını görüyoruz.

Herkesin her konuda uzman olmadığı, olamadığı günümüz dünyasında tecrübe, eğitim,  bilim son derece önemli kriterler olsa da insanlar mevzu siyaset olunca eğitimleri ne olursa olsun, kesinlikle hemen her şey hakkında fikirleri olabiliyor. Bu iyi mi kötü mü bilemem ancak,  âlimin birine “ne bilirsin diye” sormuşlar, âlim de doğal bir cevap vererek “haddimi”  diye cevap vermiş. Bir kitap okuyarak dünyayı algıladığını düşünenler bin kitap okuduğunda daha milyonlarca kitap olduğunu ve bilmediği konuların ne kadar da çok olduğunu bilir ve aslında bilgilerinin sınırlarının olduğunun farkına varır, uzmanlığa daha da önem verirken, özellikle pozitif bilimlerle uğraşanlar doğa bilimlerinin sadece kitaplardan öğrenilemeyeceğini, deney ve tecrübenin önemini keşfederler. Öyle ki, binlerce tecrübeden sonra belki hala hedeften çok uzakta olduklarını görür uzmanlık ve bilgilerine ilave olarak bakış açılarında da değişiklik yapma ihtiyacı hissederler. Aynı şekilde herhangi bir meslekte çalışanlar yıllar önce anlayamadıkları olayların yıllar sonra ne kadar da basit olduğunu ancak bu uzmanlığa da ömürlerini verdiklerini görür yaş ve tecrübe ilerledikçe öğrenilecek ne kadar çok şey olduğunu kavrar ve bilmenin ne kadar da modası geçmiş bir durum olduğunu görür, asla mesleki anlamda statik bir durumun aslında gerilemek olduğunun farkına varır yeniden çalışmaya öğrenmeye devam ederler. Çinli bir filozofa göre; insan beyni en çok karar verme anında çalışır der. Çünkü o anda diğer tüm olasılıkları gelecek ve geçmişteki tecrübelerden, doğa olaylarından fizik, kimya, doğa yasalarından faydalanır. Hatta çocukluk tecrübelerinden bile faydalanır. O kısa anda yani karar verme zamanında beyinde binerce hücre sürekli işlem yapmak zorunda kalır. Ancak karar verildiği anda ise her süt liman olur. Beyin hücreleri derin bir dinlenme sürecine girerler, karar verilmiştir çünkü. Yapılacak her şey bellidir. Kişilerin yapması gereken sabit rotaya uymaktır. Bu sabit yaşamın insanlarda bir zaman sonra bunamaya neden olduğunu uzmanlar da söylüyorlar. Bu büyük şehirlerde alzaymır diye okunan bir hastalığın da aynı zamanda en büyük sebebi. Modern dünyada insanlar modern robotlara dönüştüğünden birçok konuda kafa hatta bedenini dahi yorması gerekmiyor. Belki de insanların eğitimden, tüm çabalarından hedefledikleri rahat bir yaşam. Rahat bir yaşamın bedenen dinlenme halinde olduğu, kafaların çok fazla yorulmadığı, bedenlerin ve en sonunda beynin de tahrip olduğu bir hayat modeli olduğunu söylemeye gerek var mı?

Devlet yönetimi, eğitim politikaları, sanayi politikaları, uluslararası ilişkiler, tarih gibi konular insanların genellikle duyarak, okuyarak ya da kendilerinden önceki tecrübelerden faydalanarak fikir yürüttüğü konular. Genellikle ispat edilmesi gerekmeyen fikirler halk ve insan toplulukları arasında gayet rahatlıkla tartışılabiliyor. Bu gibi konularda fikirlerinin ifade edildiği, anlaşıldıklarını düşündükleri gruplar arasında kendine yer bulabilen genellikle kendini daha cesur bir şekilde ifade eder. Aksi fikirler ise ancak gerekli olgunluğu taşıyan kişiler arasında tartışılabilir ki, bunun anlamı ise kişinin mevcut pozisyonuna göre bu sonsuza dek gerçekleşmeyebilir. Zor şartlar, ekonomik sıkıntılar, çaresizlik gibi durumları da üst üste ekleyince insanların bertaraf olmamak için taraf oldukları aslında bu durumun da geçici bir durumsallıktan ibaret olması da gerçek hayatın cilvelerinden birisi. Günümüz dünyasının bir anlamda ne kadar demokratik olduğu, demokratik olma ihtimalinin olmadığı da bu durumda ortaya çıkar. Güney Amerika’daki Amerikan müdahaleleri söz konusu ülkelere yıllarca diktatörleri dayatırken, Amerika ve mevcut batı politikasına akıllı, mantıklı bir şekilde karşı çıkmanın çok ağır ekonomik, siyasi bedellerine ilave olarak, toplu katliamlara neden olan silahların dünyanın en modern ülkelerinin ticari tröistlerince yapıldığını dünyada bilmeyen yoktur herhalde…

Eşitler arasında demokrasi tartışmaları yapmak, fikirler beyan etmek mümkün olsa da eşitlik bozulunca kavgalar olması mümkün. Tarih boyunca bu aslında hep böyle olmuştur. Kölenin fikri ne zamandan beri efendi için değerli olmuştur ki? Bu aynı zamanda eşitler arasında bile oldukça sakıncalı bir duruma sebebiyet vermişken demokrasi için oldukça uzun süre savaş vermek gerektiği aşikâr. Ancak demokrasi benim fikrim ve ben olarak değil, başkalarının da hak ve hukukunu gözetmeyi gerektireceğinden bencilliği tavan yapan insanların kendilerini bu dünya ve hayattan tamamen soyutlamayı becermeden yapabilmesi çok zor ancak her şeye rağmen imkânsız değil.

Demokrasinin bir başka bunalımı da vasatlar ve üstün yetenekliler arasında yaşanacaktır. Vasat yeteneklere sahip kişilerin üstün yeteneklileri baskı altına alması hemen hemen kesin olmakla beraber, demokrasi yoluyla bilimsel gelişmeler, fikri gelişmeler dahi kontrol altına alınabilir. Uzmanlık, uzak görüşlülük, yetenekler gerçekte karşılığını görmediği, hatta cezalandırılma yoluna gidildiği zaman yeteneklerden insanlık adına faydalanmak imkânsız hale gelebilir. Modern ve demokratik dünyanın patronunun para olduğu günümüzde, hayatta kalmak ideali birçok aykırı ancak mantıklı fikrin tartışılmasına dahi imkân tanımayabilir. Kazancını hastalıklardan sağlayan kanser ilaçları üreten firmanın kansere derhal çare bulan, kanserin kökünü kazıyan uzmanların ortaya çıkması ile bir anda binlerce yapı ver organizasyonu devre dışı bırakabileceği günümüz demokratik dünyasında birçok yetenek sahibi yok olmak zorundadır. Organizasyon, en önemli güçtür. Organize olmak; güçtür. Güç ise akılla, siyasetle, bilimle birleşirse ve güç gerçekte çoğunluk için kullanılacaksa farklı, azınlık için kullanılacaksa farklı sonuçlara neden olur…

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..