Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '15

 
Kategori
Deneme
 

Ölmeden önce hasta oluyoruz; demek ki hasta olmasak ölmeyeceğiz

Ölmeden önce hasta oluyoruz; demek ki hasta olmasak ölmeyeceğiz
 

Kendi kendine ölümlerde vücudunda hastalık ya da arıza(bozukluk) meydana gelmeden ölen olmuş mudur? Yani durup dururken. Nedensiz.

Mutlaka hastalanırız ve ölürüz; tamam da hani tıp hastalığımızı önledi (ve önlemeyi sürdürdü) Yaşımız kaç olursa olsun ölmez miyiz?

Eğer böyleyse biz hastalandığımız için ölüyoruz. İstisnasız bütün ölümlerde (kendi kendine/vadesiyle ölüm) kişi önce hastalanıyor sonra ölüyor.

Vücut hastalanıyor hastalık da vücudu öldürüyor. Ya bir kişiyi diyelim tüm sağlık kurallarına uyarak yaşattık. Doğumsal bir şeyi de yok. Yani tıbbi imkânlarımızı seferber ettik. Bu kişi hani insanların normal olarak öldüğü yaşlar var ya 80,90 bu yaşta ölmez mi?

“Yaşlanmış bir vücudu sağlıklı tutamazsın, ne yapsan hasta olur” Vücut yıpranır aşınır bunun sonucu organların çalışması bozulur.

Yani demek isteniyor ki yaşlanan vücut hastalanır. Gençlikte olsaydı hastalıktan öldük derdik. Ama yaşlıyken hastalansak bile yaşlılıktan ölüyoruz.

Evet, tamam haklısın diyebilirim ama tam ikna olmadım. Sanki hastalanmazsak yaşlansak bile ölmeyeceğiz gibi bir durum var gibi. Ölümü bu yönüyle araştırmak lazım diyorum.

Ya ben şuna itiraz ediyorum; hani nasılsa ölüyoruz çaresi yok ya insanlar hemen kabul edip koyun gibi boyunlarını uzatıyorlar. Çaresi olmayan şeylerin de çaresi vardır. Çünkü bilmiyor olabiliriz.

Hastalanıyoruz, yatağa düşüyoruz, teşhis konuluyor, tedavi süreci ya iyi oluyoruz ya da ölüyoruz. Burada vadeyi geç de (çünkü biz vadeyi bilemeyiz) gerçekten vücudumuz sona geldiği (biyolojik olarak tükendiği) için ölmüyoruz, hastalığımız bizi götürüyor. Çok kullanılmış eski bir araba tamir edilerek bir müddet daha (bir yıl, beş yıl, on yıl) çalışıyor.

Bu hastalanma anı olması gereken biyolojik ölüm anı olmayabilir. Yaşlı olsa bile bu böyle. Ama biz “zaten yaşı gelmişti” diyoruz. Ölümün belli bir yaşı mı var. Tamam, normalde insanlar 70.80 ve 90 yaşlarında ölüyorlar ama bu yaşlar da normal ölüm zamanı olmayabilir ve insanlar biz hastalıklarını iyi edemediğimiz için ölüyor olabilirler.

Bunun ne önemi var? Çok önemi var. Bu durumdaki insanlarımızın hastalıklarını “ zaten yaşlı” kurtulamaz ölür diye ciddiye almıyor olabiliriz. Yaşlı bile olsa hastalanan her insana “ölümü yaklaştı” denir mi? Nereden biliyorsun? Belki de ölmeyecekti, daha zamanı vardı (yaşlı zaten ölür diyerek) ciddiyetle tedavisine çalışılmayan hastalık yüzünden öldü.

Ölümün elbette bir zamanı var, insanlar vakti gelince ölsünler; ama daha ölümüne varken hastalığa yakalanıp bu hastalıktan ölmesin. Bence çoğu yaşlılarımız dediğim şekilde ölüyor. Yaşlı demek illa ölecek demek değil ki. Eline baston alanın önüne mezar kazıyorsunuz!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..