Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '09

 
Kategori
Tarih
 

On gözlü köprü ve taşçı işaretleri

İsmine Silvan köprüsü de denilen, on gözlü tarih buyunca doğudan yapılan seferlerin en önemli noktası olmuş, bu anlamda köprü kaç defa yıkılmış yeniden yaptırılmış. Köprünün aslında 11 gözden oluştuğunu daha önce belirtmiş ve savaş esnasında patlatıldığını ve yıkılan 4 göz’ün yerine 3 göz yapıldığını söylemiştik. Bu yazılanları doğrular nitelikte bazı bulgular çıktı son yenileme çalışmalarında. Köprünün kemerleri üzerinde koridorlar ve odacıklar bulundu, bulunan bu odacık ve koridorlar hem köprünün yükünü hafifletmek, hem de savunma amaçlı yapıldığı söylendi, orta göz üzerinde 3 metre ile başlayan ve 7 metre ile biten yamuk alan savunma amaçlı yapılıp, tehlike anında kolayca yıkılması düşünülmüştür.

Taşçı İşaretleri;

Köprüde yapılan yenileme çalışmalarında Köprü yapımında kıllanılan ve sayıları iki bini geçen işaretlerde çözüldü, bu işaretlerin taşçı işaretleri olduğu ve bu işaretlerin 26 değişik işaret olduğu anlaşıldı. Bu bilgiler ışığında işaretlerin bulunduğu alanda 26 değişik işçinin aynı anda çalıştığını gösteriyor. Konulan işaretlerin işçi yevmiye sini belirlemek amacıyla bırakıldığı düşünülüyor.

Yenileme Çalışmaları Bittiğinde

Köprünün yenileme çalışmaları bittiği zaman; trafiğe tamamen kapatılacak her iki tarafta ön ve arkada 150 metre civarında yeşillendirme çalışmaları yapılacak, yapılacak çalışmalar neticesinde oluşturulacak özel alanlarda kent insanı ve ziyaretçiler Dicle nehri kenarında oturup ayaklarını suya salma imkanı bulabilecekler.

 
Toplam blog
: 29
: 7275
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

1972 Diyarbakır, üniversite terk, 13 yıldır basın-yayınla uğraş vermekteyim. Haber kökenli olup, pro..