Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '14

 
Kategori
İlişkiler
 

Ön yargı

Ön yargı
 

İnternet


Peşin hüküm, önyargı çok kötü bir şeymiş gibi dolaşıyor dillerde ama aslı öyle değil. Doğrudur, peşin hüküm bir direnç oluşturuyor insanlarda. Bazen büyümeyi, öğrenmeyi, yeni şeyleri keşfetmeyi engelleyebiliyor, haksızlık yapılıyor bazı durumlarda. Haketmeyen mükafatlandırılıp, hakeden sadece önyargı yüzünden alamıyor hakettiğini bazen.

Fakat peşin hüküm ve önyargının nasıl ve neye göre oluşması gerektiği, hayattan nasıl ipuçları alınabileceği konusunda bir eğitim dalı yok. Belki var ama ben bilmiyorum. Ayrıca böyle bir eğitim dalı olsa bile duruma göre çok değişken şeyler olduğu için, en iyi, en güzel eğitim teoriden değil pratikten geçer. Biraz da yaşadığınız hayat zorlar sizi buna. İnsan ilişkileri konusunda yeterli olmayan birinin ön yargılı olması yanlıştır elbet. Hepimizde herkes için ilk görüşte ister istemez bir ön yargı oluşur.

Ama önemle söyleyeceğim şu ki "Her iş ustalık ister." Mesela  herkes gitarı bilir, duymuştur dinlemiştir. Ama hemen eline alıp çalamaz. Veya bir yıldır günde 4 saat gitar çalan biri ile 10 yıldır günde sekiz saat gitar çalan bir olamaz. Ön yargı da böyle bir şey işte. Biri 40 yılda 80.000 kişi ile tanışmıştır diğeri 1000. Biri hep 12 den vurur, biri hep yanılgılar içindedir. Biri dar bir çevrede, steril bir ortamda, sevgi dolu hayat sürmüştür, biri feleğin şeyine çomak değil, gitar sokmuştur.
Son not: İstisnalar
  

 
Toplam blog
: 271
: 606
Kayıt tarihi
: 16.05.08
 
 

Güzel sanatlar fakültesi Müzik bölümüne gitmeme rağmen, fakülte sonunda yıllardır yaptığım turizm..