Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Siyaset
 

Ordumuzdaki intihar sayısı, şehitleri geçti !?

Bakınız, ailelerimizin erkek çocukları olarak, çok şükür ki hepimiz; bu vatanî görevlerimizi yürekten, çok eskiden beri gelen bu güzel geleneklerimiz gereğince, ücretsiz olarak yaptık. Bazı görev birimleri zor ve tehlikelidir. Hepimiz, kolay ve tehlikesiz yerlerde askerlik görevini yapanların sadece bir şans olduğunu, burada torpilin işlemediğine inandık ve böyle inanmak da isteriz…Yarın bir vatan savunması olursa, yaşımıza – başımıza bakmadan yine ordumuza koşarız, bu da böyle biline!..

İnanması güç ama, son 10 yılda şanlı ordumuzda tespit edilen “İntihar” sayısı tam “934 kişi” iken, aynı süredeki “Şehit” sayımız ise; “818 kişi” olmuş… Bu durum ise, halka biraz zor izah edilir…

Buyurun, size fikir verebilecek bir intihar vakası:

Özel hayatına ilişkin dosyası nedeniyle, Kayseri’de görevliyken ordudan atılması üzerine, 7 Kasım 2012’de intihar eden Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu için, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel devreye girmiş. Üsteğmen Daştanoğlu’nun ordudan atılması sonrası süreçte yaşadığı olayların detaylı olarak araştırılması ve bu üzücü intiharın neden meydana geldiğiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel soruşturma talimatı verdi.

Annesine göre, intiharının ardında ‘Ordunun, kızına açtığı soruşturma’ vardı. Annesi; ‘ahlâksızlıkla’ suçlandığını ileri sürdüğü kızına, soruşturmayı yapan komutanlarının; “Sen neden evlendin, niye boşandın? Çocuğun velayeti niçin sende? Arif, niye sana mesaj atıyordu? Evren ile aranda ne vardı? Milli Güvenlik derslerinden sonra neden sivil öğretmenlerle görüşüyordun? O erkekler seni neden arıyordu, neler yapıyordun onlarla? Neden sürekli makyaj yapıyorsun?” gibi soruların sorulduğunu söylemişti. 

İyi de kardeşim; asker de olsa, 28 yaşında genç, güzel ve sağlıklı bir kadının da cinsel ihtiyaçları yok mudur? Bu hiç düşünülmeden, bunca üzerine giderek 'intihar' etmesini mi beklediniz? Hani önceliği olan insan hakları nerede kaldı?

Artan tepkiler üzerine, TSK’nın personel morali üzerinde hassasiyeti bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile İkinci Başkan Orgeneral Hulusi Akar da devreye girdi. Talimat vererek, intihara giden sürecin nasıl geliştiği ve bu bayan teğmen intiharı olayının neden olduğunun ortaya çıkarılmasını istedi…

Ülkemizde, yıllara göre tüm nüfusumuzun intihar sayıları :

YIL…   /  KİŞİ…

2002 .... 2301 kişi,
2003 .... 2705 kişi,
2004 .... 2707 kişi,
2005 .... 2703 kişi,
2006 .... 2829 kişi,
2007 .... 2793 kişi,
2008 .... 2816 kişi,
2009 .... 2898 kişi,
2010 .... 2933 kişi,
2011 .... 2677 kişi intihar etmiş…

Şimdi de, yapılan bir araştırmaya göre, Ordudaki intiharların resmî olmayan oranları şöyle belirlenmiş:

- Ordu içindeki baskı oranı; % 19…

- Sivil hayatta sorunu olup da, sorunu orada devam edenler; % 38,1…

- Şüpheli ve ölümle sonuçlanan vakaların ‘İntihar’ olarak yazılması; % 42,9…

Toplam askerî görevli nüfusu ve aileler baz alındığında, askerî nüfusun “1.000.043” olduğu görülüyor. Ülke genelindeki yaygın intihar vakaları yanında, Ordumuz içindeki vakalar da normal görünüyor… Diğer ülke Orduları yanında, bu rakamlar epeyce düşük kalıyor… Belki de bizi telaşlandıran ve rakamı çok görmemize sebep olan tek şey, bu konudaki yetersiz araştırmalar ve bilgi eksikliği olabilir?

Ama ne olursa olsun, söz konusu insan hayatı olunca, artık bu vakaların tamamı iyice araştırılmalı, idarî aksaklıklar hemen ortadan kaldırılıp, kusuru olanlara da gereken cezalar verilmelidir…

Sakin KOŞAR…

 
Toplam blog
: 191
: 753
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

16/07/1951 Bozüyük / Yatağan / Muğla doğumlu, 1970 Isparta - Gönen mezunu, 1986 Anadolu Üniversit..