Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Orijinal fotoğraflarıyla Lüküs Hayat

Orijinal fotoğraflarıyla Lüküs Hayat
 

Objektifimi fark ettiği an (oyun esnasında)


Rahmetli Suna Pekuysal ve pir oyuncu Zihni Göktay’la neredeyse özdeşleşmiş Lüküs Hayat, 26 yıldır İstanbul Şehir Tiyatroları’nda gösterimdedir.

İzleyicinin müessir teveccühü, bu efsanevi oyunu çeyrek asırı aşkın bir süredir izlenesi ve kesintisiz sahnelenesi kılıyor.

Dün akşam, İstanbul Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabat Sahnesi’nde 20:30’da başlayan oyun, saatler gece yarısını geçip 00:15’i gösterdiğinde bile hâlâ devam ediyordu.

Yani yaklaşık dört saat süren sanat yoğun bir şölen, bir eşsiz tablo. Dün geceyi anlamlı kılan bir diğer sebep de, oyunun yönetmeni büyük üstad Haldun Dormen’in de orada bulunması ve oyunu sanki ilk kez izliyormuşçasına o coşkuyu tekrar tekrar yaşamasıydı.

Kendisi, perde kapanmadan önce sahneye çıktı, pir Zihni Göktay’ın koluna girerek şöyle dedi:
Ben bu oyunu 26 sene önce sahneye ilk koyduğumda süresi iki buçuk saatti. Bugün baktım dört saate çıkmış.
Her defasında oyun biraz daha uzuyor. Yahu o güncel esprilerin ne işi var bu oyunda Allahaşkına. Yok efendim, cep to cep, van minut, börgır king reklamındaki aptal kızlar...

Böyle anlattığıma bakmayın, üstad Haldun Dormen bunları söylerken, pir Zihni Göktay’a kızgın falan değildi. Aksine salonda alkış tufanı kopuyor, tüm izleyiciler bu sahneyi ayakta izliyor ve mutluluk hormonları zirve yapıyordu. Tüm oyuncular, izleyiciler, pir Zihni Göktay ve üstad Haldun Dormen, yani o anda salonda bulunan herkes kahkahalara boğuluyordu.

Ve üstad Haldun Dormen ekliyordu:

'Paris'te, Londra’da, New York’ta bu kadar uzun süreli, yani 25-30 yıl sahnelenmiş oyunlar vardır. Ancak 26 yıl boyunca değişen diğer tüm oyunculara rağmen aynı rolü hiç değiştirmeden devam ettiren aktör olmamıştır…'

İşte üstad Haldun Dormen, pir Zihni Göktay’ı işaret ederek, "Guiness Rekorlar kitabına girmesi bile söz konusudur" diyerek, pir Zihni Göktay’ı hem onore etmiş, hem de tarihsel bir durum tespiti yapmıştır.

Gelelim oyunla ilgili söyleyeceklerime...

Pir Zihni Göktay’ın izleyicilerin arasına karışması, seyredenleri inanılmaz mutlu etmiştir. Aynı şekilde pir Zihni Göktay’ın, senaryo dışına çıkıp, hem de rolünü icra ettiği anda, izleyicilere yüreğinden gönderdiği öpücükler ve selamlar izleyicileri çok duygulandırmıştır.

Perde kapanırken, rahmetli Suna Pekuysal’ın fotoğrafının sahneye yansıtılması, alkış kıyametini şiddetlendirmiştir.

Hülasa; Lüküs Hayat mutlaka ama mutlaka izlenmesi gereken bir Türk tiyatro klasiğidir. Rahmetli Suna Pekuysal’ın rol aldığı dönemlerde izleyemediyseniz, hiç değilse pir Zihni Göktay’ın olduğu bu evrede, Lüküs Hayat’ı mutlaka izleyin.

Fotoğraf çekmek yasak olmasına ve uyarı almama rağmen, tele objektifim sayesinde, aşağıdaki kareleri kıvranarak da olsa siz Milliyet okurları için görüntüledim.

Ayrıca pahalı değil, bilet fiyatları en fazla 8 TL’ dir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının online bilet satışı işlemleri için burayı tıklayın ve lütfen gitmemek için mazeret de üretmeyin.

Üstad Haldun Dormen’in de dediği gibi, "Allah Zihni Göktay’a uzun ömürler versin ve o da gücü yettiğince bu rolde yer alsın."

Tamamen şahsi kanaatlerim ve edindiğim izlenim doğrultusunda diyebilirim ki, yarın öbür gün, pir Zihni Göktay herhangi bir sebeple oyundaki meşhur Rıza rolünü başka bir oyuncuya devrederse, 26 yıldır kesintisiz sahnelenen bu oyunun büyüsü bozulacak ve sürekli gösterimde olma iddiaası da geçerliliğini yitirecektir.

Umarım tarih beni haksız çıkartır.

Sabrın sonu ile

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..