Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Orta Asya' dan Kemalpaşa' ya Türk varlığı: Kazak Vadisi ve Alaş – Kazak Kımız At Çiftliği

Orta Asya' dan Kemalpaşa' ya Türk varlığı: Kazak Vadisi ve Alaş – Kazak Kımız At Çiftliği
 

Tertemiz havada, kuş cıvıltıları eşliğinde doğa turu yapabilirsiniz.


Orta Asya' dan Kemalpaşa' ya Türk varlığının yansıtıldığı, tarihsel ve şirin bir yer olarak göze çarpan, zeytin, çam ve çeşitli meyve ağaçlarıyla çevrili doğasıyla her yıl Türk ve yabancı binlerce ziyaretçinin tercih ettiği bir yer olan Kazak Vadisi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Bende bu özelliklerinden dolayı hafta sonu tatilimi Kazak Vadisi’ ne ve vadi içerisinde bulunan Alaş – Kazak Kımız At Çiftliği’ ne ayırdım.

İzmir’ in Kemalpaşa ilçesi sınırlarında bulunan Kazak Vadisi ve Alaş- Kazak Kımız At Çiftliği’ ne ulaşım oldukça rahattır. Bornova’ ya yarım saat uzaklıkta bir mesafede bulunan bu yere ulaşmak için Kemalpaşa ilçesinin içinden geçtikten sonra Torbalı yoluna sağa doğru devam ediyorsunuz. Yaklaşık 4 km. sonra tabelaların yardımıyla da Kazak Vadisi’ ne ve at çiftliğine ulaşıyorsunuz.

Kazak Vadisi hakkında yakın tarihimizde “ Büyük Kazak Göçü “ olarak bildiğimiz kazak göçü, 1949 yılında Doğu Türkistan’ da Alibeg Hakim önderliğinde başlayan Kazak Türklerinin gerçekleştirdiği büyük göç hareketidir. Anlatılanlara göre Şirzat Doğu isminde bir Kazak Türkü, yarı hayvan sırtında yarı yaya olarak iki yıl süren yolculukta Taklamakan Çölü’ nü geçip Himalaya Dağları’ nı aşarak Hindistan’ a ulaşmış daha sonra 1954 yılında Anadolu’ ya gelmiştir. Anadolu’ da sağlık kaynağı olan ata içkisi kımızın ve tüm Türk Boyları’ nın doğup büyüdüğü Otağ’ ın unutulduğunu fark eder. Yaptığı çalışmalarla unutulmuş olan bu iki Türk kültürünün varlığını ülkemize yeniden kazandırmayı amaçlar. Bunun için İzmir – Kemalpaşa Nif Dağı eteklerinde etrafı ormanla kaplı bir vadi seçer ve aslına uygun olacak şekilde bu vadiye bir otağ inşa eder. Böylece unutulmuş olan iki Türk kültürünü yaşatmak için ilk adımı atmış olur. Vadi zaman içinde Kazak ismini alarak yöre halkı tarafından “ Kazak Vadisi “ olarak adlandırılır.

Kazak Vadisi içerisinde yer alan at çiftliği ise tam anlamıyla Orta Asya Türk kültürünün izlerini taşıyan, harika doğasıyla mutlaka gidilmesi gereken çok güzel bir yerdir. Çiftliğe giden ziyaretçiler için Otağ içinde yapılan rehberlik anlatımlarıyla Türk Dünyası, Türk Boyları’ nın göçebe yaşantıları, kültürleri, otağ ve kımız hakkında bilgilendirilerek tarihe keyifli bir yolculuk yapma şansına sahip oluyorsunuz.

Otağ’ ın içinde yer alan motifler kültürel açıdan kıymete değer özellikler taşımaktadır. Bu motifler Türkistan’ dan davet edilen Aman Abzalbek tarafından çizilmiştir. Otağ’ ın duvarlarında kültürel yağlı boya tablolar, kilimler, el sanatı işlemeli keçe halılar, antik aksesuarlar, satılık hediyelik eşyalar, biniciliğe ait kuşam ve gümüş eyerler, otağda bulunması gereken uğur sayılan çeşitli hayvan derileri bulunur. Otağ’ ın orijinali mevcut olup isteyen gruplara rezervasyon yapıldığı takdirde kımız ve yemek servisi hizmeti yapılmaktadır. Bunun dışında Haflinger ve Apachi cinsi eğitimli uysal atlarla ilgilenebilir, dilediğiniz takdirde belli bir ücret karşılığında manej içerisinde ( at alanında ) seyisler eşliğinde tur atabilir ve grup halinde seyisler eşliğinde doğa turuna katılabilirsiniz. Hiç ata binmeyen birinin dahi rahatlıkla yapabileceği bu zevkli doğa turunda yemyeşil ormanda, patika yollarda ve kuş cıvıltıları eşliğinde tertemiz havayı içinize çekerek keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. İyi bir hafta sonu tatili geçirmek isteyenler için mükemmel bir mekân özelliği taşıyan bu yerde her hafta bir Türk boyunun yemekleri ziyaretçilerin damağına sunulmaktadır. Çiftlik içinde bulunan restoranda başka bir yerde bulmakta zorluk çekeceğiniz bu yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Yöresel kıyafetli çalışanlarıyla, harika doğası ve tertemiz havasıyla Kazak Vadisi’ ne ve Alaş – Kazak Kımız At Çiftliği’ ne ziyaret etmenizi mutlaka tavsiye ederim. Tüm bu özellikleri gözlerinizle gördüğünüzde Kemalpaşa’ da Orta Asya Türk kültürünün varlığına şahit olacağınıza emin olabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 5
: 1071
Kayıt tarihi
: 23.10.12
 
 

Kimi zaman sessizliği seven, kimi zaman gecenin sessizliğiyle derin bir sohbete giren bir beden. ..