- Kategori
- Güncel
Orta direk öldü! Başımız sağ olsun. (Gelir dağılımı adaletsizliği)

Görsel internetten alınmıştır.
Evet, maalesef orta direk öldü, başımız sağ olsun.
Gelir dağılımı adaletsizliği, günümüzde tüm dünyanın kanayan bir yarası, adaletsizlik çok yüksek, birde bunun ülkelere göre değiştiğini görüyoruz.
Peki, biz Türkiye olarak günümüzde bu konuda ne durumdayız. OECD(Organisation for Economic Cooperation and Development-Ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü) üyesi ülkeleri incelediğimizde, ülkemizin durumu hiç de iç açıcı değil. Ülkemizde kişi başına düşen milli gelirin devamlı arttığı söyleniyor ve istatistiksel veriler yayınlanıyor. Burada dikkat etmemiz gereken konu, bu gelirin kime nasıl dağıldığıdır(gelir dağılımında adalet). İşte asıl gelişmişlik göstergesi budur. Bende size tamamen istatistik verilerle bu durumu özetle açıklamaya çalışayım.
Son açıklanan TÜİK(Türkiye istatistik kurumu) verilerine göre;
- Türkiye, OECD’ye üye 34 ülke arasında en zengin %10 ile en fakir %10 arasındaki gelir farkının en yüksek olduğu 31. ülke konumundadır.(Avrupa’nın da en kötüsü)
- Türkiye'de en yüksek gelire sahip olan yüzde 20'lik grup toplam gelirin yüzde 46,6'sını alırken en düşük gelire sahip yüzde 20'lik nüfus toplam gelirden sadece yüzde 6,1 oranında pay alıyor. Yani, Türkiye'de her 100 liranın 46,6 lirasını 5 kişiden 1'i alırken, kalan 4 kişi 53,4 lirayı paylaşıyor.(TÜİK)
- Türkiye'de yaşayan her 100 kişiden 15'i yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yani yaklaşık 5,5 milyon kişi yoksulluk sınırının altındaki koşullarda hayatını geçirmeye çalışıyor. Nüfusun %49,7'sinin maddi yoksunluk yaşadığı ortaya çıktı.(TÜİK)
-Gelir dağılımındaki eşitsizlik arttıkça yoksulluk da artmaktadır. TÜİK tarafından dört kişilik bir aile İçin 2010 yılı açlık sınırı aylık 328 TL, yoksulluk sınırı ise aylık 896 TL olarak belirlenmiştir. TÜİK 2010 yılından sonra “metodolojik revizyon” nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırını TL olarak kamuoyuyla paylaşmadığını belirtmektedir. Ben böyle bir bahaneyle neden paylaşmadığını merak ediyorum. TÜİK’in kalkınma bakanlığına bağlı bir kuruluş olduğunu hatırlatmak isterim.
Çok fazla sayısal veriyle kafanızı karıştırmak istemiyorum. Hal böyleyken zengin daha da zenginleşirken, fakir daha da fakirleşmekte, orta gelirli sayısı azalmaktadır. Birde bunun üzerine Türkiye’de vergilerin %65’i KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden, %35’i gelir ve kurumlar vergisi gibi dolaysız vergilerden oluşmaktadır. Dolaylı vergilerin sabit oranlı olması ve harcama üzerinden alınması, gelir dağılımında eşitsizliğin artmasına neden olmaktadır. Çünkü hem zengin hem de fakir aynı vergiyi ödemektedir.
Peki, neden böyle, neden bu eşitsizlik azalmıyor da artıyor? Biz bunu sorguluyor muyuz?
Yoksullukla ve gelir dağılımında eşitsizlikle ilgili olarak en önemli ve etkili yöntem devlet müdahalesidir. Bana göre ülkemizde devletin bu konudaki etkisi çok az.
- Özellikle özel sektörde devlet denetimi çok yetersiz, çalışanlar maalesef işverenlerinin sömürüsü altında, birçok insan kanunla belirlenmiş çalışma süresinden daha fazla ve daha az ücrete çalışmaktadır. Ülkemizde güçlü bir patron lobisi olduğu bir gerçek maalesef.
- İnsanımız, işsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde iş bulduğuna şükretmekte, işsiz kalma korkusuyla haksızlıklara karşı sesini çıkaramamaktadır.
- Esnaflarımız, siyasi! Ve maddi gücü yüksek tekelleşmiş şirketlerle baş edememekte ve bir bir kepenk kapatmaktadır.
- Devletimiz acaba bu konularda bazı lobi guruplarının etkisi altında mı kalmaktadır? Bizi temsil etmesi ve yönetmesi için seçtiğimiz (Biz mi seçiyoruz o da ayrı bir tartışma konusu) milletvekillerimizin mesleklerini incelediğimizde, hiç de azımsanmayacak kadar, büyük şirketlere hükmeden iş adamı olduğunu görüyoruz (özellikle iktidar partisinde) ve yine birçoğunun mesleği gelir adaletsizliğinden etkilenmeyen meslek dallarından oluşuyor. Bunun bir etkisi var mıdır acaba? Sadece soru.
Sorular, sorular, sorular, kafamda deli sorular…
Bu durumun bir nevi ülkemizdeki sosyal ahlak seviyesinin düşüklüğüyle de ilgisi olduğunu düşünüyorum. Sosyal ahlak ve Türkiye adlı bloğum için linke tıklayınız.
http://blog.milliyet.com.tr/sosyal-ahlak-ve-turkiye/Blog/?BlogNo=508985
Umarım faydalı olabilmişimdir. Gelir dağılımı adaletsizliğinin olmadığı bir Türkiye dileğiyle...
Herkese sonsuz saygılarımı sunarım. 15.10.2015 / Özkan SARI