Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '11

 
Kategori
Dünya
 

Orta Doğu denkleminde Türkiye taraf olmalı mı?

Orta Doğu denkleminde Türkiye taraf olmalı mı?
 

Dünya’nın bütün devletlerinin gözünün olduğunu bir coğrafya düşünün ve bu coğrafya’nın içinde olan bir Türkiye! Oynanılan oyunların içinde strateji uygulamaya çalışan bölgede söz sahibi olmak isteyen bir Türkiye… Orta Doğu bölgesi kıtalar arasında bulunduğu konumu ve yer altı zenginlikleri ve bazı devletlerin bölgede yer almasını da ek olarak söylersek günümüzde ve önümüzdeki yıllarda yine büyük devletlerin gözdesi konumunda olacak. Orta Doğu ülkelerine bölgesel yaklaşımlar ve tehlikeleri neler? Türkiye güçlü devletlerarasına girdi mi? Bu yazımda sizlere bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağım. 

Türkiye’nin bölgedeki rolü hangi düzeyde? 

Türkiye ve Orta Doğu kavramını birbirinden ayırmak imkânsız. İmkânsız olduğunun bilincinde olan bazı devletleri Türkiye’yi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istemeleri de gayet doğal gözüküyor. Kuzey Afrika ülkelerinde (Cezayir, Tunus, Mısır, Libya) ve Suriye’de olan olaylara baktığımızda ve Türkiye’nin özellikle Libya-Mısır konusunda gösterdiği başarısı yadsınamaz. 2011 Dünyasında bölgesinde giderek söz sahibi olan bir ülke görüyoruz. Bu olumlu gelişmelere rağmen bazı olumsuzlar olmuyor değil. NATO ile Libya konusunda asker göndeririz göndermeyiz polemiği ve sonunda Türk donanmasının Libya açıklarında geri planda görev alması, Libya’ya yapılan “Şafak Yolculuğu” operasyonu için İzmir’in operasyon yönetim yeri olarak gösterilmesini önceden kabul edilmemesi sonradan kabul edilmesi halen bazı istikrarların sağlanamadığını gösterdi. 

Libya konusunda tüm bu olumsuzlukların yanında, Türkiye’ye prestij kazandıran durumlarda olmadı diyemeyiz. Hatta Dünya basının ve devletler statüsünde baktığımızda belki ilk kez Türkiye’nin yaptığı bir davranış bu kadar beğenildi. O davranış ise Libya’dan kendi ve diğer ülke vatandaşların tahliyesi konusunda gösterdiği hassasiyet oldu. Öyle ki İngiliz hükümeti bile kendi konsolosluğunu ülkesine çağırdığı zaman Libya’daki temsilcilerinin Türk konsolosluğu olduğunu söylemişti. Başarılı tahliyeler sonrasında yapılan tıbbi yardım ve yaralı nakliyeleri de Türkiye’nin hanesine olumlu olarak yazıldı. Bu konuda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu tebrik etmek gerekir. 

Türkiye: Güçlüler arasında fakat söz sahibi değil 

Bahsedilen yenidünya düzeni içerisine giren ya da girebilecek devletler yavaş yavaş kendini göstermeye başlamış durumda, Türkiye’de bu devletlerin arasında gösteriliyor. Orta Doğu’da son yaşanan olaylara baktığımızda bölgede Türkiye’nin etkinliği diğer devletler tarafından anlaşılmış durumda fakat en önemli nokta ise Türkiye artık kendi öneminin farkına varmış olmasıdır! Şu anda kritik bir süreçte olan Türkiye’nin bu süreci atlatması durumda yakın bir tarihte ilk 5 devlet arasına girme ihtimali bulunuyor. Söz sahibi olması için daha aşılması gereken bir sürü engellerin olduğu da unutulmamalıdır. 

Orta Doğu Bölgesel yaklaşımlar ve tehlikeleri  

Orta Doğu bölgesinin cazibeli bir bölge olması her güzel şey gibi zor ve tehlikeli olmasını da beraberinde getiriyor. İşgal edilmiş bir ülke Irak, yerinde duramayan İran, şuan iç karışıklar ile başı dertte olan Suriye ve her zaman teyakkuzdaki İsrail- Filistin. Bölgeyi mercek altına aldığımızda İsrail göze çarpıyor. İsrail ve destekçileri batılı devletler. Türkiye’nin İsrail devletine karşı yakınlaşması İran ile karşı karşıya gelmesi, Hamas gibi terör örgütlerini karşısına alması ve bölgede yaşayan çoğunluk Müslüman olan halkın olumsuz tepkisine neden olabilir. Türkiye’nin İran’a yakınlaşması durumunda ise başta AB ve NATO ülkeleri olmak üzere diğer devletlerin tepkisiyle karşılaşmasına yol açar. Türkiye’nin tek başına hareket etmesi durumunda ise bölge halkının sempatisini kazanmasına yol açmasına rağmen İsrail, İran, Amerika gibi ülkeleri karşısına almak zorunda kalır. 

“Bölgenin önemi ortada Orta Doğu’ya hükmeden yeni Dünya düzenine hükmeder” 

Orta Doğu üzerine diğer yazılarım; 

· 8 yıl içinde İran Vurulacak!: http://blog.milliyet.com.tr/8_yil_icinde_Iran_vurulacak___Siyasi_ve_askeri_harekât_/Blog/?BlogNo=259579 

Mavi Marmara’nın sorumlusu Türkiye’dir: http://blog.milliyet.com.tr/Mavi_Marmara_nin_sorumlusu_Turkiye_dir/Blog/?BlogNo=253481 

Bravo Mossad örnek alın(!): http://blog.milliyet.com.tr/_Bravo_MOSSAD___ornek_alin____/Blog/?BlogNo=230628 

Türkiye (İsrail) uçuruma gidiyor: http://blog.milliyet.com.tr/Turkiye__Israil__ucuruma_gidiyor/Blog/?BlogNo=224067 

Türkiye’nin Orta Doğu politikası: http://blog.milliyet.com.tr/Tehlikeli_politika___Turkiye_nin_Orta_Dogu_Politikasi_/Blog/?BlogNo=221530 

İran Amerika son durum analizi: http://blog.milliyet.com.tr/Iran_Amerika_son_durum_analizi/Blog/?BlogNo=220787 

Orta Doğu’nun yeni düzeni: http://blog.milliyet.com.tr/Orta_Dogu_nun_yeni_duzeni/Blog/?BlogNo=218034 

 

 

S&S (Her Zaman Önde) 

SAMET SERBEST 

http://twitter.com/SAMETSERBEST 

 

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..