Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '13

 
Kategori
Kültürler
 

Ortadoğu ve Arap dünyası batı için define adası

Ortadoğu ve Arap dünyası batı için define adası
 

Batı, Ortadoğu ve Arap dünyası ile sanki dünyanın diğer bölgelerinden daha fazla ilgileniyor. Hatta Amerika’nın Türkiye ile stratejik işbirliği bile öncelikle sanki bu amaca yönelik gibi. Herkes bu ilgiyi yaratan sihirli sözcüğün “petrol” olduğunu söylüyor. Bunlar malumun ilamı da batıyı Ortadoğu’ya çeken sanki başka şeyler de var.

Batının ulaştığı teknolojinin, özellikle de medeniyetin bir yerlerde denenmesi, daha da önemlisi (bakın biz neler yaptık anlamında) birilerine gösterilmek istenmesi, bu teknoloji ve medeniyetle birilerine insanlığın öğretilmesi (dünyaya nizam verilmesi) gerekiyor. Siz insanlara insanlığın öğretilmesi tutkusunu biliyor musunuz? Hayatı bilmeyen siyahlar ve onlara medeniyet götüren beyazlar. Afrika macerası –hani oralarda artık maden bittiği için- Ortadoğu ve Arap dünyasına kaydırılıyor olabilir.

Aslında bu bile değil… Çocukken okuduğumuz Jules Verne kitapları, Seksen günde devriâlem, Deniz altında yirmi bin fersah, Âlice harikalar diyarında ve Define Adası gibi kitaplar batının vizyonel hayallerini içeriyor. Allah’ın çölü olsa da bu sonsuz kum yığınları batının merak konusu. Batı hala bu toprakların altında, üstünde, bir yerlerde petrolden başka bir şeylerin olabileceğini düşünüyor. Hani haksız da sayılmaz. Âdemden bu yana insanlığın gelişimi buralarda olmuş. Bütün peygamberler bu topraklardan çıkmış. Böylesine devasa insanlık tarihinin kum yığınlarının altında fosil olduğunu ben düşünmüyorum, batı da düşünmez her halde.

Batı Ortadoğu ve Arap dünyasına askeri müdahalelerle gidiyor ama aslında normal olarak gitmek ister. Ancak bu coğrafyalardaki bitmez tükenmez şiddetin batılıları korkuttuğu, bundan turistik seyahatlerin bile etkilendiği söylenebilir.

Niye batı deyince hep maddiyat aklımıza geliyor, macera için de yapabilirler bunu. Eminim ki binbirgece masallarının doğduğu Ürdün dağları, piramitler diyarı, Kudüs’ün manevi ihtişamı, Elbruz dağlarının gizemi batılıların rüyalarını süslüyordur. Paraya düşkün olan bizleriz; bahse girerim ki batının birinci derecede ilgili olduğu hobi maceradır.

Yine de kapitalizmi paradan ayrı düşünemeyiz; belki Define Adası gibi ama bu sefer siyaset kayığına binerek bu kum insanlarının diyarında kumların altında bir şeyler aramak istiyorlar. Onlar da biliyorlar ki Arap’a petrol yeter; kumların altına bakmak hiçbirinin aklına gelmez ama belki Süleyman’ın hazineleri bu kumların altında.

Batının petrol için bu topraklarda olduğunu düşünenler yanılıyor olabilirler.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..