Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '14

 
Kategori
İnançlar
 

Orucu fakirlerin halinden anlayalım diye tutuyorsak fakirlik bitince tutmayacak mıyız?

Orucu fakirlerin halinden anlayalım diye tutuyorsak fakirlik bitince tutmayacak mıyız?
 

Oysa bunun için oruç tutuluyor değil mi. Yani oruç tutmamızın manevi temeli bu. Açlığın ne olduğunu anlamak için aç kalmak gerekli değil. Hem zaten bir kişiyi bir kere aç bıraksan- ki herkesin hayatında bir süre aç kaldığı zamanlar olmuştur-yeter. Fakirlerin halinden anlamak için fakir mi olacağız. Madem öyle hamalların çektikleri zorluğu anlamak için yük taşıyalım.

Hem niye fakirlerin halinden anlamamız gerekiyor ki; fakirler de fakirlik de hiç olmasın. Sanki iyi bir şey. İnsanları aç bırakmışız, sonra da onların halini anlayalım diye oruç tutuyoruz. Orucun vardır bir hikmeti. Hem niye soruyoruz ki, bize ne. Tutacaksın denildiyse tutulur. İbadetlere gerekçe sorulmaz. Allah’ın ibadeti işte, tutacaksan tut.

Yok fakirlerin halinden anlayacakmışız da yok nimetin kıymetini bilecekmişiz de... Boş bunlar. Ne fakiri ya! Niye fakir var kardeşim. Böyle şeylerle uğraşacağına fakirliği ortadan kaldır. Öte yandan orucun tutulma şekli de bu gerekçeye uygun değil. Madem fakirlerin halinden anlaman isteniyor kuru ekmekle oruç tut, neden iftarda sahurda ziyafet gibi sofralar seriyorsun!

İbadetlerin nedeni sorgulanamaz. Sen kimsin ya, yok şunun için yok bunun için. Hâşâ Allah’la konuştun mu? Yani böyle bir şey olabilir mi, fakirin fukaranın halinden anlamam için bir ay aç kalacağım. Böyle yapacağına fakire fukaraya yardım et zengin olsunlar. İbadetleri ağzınıza dolamayın kardeşim. Kendinize göre nedenler üretmeyin. Biz bilemeyiz, elbet bir hikmeti vardır.

Bakın işte bu gerekçe bana hiç mantıklı gelmiyor. Yani Tanrımız fakirliği anlayın diyeceğine fakirliği ortadan kaldırın diye emir verirdi. İnsanları fakir bırak sonra onların halini anlamak için aç kal. Allah böyle demiş. Bırakın Allah aşkına ya! Vardır bir hikmeti, biz bilemeyiz.

Fakirlerin halinden anlayasınız diye ibadet gerekçesi olur mu? Dünyada fakirlikten daha büyük dertler var. Madem böyle bir mantık var, Allahu Tela örneğin işkence çekenlerin halinden anlayabilmemiz için işkence çekmemizi emredebilirdi. Ya da daha başka şey. Yananların halinden anlayalım diye elimizi ateşe sokmamızı mesela.

Eğer oruç aç insanların halinden anlayalım diye tutuluyorsa oruç tutacağına açlığı kaldır . İbadetin nedeni, gerekçesi, kefareti olmaz. Eğer olursa dayanak bulamazsın. Şimdi biz Ramazan orucunu denildiği gibi fakirlerin halinden anlayalım diye tutuyorsak ülkemiz zenginleştiği fakir kimse kalmadığı zaman  tutmayacak mıyız? Fakirlik/açlık arızi bir durum. Belli mi olur bugün var belki yarın olmayacak. Allah’ın ayetleri hâşâ böyle olur mu? Dinin emri, tutman gerekiyorsa tutacaksın. 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..