Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '14

 
Kategori
Uzay
 

Türkiye uzaya ne zaman gidecek?

Türkiye uzaya ne zaman gidecek?
 

Gerek bilim ve teknoloji gerekse ekonomik durumumuz uzaya gitmek değilse bile uzay araştırmalarını başlatmaya müsait. Ama uzaya insanlar değil düşünceler gider; ülkemizde uzaya gidecek olgunluğa erişmiş düşünce yok. İşte bu yüzden ümitsizim.

Uzay çalışmaları niçin yapılır; ya da uzaya neden gidilir? Ülke yönetimleri halklarının geleceğini de düşünmek zorunda. Dünya tükeniyor; ya da bir gün tükenecek. Ayrıca uzay çalışmaları ülkeler için prestij anlamı da taşıyor. Halka verdiği umut da cabası. Uzay çalışmaları yaptığınız, daha da ötesi uzaya uydu yolladığınız zaman sınıf atlıyorsunuz. Türksat gözlem uyduları uzay çalışmaları olarak algılanamaz.

Yoksa bu konuda çalışmalar var da gizli olarak mı yürütülüyor? Niye gizli ki; sanki nükleer bomba mı üretiyoruz? Duyulursa nazar mı değer deniliyor acaba? İlgilenenler, ufak çapta çalışma yapanlar vardır mutlaka. Ama Türkiye uzayla ilgili değil.

Bir gün akıl başa gelince geç kalınmış olacak. Uzay geniş, onlar Mars’a gittilerse biz de Venüs’e gideriz. Tamam da neden elden aşağı kalalım.

Ay’a ilk defa ayak basan Astronotların halkından olmak Amerikalıları kim bilir ne kadar onurlandırıyordur. Bunun ekonomik getirisi de var. Gidilen gezegenlerde hayat olmasa bile giderek yaygınlaşacak olan sivil uzay seyahatleri ilgili ülkeler için ciddi gelir kaynağı olabilir.

Türkiye uzay çalışmalarını başlatmayı neden düşünmüyor? İnsanlarda (en başta ülkeyi yönetenlerde, bilim adamlarında, aydınlarda) uzay bilinci yok. Bunlardan bazılarına gezegenleri say desen sayamazlar. Eğitim sistemimizde uzayla ilgili ne var? Gençliğe ise Mister Spak’ın maceraları yetiyor!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..