Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Sinema
 

Osama (bir Taliban gerçeği )

Osama (bir Taliban gerçeği )
 

"Taliban rejiminin hüküm sürdüğü Afganistan 'da kadınların yanlarında bir erkek akrabaları olmadan sokağa çıkmaları yasaklanmıştır. Hiçbir erkek yakını olmayan kadınlarsa evlerinde açlıktan ölmeye mahkumdur. Bir anne ile oniki yaşındaki kızı da Taliban başa geçtikten sonra işsiz kalılar ve anne kocasıyla erkek kardeşini savaşta kaybeder. Kendisini ve çocuğunu hayata tutabilmek için annenin yapabileceği tek şey vardır: Kızını erkek kılığına sokmak...

Artık her dakikaları Taliban askerleri tarafından farkedilme ve öldürülme korkusuyla geçmeye başlar. Hayat artık zorlu bir yolculuğun ucundadır. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan OSAMA, Afgan yönetmen Siddiq Barmak'tan bir baş yapıt ve Taliban başa geçtiğinden beri yapılmış ilk Afgan filmi. Cannes Film Festivali 'nde En İyi Yabancı Film seçilen OSAMA 'nın en ilginç özelliklerinden biri de filmdeki hiçbir oyuncunun profesyonel olmaması. Barmak, tüm oyuncuları günlerce Afganistan sokaklarında dolaşarak seçmiş. "

Amacım film eleştirmenliği falan yapmak değil elbette. Becermemde zaten. Ancak geçen gün izlediğim bu film beni öylesine etkilediki birşeyler yazmadan edemedim. Bu filmi Tv8 kanalı bir iki defa vermiş olmasına rağmen yakalayıp izleme fırsatı bulamamıştım. Hafta sonu gittiğim markette VCD' sini bulunca aldım ve izledim hemen." Türkiye Afganistan olur mu? İran olur mu?" söylemlerinin sıkça dolandığı bu günlerde doğrusu olursak ne olurun çok çarpıcı bir hikayesi bu filmde anlatılıyor. Bunların yaşandığını görmek insanın suratına gerçekten bir tokat gibi çarpıyor.Bir insanın, bir diğer insan üzerinde uyguladığı baskıyla tüm yaşama hakkını nasıl elinden alabileceğini gösteren çarpıcı bir film.Asla benim başıma gelmez dememek lazım bence. Üstelik siyasal iktidarın söylemleriyle ülkemizde de yaşadığımız şu günlerde söylemlerin altında yatanları yavaş yavaş bir kez daha oturup düşünmek gerekiyor. Eğer hala izlemediyseniz mutlaka izleyin. Ve sizde haykırın :

" BEDENİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN "

Kaynak: http://palermo.com.tr/

 
Toplam blog
: 49
: 4247
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..