Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

OSGB seçerken dikkat edilmesi gerekenler-İstanbul OSGB

OSGB seçerken dikkat edilmesi gerekenler-İstanbul OSGB
 

BİZİM OSGB-Osgb


İSG’DE BİLİNMESİ GEREKENLER: OSGB SEÇERKEN DİKKAT

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yayımlanması itibari ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nin (OSGB) sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü’nün son yayımlamış olduğu listeye göre Türkiye genelinde yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nin sayısı 2000’i aşmıştır. Temmuz 2016 tarihi itibari ile çalışan sayısı 50’den az ve Az Tehlikeli Sınıfta yer alan iş kollarında faaliyet gösteren işyerlerinin ve Kamu kurum ve kuruluşlarının da hizmet kapsamına girmesi ile birlikte bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesi henüz 4.yılını tamamlamamışken, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nin sayısının artması, İş Sağlığı ve Güvenliği sektöründe kısa sürede ciddi bir büyüme kaydedildiği söylenebilir. Henüz yeni bir hizmet kolu olarak addedebileceğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği sektöründe hizmet veren firma sayısının artışı, hizmet alan işyerleri açısından uygun fiyat, daha kaliteli hizmeti bulma, uzman ve doktor hizmeti alamama problemlerinin aşılması vb. gibi bir çok avantajı içerisinde barındırmakla birlikte, hizmet alan işyerini veya kuruluşları zora sokabilecek bir takım dezavantajları da bulunuyor. OSGB sayısının günden güne artması sebebi ile rekabet hat safhaya tırmanan rekabet, çalışma usulleri ile birlikte hizmet kültürüne ve algısına yansıyor. OSGB’ler arasındaki rekabet endeksi kaliteli hizmet vermek olduğu kadar, aynı zamanda daha fazla işyerine hizmet vererek müşteri portföyünü kısa vadede geliştirmek gibi bir strateji olduğu için hizmet fiyatları da giderek düşüyor. Maliyetleri belli ve çalıştırdığı personelin hizmet verdiği saatten başka geliri olmayan OSGB’ler, düşük hizmet bedelleri ile iş yapmanın bedelini çalışanlarına yansıtıyorlar. Bu da gelir anlamında istediğini elde edemeyen iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin işi sahiplenmesinin, işyerinde kalıcı olmasının önüne geçiyor. Elindeki mevcut elemanları tutamayan OSGB’ler sürekli hale gelen uzman ve hekim değişiklikleri sebebi ile hizmet verdikleri işyerlerindeki işlemlerinin sürdürebilirliğini ve kontrolünü bir süre sonra kaybetmeye başlıyorlar. İşyerinde yürütülen başta eğitim, muayene, ölçümler, ortam gözetimleri ve risk değerlendirmeleri gibi işlemlerin sürdürebilirliğinin ve kontrolünün,iş sağlığı ve güveniği hizmetinin gittikçe kaliteli hale gelmesinin önüne geçiyor. Kontrol edilemeyen ve sürdürelemeyen İSG faaliyetleri olası iş kazalarının ön görülmemesini, meslek hastalıkları ile ilgili önlemlerin aldırılamaması, yönetsel olarak iyi bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kurulamaması, işyerinde iş güvenliği kültürünün oluşturulamaması vb. problemleri meydana getiriyor. Günün sonunda olan gene çalışana ve işveren’e oluyor da diyebiliriz.

Bu yolda kaliteli hizmet vermek mottosu ile yola çıkmış olan bizlerin hizmet alan işyerlerine bu aşamada tek bir tavsiyemiz var; aman ne olur, tek endeksiniz lütfen fiyat olmasın, atasözümüzde de belirtiliği gibi “ucu etin yahnizi pek olur..”, ancak İş Sağlığı ve Güvenliği’nde bu eti yerseniz, karnınız da ağırabilir, canınızdan da olabilirsiniz..

 

BİZİM OSGB

İSG Yönetim Sistemi

Kürşat KORKMAZ

İnş. Yük. Müh.-A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

 
Toplam blog
: 8
: 2867
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Malatya 1965 YILDIZ ÜNİVERSİTESİ- İnşaat Mühendisliği- 1986 Paşalı grubu -Yurt içi ve Yurt dışı p..