Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '07

 
Kategori
Tarih
 

Osmanlı' da vampir

Osmanlı' da vampir
 

Vampirler herkesin merak ettiği ama genel olarak da inanmadığımız ama tüülerimizi diken diken eden gizemli yaratıklardır. Aşağıdaki yazı 1833 yılında Tırnava Kadısı Ahmet Şükrü Efendi tarafından hükümet merkezine gönderilmiş veTırnava Valisi tarafından da nakledilmiş, Takvim-i Vekayi gazetesinin 69. sayısında yayınlanmıştır:

“Tırnavada cadılar türedi. Gün battıktan sonra evlere dadanmaya başladı. Zahireye dair un, yağ, bal gibi şeyleri birbirine katar ve bazen içlerine toprak karıştırırlar. Yüklüklerde bulduğu yastık, yorgan, silte ve bohcaları didikler, acar, dgğıtır insanların üzerine taş, toprak, canak ve cömlek atar, hic kimse bir şey göremez. Birkaç kadın ve erkegin üzerine saldırmış. Bunlar çagırıldı, soruldu: “Üzerimize sanki manda çökmüş sandık“ dediler. Bu yüzden mahalle halkı evlerini başka yana taşımışlardır. Kasaba halkı bunların cadı denilen habis ruhların eseri olduğunda İttifak etti.
İslimye kasabasında cadıcılık ile tanınmış Nikola adındaki adam getirildi ve kendisiyle 800 kuruşa pazarlık edildi. Bu adamın elinde resimli bir tahta vardı. Mezarlıga gider, tahtayı parmagının üzerinde çevirir resim hangi mezara bakarsa cadı o mezardaki habis ruh imiş. Büyük bir kalabalıkla mezarlığa gidildi. Resimli tahtayı parmağında çevirmeye başlayınca resim sağlıklarında yeniçeri ocağının kanlı zorbalarından Tekinoğlu Ali Alemdar ile Apti Alemdar denilen iki şakinin mezarına karşı durdu. Mezarlar açıldı. Cesetler yarım misli büyümüş, kılları ve tırnakları da üçer dörder uzamış bulundu. Gözlerini kan bürümüş, gayet korkunç idi. Mezarlıktaki bütün kalabalık bunu gördü. Bu adamlar sağlıklarında her türlü pis çirkin işi yapmış, ırza, namusa, mala saldırmış, adam öldürmüş Yeniçeri ocakları kaldırıldığı zaman her nasılsa yaşlarına bakılarak cellada verilmemiş ecelleri ile ölmüş kişilerdi. Sağlıklarında yaptıkları yetmezmiş gibi şimdi de halka habis ruh olarak tebelleş olmuşlardı.
Cadıcı Nikola’nın tanımına göre , bu gibi habis ruhları defetmek için cesetlerin göbeğine birer agaç kazık çakılır ve yürekleri kaynar su ile haşlanırmış.Ali Alemdar ile Apti Alemdar’ın cesetleri mezardan çıkarıldı. Göbeklerine birer ağaç kazık çakıldı ve yürekleri bir kazan kaynar su ile haşlandı. Fakat hiç tesir etmedi. Cadıcı “bu cesetleri yakmak gerek” dedi. Bu hususda şer’an da izin verildi ve iki yeniçerinin mezardan çıkarılan cesetleri mezarlıkta yakıldı. Çok şükür kasabamız da cadı şerrinden kurtuldu”

İnanması zor ama böyle bir durum kayıtlara geçmiş.Ne kadar doğrudur bilinmez ama ilginç olan yabancılarda olduğunu düsündügümüz veya onlardan öğrendigimiz vampir gibi olayların bizlerde de var olması.Gerçi vampirlerin atası sayılan Kont Dracula'nın bizim Osmanlımızda Eflak valisi Vlad Dracula olduğunu bilmeyen yoktur herhalde....

Bütün vampirlere saygılarımla :)))

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..