- Kategori
- Tarih
Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF)

Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF)
Kitabın yazarı: Turhan Feyizoğlu
Kitabın adı: Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) –Demokrasi Mücadelesinde Bir Öğrenci Hareketi
Kitaptan bir bölüm:
10 Ekim 1965 Pazar günü yapılan milletvekili genel seçimlerinin ardırdan TİP, 15 tane milletvekilini TBMM’ne göndermeyi başarmıştır. Sosyalist olduğunu söyleyen 15 tane milletvekilinin TBMM’nde temsili, aydınlar ve halk arasında güven, moral ve coşku yaratır.
12 Aralık 1965 Pazar günü yapılan TİP Ankara il kongresine sunulan çalışma raporunda, 15 Ekim 1965 seçimlerinde üniversite öğrencileri tarafından kullanılan oylar hakkında, şu bilgileri vermektedir:
“Ankara Üniversitesine bağlı fakültelerde bulunan sandıklardan hemen hepsinde partimiz çok yüksek oranda oy almış, hatta Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’nda diğer partilerin büyük oy çoğunluğuyla geçerek, en çok oy alan parti durumuna yükselmiştir.”
TİP’i üniversite gençliği içinde bir kitle örgütü aracılığıyla güçlendirmek amacıyla fakültelerde fikir kulüplerinin kurulması yaygınlaştırılır.
SBP’ye diğer fakülte ve yüksek okullardan gidip gelen arkadaşlarını okullarında fikir kulübü kurması konusunda teşvik edip, onları destekleyen Hüseyin Ergün, bazı fakültelerde fikir kulübü kurulunca, bunları federasyon altında toplamak amacıyla yoğun bir çabaya girişir ve bunu en yakın arkadaşlarına açar.
SBF’nin profesörler katındaki sohbet odasında 15-16 arkadaş bir araya gelir.
İsmet Özel, federasyon fikri hakkında, “Hayali şeyler. Olgunlaşmamış bir süreçte böyle bir şeyin sonu olmaz. Acele ediyorsun" der.
Her şeyi planlamış, bütün iradesini bu işe yoğunlaştırmış ve bir tüzük bile hazırlamış olan Hüseyin Ergün, “Konuyla ilgilenen bütün kişilerin katılacağı bir toplantı düzenleyelim ve fikirleri nedir öğrenelim” der.
SBF’nin kantininde, 12 Kasım 1965 Cuma günü, Ankara’nın 12 fakülte ile yüksek okulundan gelen sosyalist gençlerle bir toplantı yapılır.
Hüseyin Ergün, Ismet Özel, Kudret Ulutürk, Atilla Arsoy, Cem Eroğlu, Ömür Sezgin, Erol Temelkuran, Mevlüt Yılmaz, Ataol Behramoğlu, Ali Orhan Yücealp, Talip Özay, Rıfat Murat, Erol Barutçugil, Şirin Yazıcıoğlu, Duda Körücekli, Asaf Köksal, Zülküf Şahin, Mümtaz Kotan, Taylan Türker, Halis Aydın, Ünal Çelenk, Aysel Baytan, Yusuf Küpeli, Yurdakul , Alpay, Ümit Hassan, Erdal Türkkan, Ahmet Ali Artı, toplantıya katılanlar arasındır.
Toplantıya katılanlara çay ikram edilir. 126 çay parası ödendiği için katılanların bu kadar kişi olduğu tahmin edilir.
Toplantıya katılanların arasından çeşitli fakültelerin fikir kulüplerine bağlı üyelerden federasyonun kurucuları belirlenir. Başkanlık için kimse aday olmayınca Hüseyin Ergün, kurucuların başkanı olur.
SBF Fikir kulübü yöneticilerinden İsmet Özel, bu konuda şunları anlatmıştır.
“SBF Fikir Kulübü, Ankara’daki fikir kulüpleri içinde en etkin sosyalist tavrı gösteren kulüptü. Diğer fakültelerde de sosyalist ve sola eğilimli arkadaşlar vardı. Biz, Leninist örgütlenme tarzı biçiminde önce diğer fakültelerde fikir kulüpleri kurdurduk. Sonra, onları birleştirdik FKF’yi kurduk. Leninist örgütlenme tarzına karşıydım. Benim; daha demokratik bir yaklaşımım vardı. Hüseyin Ergün’e, ‘Seni başkan seçmeliler. Sen kendini başkan seçtirmemelisin’ diyordum. Şartlar Hüseyin’in başkan seçilmesine uygundu. Çünkü, SBF de solcu öğrencilerin sayısı fazlaydı ve inisiyatif bizim elimizdeydi. Bunu kullandık ve FKF kuruldu. 0 zaman TİP’in başarısını önemsiyorduk. ‘Fikir Kulübünde öğrenci kimliğinle değil, Parti üyesi kimliğinle varol’ gibi bir önerim vardı. Tabii bunlar çok güdük kaldı.”
Ankara Üniversitesine bağlı ve TİP yanlısı gençlerin ağırlığında bulunan,
5 tane fikir kulübünün bir araya gelmesiyle Fikir Kulüpleri Federasyonu, Ankara da resmen, (4247) sicil numarası ile 16 Aralık 1965 Perşembe günü, kurulur.