Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

07 Nisan '18

 
Kategori
TV Programları
 

Osmanlı Otlağı

Osmanlı Otlağı
 

Osmanlı'nın ömrü cihatla geçti


Televizyon ekranlarında bir Osmanlı furyasıdır gidiyor. Neredeyse her kanal bulmuş bir Osmanlı otlağı, yayıldıkça yayılıyor. Bir kere muhteşem beslenme adına Sülüman diye hayali bir şey yaptınız bitti, daha ne nemalanıp duruyorsunuz? Bilip bilmeden Osmanlı hakkında yanlışlar yapıp bir de günaha giriyorsunuz. Osmanlı karşıtı gavur adamını oynayan sanatçılar boyunlarına hac takıyorlar. Hatta papaz olup kilisede ayine katılıyorlar. Ne kadar yanlış yapıyorlar. Sanat için her şey mubah sanıyorlar, asıl para için her şeyi yapabiliyorlar.

Onca sahnenin harcaması, onca figüranın, oyuncunun kostümü, çokça çalışanın geliri gideri nerden karşılanıyor Allah bilir. Senaristler ki çoğu genç kalemler; doğru mu, eğri mi kime göre yazıldığı bilinmeyen tarihten alıntılarla, biraz da kendi beyinlerinden uydurdukları entrikalarla Osmanlıcılık oynuyorlar. Evler dolusu insanlarda karşılarına geçip heyecanla seyrediyorlar.

Hiç kimse demiyor ki “Yahu Osmanlı mı kaldı, ölünün sırtından geçinip durmayın” diye. Osmanlı tarih sahnesinde yerini doldurmuş ve Allah’ın takdiriyle ahrete göçmüştür, tekrar gelmeleri mümkün değildir. Madem Osmanlı’yı bu kadar çok seviyordunuz, onların yadigârı eserleri koruma altına alaydınız. İstanbul’un her bir köşesinde Osmanlı’dan kalma ne değerler var, çevresi çöpe döndürülmüş. Gören, önemseyen yok, bu hal son derece üzücü bir konu, düşündürmeyelim şimdi hiç kimseyi; kimlerse onlar, bu dizilere sponsor olacağına, ecdadın eserlerinin korunmasına katkı sağlasın bir zahmet. Ya Rabbi her yerde haddini bilenlerden eyle bizi. Âmin…

Bilir misiniz ki Osmanlı hükümdarları halifelik makamının varisleriydiler. Ve Müslüman coğrafyasını şeriat nizamına göre yönettiler. Hanımların başları kapalı, erkeklerin elleri, gözleri haramdan uzaktılar. Cihat için yaşarlar, avarelik yapmaktan kaçarlardı. Osmanlı dizilerini seyredip para tomarlarını banka hesaplarına yığan oyunculara “şeriatla yönetileceksiniz, ülkeye şeriat gelecek” deseniz, tası tarağı toplayıp ilk onlar Amerika’ya kaçarlar.

Diyorum ki diriliş dizisinin başrol oyuncusu bölüm başına kaç liraya diriliyor dersiniz? Babalarının hayrına haykırmıyorlar velhasıl, ama asıl amaç ne, halka verilmek istenen veriliyor mu, onu Allah bilir. Halk doğru mu, eğri mi, neden, niçin, demeden gerçekmiş gibi her sunulanı seyrediyor. Her verileni sorgulamadan, hem de pek hoşuna giderek, coşarak kapıyor. Bakalım sonunda eline/ elimize geçen ne olacak? Okkalı yürekli Osmanlı, bir gün yanlarına göçtüğümüzde “para ve kariyer uğruna kemiklerimizi sızlattınız” diyerek, ebedi âlemde yakamıza yapışırsa, hesaplar nasıl verilecek?

Siyasetçi ile sanatçı arasındaki dostluğun sebebi nedir bilir misiniz? Tamamen duygusal. Sanatçı siyasetçiden para kazanacak, siyasetçi de halkın hayranlık duyduğu sanatçılar sayesinde yandaş toplayacak.

Bilir misiniz bir devir Necmettin Erbakan fırtınası esti bu ülkede, kendisinin başbakanlık görevi kısa sürmüş olsa da siyasi hayatını hayli devam ettirmiştir. Rahmetli Erbakan’ın etrafı hep kalabalıktı, zeki adamdı. Fanatikleri pek çoktu. Bir gün tek başına hükümetin başına geçmesi çok kişice arzulanıyordu. İşte o dönemlerde sanatçı kesimi rüzgâr eserken fırtına biçmeyi iyi bildiler. Dini film yayınlarını art arda çevirmeye koyuldular. Demirel ve Özal zamanı sahnelerde şöhretli şarkıcı rollerine çıkan kadın artistler, birden kadın evliya rollerine büründüler. Ellerine erkek eli değmemiş, namazında niyazında görünen bu hatunlar, Erbakan çok yükselemeden koltuklardan inince, tekrardan geleni hoşnut edici rollere döndüler.

Dönen dönene, günü gelen ölen ölene… Âhirete göçtüğümüzde göreceğiz, asıl diriliş neymiş, ama iş işten geçmiş gitmiş olacak. İyi seyirler ve oynananlarla oyalanmalar…

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..