Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS'de baraj puanların düşmesi ne demek?

ÖSS'de baraj puanların düşmesi ne demek?
 

YÖK, yaptığı genel kurul toplantısı ardından ÖSS”deki baraj puanlarını aşağıya çektiğini açıkladı. Böylece bir lisans programını tercih edebilmek için 185 ham puan almak gerekirken, yeni düzenleme ile 165 puan almış olmak yeterli olacak. Bununla birlikte önlisans ve açıköğretim fakültesi tercihi yapabilmek için 160 ham puan almak gerekirken, yeni düzenleme ile 145 ham puan almak yeterli olacak.

Peki baraj puanların düşmesi ne anlama geliyor? Baraj puanların düşmesi, taban puanlarını da düşürürü mü? Bunlar düzenleme sonrası üniversite adaylarımızın aklına gelen ilk sorular…

Alınan soru ve tepkilerden gözlemlediğimize göre bazı adaylarımız baraj puanında meydana gelen düşme kadar üniversite programlarının taban yerleşme puanlarında da düşme olduğu hissine kapılmıştır. Oysa ki baraj puanlar yerleşme puanı değil, sadece tercih edebilme puanıdır. Bu durumda barajların düşmesi ancak daha fazla adayın tercihte bulunabilmesine katkı sağlayacaktır. Örneğin, daha önce lisans programı tercihinde bulunmak için 185 barajını geçmek gerekirken şimdi 165 puanın yeterli olması daha fazla adayın lisans tercihi yapma hakkını elde etmesine olanak sağlayacaktır. Zira 20 puanlık arada on binlerce aday bulunmaktadır. Sadece lisans tercihi yapabilme düzenlemesi, lisans tercihinde bulunma durumunu %40-50 civarında artırabilir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere baraj puanlarının düşmesi, üniversite programlarının taban puanlarında doğrudan bir düşüş meydana getirmez. Örneğin, 333 puanla öğrenci alan bir lisans programının taban puanı 313 (333-20=313) kabul edilmez. Fakat bununla birlikte özellikle kontenjanı dolmayan lisans programlarında (örneğin su ürünleri, vakıf/KKTC üniversitelerinin kontenjanı dolmayan programları) daha düşük puanla tercih edebilme hakkının doğması nedeni ile hatırı sayılır taban puanları düşmesi meydana gelebilir.

Bu durumun kontenjanı rahatlıkla dolan üniversite programlarının taban puanlarında doğrudan puan düşmesine yol açması beklenmemektedir. Ancak fırsatlar yılı olan 2008-ÖSS”de başka nedenlerden kaynaklanacak puan düşüşleri beklenmektedir. Bu konudaki açıklamalara ise bir sonraki değerlendirmelerimizde yer vereceğiz.

2008-ÖSS”de baraj düşürme düzenlemesinin en büyük faydası ise, önceki yıllarda boş kalan ve bir önceki yıllara nazaran bir hayli artan kontenjanların boş kalma ihtimallerini gidermektir. Özellikle vakıf ve KKTC üniversitelerindeki kontenjanların birkaç yıldır büyük oranda boş kalması bu düzenlemeyi zorunlu hale getiren nedenlerden birisidir. Bu durumda bu uygulama daha sonraki yıllarda da devam edecektir.

Sonuç olarak uygulama neticesinde daha fazla aday tercih yapabilme hakkına ve dolayısı ile yerleşebilme olanağına sahip olmuştur. Umarız adaylarımız bu fırsatları kendileri açısından en faydalı şekilde değerlendirebilirler.

Sinan ÇAĞIRAN
www.OSSservisi.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..