Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS denen maraton

ÖSS sınav maratonu her yıl aynı şekilde devam ediyor. Sonuçlar açıklanınca bir çok öğrenci hayal kırıklığı yaşıyor. Tüm geleceğimizi bir tek sınavın belirlemesi ne kadar kötü bir olay.

Senelerce sınıflarda dirsek çürütüyoruz. Çok başarılı bir öğrencilik hayatınız da olsa hayaliniz olan üniversite bir kaçlık sınavda ki başarınıza bağlıdır. Tüm çabalarınız bir anda yok olup gidebilir. Sınav günü içinde bulunduğunuz şartlar tüm hayatınızı etkiler. O gün moraliniz bozuksa, kötü ve çok büyük bir olay yaşamışsanız ve birde bunlara sınav stresi eklenirse sonuç başarırız olur.

Yıllardır bu sistemin yanlışlığı içinde nice başarılı öğrenci üniversiteye gidememiştir. Bu sistemin değişeceği sürükle gündemde olsada yapılan bir şey yok. Avrupada olduğu gibi lisede ki başarıya göre öğrenciler üniversitilere yerleştirilmelidir.

ÖSS sayesinde birde yeni gelir kapıları açıldı. Dershaneler... Nice aile sırf çocuklarının geleceği için harç borç bulup onları dershanelere gönderiyorlar. Çünkü öyle bir hale geldi ki bu sistem dershaneye gitmeyen öğrencinin sınavı kazanması çok zor. Okullarda sınav sistemi ve test çözme konusunda yeterli eğitim verilmemekte.. Bunun sonucu dershaneler bu açığı kapatıyor. Ailelerde çaresiz bu sisteme uyuyor.

Öğrencilere öyle bir baskı yapılıyor ki... Bu baskılar onların üniversiteye giremezse tüm yaşamı bitecekmiş gibi düşünceler içine girmelerine neden oluyor. Sınav stresi daha da artıyor. ÖSS sınavı ölüm kalım meselesi halini alıyor.

Bir maraton daha son buldu. Kimi üzüldü, kimi sevindi. Kimi aileler verdikleri emeklerin boşa çıkmamasına sevinirken, kimi aileler üzüldü. Evet şimdi önümüzde yeni bir maraton daha başlıyor. Yıllardır çalıştınız ama son bir yıl daha çalışmak lazım. Hemde koşu atları misali... Ya üniversiteye girince çalışma bitecek mi? Aynı sınav maratonları devam edecek... Kariyer sınavlarından tutun da geleceğini şekillendirmek için gireceğiniz bir sürü sınav.

Sınavlar gerçeği her zaman yansıtmıyor. Çok iyi başarıları olan bilgisi mükemmel olan bir insan sınav stresi ile bunu yansıtamayabilir.

Bence sınav sisteminden vazgeçilip kişinin başarılarına bakmak gerekir. Sınav yerine tezler verilebilir. Bir iş ve soruimluluk yüklenip sonucuna göre değerlendirilebilir.

Umarım gelecekte sınav stresinden uzak bir yaşam süreriz.

 
Toplam blog
: 60
: 2933
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Memur olduğum için Türkiyenin çeşitli illerini gezmekteyim. Yaşamı seven, hayatını daima daha iyi ya..