Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Oturan boğa topraklarını geri istiyor

Oturan boğa topraklarını geri istiyor
 

Atalarının 150 yıl önce ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıklayan Lakota kabilesi (Siyular), ABD hükümetinden toprak talebinde bulundu.(*)

Sanırım çoğunuz Siyu'ları hatırladınız, hani çocukken filmlerde onları hep vahşi, kafa derisi yüzen, acımasız katiller olarak gösterirlerdi..Biz de onlara sempati duymamıza rağmen hep kovboyları tutardık.

Dedim ya ; Çocuktuk işte...Nereden bilebilirdik kazıklandığımızı!

Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük kabile şeflerinin mensup olduğu Lakota kabilesinin temsilcisi Russel Means, “ABD'den yaklaşık 24, 3 milyon hektar toprağın mülkiyetini almak için talepte bulunduk” dedi.

Amerikanın asıl sahipleri Kızılderililerdir. Zorla toprakları ellerinden alınmıştır. Oturan Boğa haklı. Toprakları verilmelidir. Siyular o topraklarda çok daha önceden yaşıyorlardı. Ama işleri zor, çünkü muhatap olduğu devletin girdiği bir yerden çıktığı daha görülmemiştir.

Means, bu taleple, gelecekte bu topraklardan çıkarılmalarını, bölgedeki ormanların işletilmesini ve suyun kullanılmasını engellemek istediklerini söyledi.

Soykırıma uğratılan bu halkın, haklı ve onurlu isteklerine saygı duyuyorum. Çünkü onlar gerçekten özgürlük savaşçısı ve Amerika'nın gerçek sahipleridir. Ama bu imkansız ve geç kalınmış bir istektir.

ABD Dışişleri Bakanlığına 2 hafta önce gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini ve bağımsızlık ilan ettiklerini açıkladıklarını hatırlatan Means, “mesajımızda, ABD Dışişleri Bakanlığının iyi niyetle hareket etmemesi halinde toprak talebinde bulunacağımızı belirtmiştik” dedi.

Dünyanın her yerinde etnik grupları kışkırtarak “bağımsızlık ve devlet olma sözleri vererek” onlara hamilik (!) yapan ABD ve diğer emperyalist batılı ülkeler, Siyu’ların bu talebini gülümseyerek karşılıyorlardır herhalde!

ABD Simitsonian Enstitüsüne göre 1872-1874 yılları arasında Amerikalılar, Kızılderili’lerin en temel besin kaynağı olan 3.550.000 bizonu yok etti. Amaçları Kızılderilileri direncini kırmaktı elbette. Bizonların bile neslini tüketenler kim bilir Kızılderililerle neler yapmışlardır? Amerika’nın Kızılderililerle 200'den fazla anlaşma yaptığı ve zamanla hepsini ihlal ettiği bilinmektedir.

Siyu Kızılderililerinin torunları, 2 hafta önceki açıklamalarında, Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini ifade etmişti.
Kabile yetkilileri, 150 yıl önce imzalanan anlaşmaları, “değersiz bir kağıt parçasındaki değersiz sözler” olarak niteliyor ve bu anlaşmaların kendi kültürlerini, geleneklerini ve topraklarını çalmak için defalarca ihlal edildiğini belirtiyor.

Oturan Boğa ya da kendi dilindeki adıyla Totanka Iyotake, 1890'da, Hayalet Dansı yaptığı için ABD'li askerler tarafından öldürüldü…Bahaneye bakarmısınız?

Hepimiz Kızılderili’yiz! Ugh!!!


*http://blog.milliyet.com.tr

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..