Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '07

 
Kategori
Meslekler
 

OYAK AİHM'e dava edildi

OYAK AİHM'e dava edildi
 

Birçoğunuz şık üniformaları, lojmanları, orduevleri, kampları, dolgun maaşları, Ordu yardımlaşma kurumunun (OYAK) sağladığı avantajları ile askerlere gıpta ile bakmışsınızdır. Oysa "Dıştan baktım yeşil türbe, içine girdim yandım Allah" misali yaşanan sıkıntılardan, ağır çalışma koşullarından haksızlıklardan birçoğunuzun haberi yoktur. Basında birkaç gündür Assubaylar OYAK'ı AİHM şikayet ettiler şeklinde haberler yer almaktadır. Nedir OYAK hakikaten ismine uygun bir kuruluş mudur? Neden ulusalcılığa bu kadar önem verenler haklarını bir başka ülkenin adalet teşkilatında aramak mecburiyetinde kalmışlardır?

OYAK 1961 yılında 205 sayılı yasa ile yasada yazılı, Sosyal Yardımları yapmak için kurulmuştur.

OYAK gelirlerinin en önemli kalemi üyelerinin brüt maaşlarından mecburi kesilen % 10 oranındaki aidatlardır ve en büyük üye grubunu assubaylar oluşturur; Anayasamız imtiyazı red ederek adalet ve eşitliği emreder, zümre ve sınıf imtiyazını ise yasaklar ancak Türkiye'de en güvenilir kurum olan TSK kendi mensupları assubayların OYAK'taki mağduriyetlerine seyirci kalarak güvenini zedelemektedir;Ordumuzun olmazsa olmaz mensupları assubaylar OYAK'ın fon kaynağını oluşturan aidatların % 60 oranında kendi maaşlarından kesilmesine rağmen OYAK yönetimi tarafından mevcut yasaya istinaden yok sayılmışlar ve iştiraklerinin denetim ve yönetim kurullarında görevlendirilmemişlerdir;Mevcut uygulama bir sınıfa tanınan imtiyazın kanıtı mıdır? Yoksa assubayların bilgi, tecrübe ve kariyerleri bu kurullarda görev almaya yeterli görülmemekte midir? Daha açıkçası assubayların ön lisans, lisans, yüksek lisans. doktora diplomaları bakkallardan mı alındığı düşünülmektedir? Bu haksız uygulama muz cumhuriyetlerindeki şirketlerde bile yoktur.

45 yıllık bir bir adaletsizlik tüm uyarılara, taleplere rağmen devam ettiği için bu konudaki iç hukuk yollarından sonuç alınamadığından TEMAD (Türkiye Emekli Assubaylar Derneği Genel Merkezi) onbinlerce üyesi ve görevdeki assubaylar adına bu haksızlığın hukuksuzluğun giderilmesi talebi ile AİHM başvurmuştur. Diğer taleplerimiz için de hukuki çalışmalar devam etmektedir.

OYAK maalesef üyelerinin beklentilerine yanıt vermemektedir 25 yıl hizmet eden bir kişi kuruma 30 brüt maaşını aidat olarak ödemektedir ama ayrılırken biriken aidatlarına cüzi bir nema ilave edilerek kurumla ilişikleri kesilmektedir. Emekli ikramiyesini kurumda bırakanlar ise komik sayılabilecek maaş almaktadırlar oysa Merkez bankası, İş bankası , Koç grubu gibi kuruluşların personeli OYAK'a ödenen aidat kadar aidat ödememelerine rağmen maaşlarından çok ilave maaş almaktadırlar, Bankaların emeklilik sistemleri daha özendiricidir. 25 yıl kuruma hizmet eden ve ayrılan bir personele kendi aidatları ile kurulan fabrikada üretilen Renault arabalarda bir kuruş indirim yapılmamaktadır, Kurumun yaptığı konutlar üyelerin maaşları kadar geri ödemeyi gerektirdiğinden özellikle düşük maaşlı personelin istifadesini engellemektedir. Kurum borç verme ve konut edindirme kredilerinde normal bankalar gibi faiz uygulamaktadır PEKİ BÜTÜN BUNLARIN SONUNDA BU KURUMA NASIL YARDIMLAŞMA KURUMU DİYEBİLİRİZ ?

OYAK tüm üyelerine katılımları nispetinde hisse senedi vermelidir.Mahkeme kararı beklenilmeden yeni düzenlemelerle bu hukuksuzluk giderilmelidir; Bu dev holding kimin malıdır, kime hizmet etmektedir? Bunun yanıtını üyeler bile bilmemektedirler

AİHM dava açmayı ulusalcılıklar bağdaştırmayanlar OYAK Bank'ın Hollandalı İNG Bank'a satışına sessiz kalmışlardır. Kurumları yapılan haksızlıklara itiraz edenler değil haksızlıkları yapanlar yıpratır. Saygılarımla

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..