Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Özel Balık Çorbası

Özel Balık Çorbası
 

İskorpit ve Gelincikten Oluşan Balık Çorbası


Ara sıra mutfakta kendi çapımda küçük denemeler yaparım. Yaptığım yemeklerde mutlaka ufak dokunuşlarla değişiklik ararım. Bugün size özel bir balık çorbası tarifi vereceğim, yapımı oldukça kolay, malzemeleri kolay bulunan ve balıkseverler için lezzetli bir çorba olacak.

Özellikle amatör balıkçılar tarafından iskorpit, gelincik ve kırlangıç gibi balıkların kızartması veya haşlaması, buğulaması pek lezzetli bulunmadığı ve çorbasının lezzeti de bilinmediği için fazla rağbet görmemektedir. Bu nedenle balık çorbalarını denemekte ve sofralarımızda yeterince yer vermekte fayda var.

MALZEMELER

1 Adet İsporpit (20 cm)
1 Adet Gelincik (20 cm)
1 Büyük boy Soğan
1 Büyük boy patates
1/2 Demet Maydanoz
1 Çorba Kaşığı Kuru Nane
1 Çorba Kaşığı Reyhan
1/2 Çay Kaşığı Tuz
Yarım paket margarin veya tereyağı (isteğe göre)
Kafi miktarda kırmızı biber (isteğe göre)

YAPILIŞI

Balıkları yaklaşık 1 litre suyun içinde kalacak şekilde yarım saat haşlayın ve haşladıktan sonra suyunu dökmeden ayrı bir yerde balıkların kılçıklarını, derisini ve kafasını dikkatlice ayıklayın. Daha sonra ayıkladığınız etleri kaynatığınız tencereye küçük parçalar halinde koyun. İki ayrı balık yerine aynı balıktan iki adet de kullanabilileceğinizi de bu arada belirtelim.

Maydanozu ince kıyım, soğanı yarın halka şeklinde, patatesi küçük kareler şeklinde kesin. Kestiklerinizi kuru nane, reyhan ve tuzu ekleyerek tencereye koyup yaklaşık 45 dk. karıştırın. Tatların birbirine karışması ve çorba kıvamında daha rahat yiyebilmek için el blendırı ile iyice karıştırın.

İsteyenler margarin veya terayağını kızdırıp içine kırmızı biber de katarak balık çorbasının üstüne hafifçe dökerek servis edebilirler. Balıkların kendi yağlarının yeterli olabileceği, ayrıca yağ katmak zorunda olmadığınızı özellikle hatırlatayım.

Balık çorbalarına havuç, kabak, ıspanak, kara lahana, lahana, limon, sarımsak, dereotu, karabiber, yumurta,  gibi çok farklı malzemeleri de ekleyebilirsiniz, ancak iyi bir lezzet yakalayabilmek için her seferinde tek bir malzeme ekleyerek damak tadınıza uygun tadları keşfetmek için biraz uğraşmanızı tavsiye ederim.

Özel not; çocuklarınıza balık çorbalarını sevdirmek istiyorsanız öncelikle salçalı / domatesli tel şehriye çorbası yaparak içine maydanozla birlikte mezgit ve kırlangıç gibi kokusu çok daha az olan balıklarla başlayabilirsiniz.

Diğer balıklarla da benzer bir çorbaları ve tarifleri deneyebilirsiniz, afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..