Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

30 Nisan '10

 
Kategori
Futurizm
 

Özgeçmiş Out! Özgelecek In!

Özgeçmiş Out! Özgelecek In!
 

Klasik CV ile iş bulmak, doğru kişiyi seçmek devri sona erdi!


Bir insanın yüreğini ve aklını anlamak için, başardıklarına değil, istediklerine bak… Kahlil Gibran

Klasik CV ile iş bulmak, doğru kişiyi seçmek miyadını doldurdu! En detaylı yazılmış CV, resume, özgeçmiş dahi farkınızı fark ettirmeye yetmiyor. Arz-Talep dengesi fena halde bozuk, iş arayan yetenekli-yeteneksiz insan çok, işe alan az.

İş arayıcıların tiradı > ‘’Bir sürü yere CV yolladım, cevap bile vermiyorlar!’’ (Verseler de otomatik yanıt olacak. Kafana bunu değil, fark yaratmak ve edilmek için ne yapman gerektiğini tak…)

İşveren adına seçicilerin isyanı > ‘’Ne bu kardeşim, hepsi aynı! Daha kendi CV sini doğru, farklı, yaratıcı hazırlayamıyor, işe nasıl değer katacak bunlar? İşin yoksa deli pösteki sayar gibi uğraş dur… ‘’ (Kendi de muhtemelen daha çırak olan ey İK’cı; el insaf! Biiir; işin o, ikiii; muhtemelen senin de pek matah bir CV’in, hatta Allah bilir; ‘’çıkar seninkini bakayım’’ desek, güncel resumen yoktur…)

Yeni fikirler, yaratıcı iletişim yolları bulmalı, olmalı!

Her şeyden önce kafanızdaki ‘’işe alınmanızı sağlayacak dokümanı, ezbere, başkalarına benzeterek, copy-paste yapmak’’takıntısından kurtulun. Beyninizin bu merkezini resetleyin! Hazırlayacağınız materyal (bakın, doküman demiyorum!) sizi, projenizi satmaya dönük, kısa, yalın, odaklı ve siberçağın buluştuğu mecralarda olmalı.

Ürün ‘’SİZ’’ olduğunuza göre; sizi ve yapabileceklerinizin geçmişini, vaadini değil, gelecekteki katkısının tarifini yansıtmalı. Şu anda ürünler ve hizmetler nasıl uyduruk broşürlerle satılamıyorsa, sizi de bu şekilde bir anlamda CV denen basmakalıp kişisel kataloğunuzla almazlar, almayacaklar.

Ne yapmak istediğinizi, ne işe yarayacağınızı, becerilerinizi, gelecekte neler yapmak istediğinizi, karşınızdaki kişi ya da kurumlara çok net, eğlenceli, heyecanlı, çoşkulu aktarabilmelisiniz. Onu gören sizinle işe almak için değil, ‘’sizinle iş birliği’’ yapmak için heves duymalı.

Unutmayın, artık herkes kendinin patronu! İster bir kurum çatısının altında, ister kendi işini yapıyor olsun; herkes kendi başının çaresine bakmak zorunda. Hiç bir kurumun, müdürün, çalışanın, patronun, kimseyi taşıyacak, kaşıyacak, yukarı çekecek, aşağıdan itecek hali ve kaynağı yok! Bu tür beklentilerinizi sıfırlayın!

Yeriniz dar değil, aslında istediğiniz kadar oynayabilirsiniz!

Kendininizi ve beceri/lerinizi, odaklı bir alanda, fayda sağlar hale getirin ve onu da yaratıcı biçimde sunun. Buyurun teknoloji de emrinizdeJ Kendi kısa filminizi bile yapabilirsiniz. Her şey mümkün… Sevgili Tunç Kılınç şahane şeyler yazmış, göz atmalısınız. Ondan seçtiğim ilginç kişisel tanıtım örneklerinden bazıları aşağıda, bakın, esinlenin;

- 1984’te bir Fransız genci, müzikli, şarkılı animasyon ile kendini anlatmış, kısa sürede yüzlerce firmadan teklif alıp, Microsoft’unkini kabul etmiş. Buradan bakabilirsiniz > http://www.alstudio.fr.st/

- Yaratıcı Direktör Alexis’in kendini anlattığı sitesi > http://www.pixelpharmacy.com/

- Google arama motoru formatında bir CV> http://www.hauchecorne.net/index.html?hl=fr

- Ali Poyrazoğlu söyleşisini aktardığım yazımda Turkcell’e giren Özlem’i de okumanızı öneririm.

Fark edilmek için artık kendinizi anlatırken olmazsa olmazlar;

- Özgeçmiş değil, ÖZGELECEK oluşturmalısınız. Nasssıl??? Onu da siz bulacaksınız. Zaten işi de öyle kapacaksınız:)

- Fütürist bakabilmelisiniz. Mutlaka gelecek planınız olmalı. Plan zannettiğiniz ‘’dilekleriniz’’ değil! ü Mutlaka kişisel marka ve sürdürülebilir üretgenlik stratejiniz olmalı ü Mutlaka bu plan ve stratejilerinizi yansıtır biçimde Internet, web üzerinde var-olmalısınız (Web, Blog, Sosyal Ağ)

- Çekici görsellik, duygusallık kullanmalısınız (Foto, karikatür, video, animasyon, şarkı, türkü… vbg)

- Kısa-öz yazmalı, konuşmalı, aktarmalı, sunmalı ve bunu hep böyle yapmalısınız

- Internetteki kişisel izleriniz, yazışmalarınız, masum-geyik muhabbetleriniz en az karbon ayak izi kadar önemli ve etkiliJ Google’daki izlerinize, sosyal ağlardaki görüntünüze dikkat etmeli, kendinizi daima izlemelisiniz

- Farklı, değişik, dikkat çekici olacağım diye saçmalamamalısınız!

- İlginç, sıradışı gibi örnekler size ‘’buyyyuruuuun, hoşgeldiniz aramızaaa’’ dedirtebilir. Ajda’nın şarkısını (hafif modifiye ederek) hatırlatırım; ‘’Ya sonra? Ne yaparım ondan sonra?’’ yı düşünmelisiniz:)

Haydi millet! ÖZGELECEK hazırlayıp, Geleceği Güzel Getirtmeye:)))

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..