Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Pahalı kararlar, ev satın alınması (2)

Pahalı kararlar, ev satın alınması  (2)
 

Eviniz


Ev alırken dikkat edilecek konular; Ev alırken çevre ve komşular, şehir merkezine olan uzaklık ve ulaşım, semt, evin yapısı ve evin konumunu dikkate alın.

Çevre; Semtin canlı ve popüler olması olumludur. Komşu evlerin durumuna bakın. Bakımlı evler, bahçeler, yeni otomobiller, alışveriş merkezleri, spor yapanlar çevre hakkında olumlu fikir edinmenize yarar. Çevredeki boş evler, terk edilmiş otolar, aşırı büyümüş bakımsız, sararmış çimler, atılmış yataklar semtin popülaritesini kaybettiğini gösterir.

Komşular Güleryüzlü, sevecen komşu aileler ilişkilerinizin sağlıklı olması ve semtin güvenliği yönünden önemlidir. Evi satın almadan önce komşularla mutlaka görüşün.

Çocuğunuzun yeni arkadaşlıklar edinmesi  ve sizin kendinizi iyi hissetmeniz yönünden komşular gerçekten önemlidir. Çevrede satılan son evin hangi ev olduğunu, ne zaman satıldığını ve fiyatını öğrenin. Alacağınız ev ve çevre hakkında komşuların görüşlerini alın.

Geçimsiz, kaba ve problemli komşuların olduğu yerlerden ev almayın.

İyi komşu, bulunmuş bir hazinedir. Çin Atasözü

Şehir Merkezine Uzaklık ve Ulaşım Evin şehir merkezine yakın olması ulaşım maliyetinin az olması yönünden tercih edilir. Evinizin ana caddeye yakın olması ulaşım için iyidir. Ana caddeye yakın ancak ana cadde üzerinde olmamasına dikkat edin. Trafik gürültüsü ve yoldan gelen kamyon, tır gibi büyük araçların sebep olduğu gürültü ve titreşim sizi rahatsız edebilir.

Evin şehir merkezine uzaklığı bağıldır. Bugün şehir merkezinden uzak olan bir ev beş-on (5-10) yıl sonra yerleşim yoğunlaştıkça yakın sayılabilmektedir. Ulaşımın metro ile olması, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma imkanları daima tercih edilmelidir.

Şehir içindeki evlerin avantajı, çarşıya pazara, hastaneye yakın olması, dezavantajları ise araç park yeri bulmakta güçlük çekilmesi, gürültülü olabilmesi ve şehir dışındaki evler kadar ferah olmamasıdır.

Semt; Evin iyi bilinen bir semtte olması değerini artırır. Bulunulan semtteki diğer evler, satın alacağınız evden daha ucuz ise evin fiyatı bu evler tarafından aşağıya, diğer evler daha pahalı ise yukarıya çekilir.  Ev alacağınız semtte okul, hastane ve benzeri sosyal tesislerin bulunması bir avantajdır. Özellikle çocuklu aileler için yakında bulunan okullar, evin değerini olumlu etkiler.

Ev satın alırken gelişecek bölgelere öncelik verin. Sosyal binalar, alış veriş merkezi, hastane, üniversite, kaymakamlık, belediye binaları o semtte ev fiyat artışlarını olumlu etkiler. Özellikle göç alan şehirlerde ev fiyatlarının düşmediği bilinmektedir.

Ayrıca, gelecekte olabilecek yapılaşmayı düşünmenin faydası olabilir. Örneğin Türkiye’de çoğu şehirlerin batı yönünde daha çok büyüdüğü emlakçiler tarafından söylenmektedir.

Evin Yapısı; Yeni evler depreme dayanıklılık, ısı yalıtımı, internet, kablolu TV gibi teknolojik altyapı olanaklarını hazır sunabilmektedir. Özenilerek yapılmış yeni bir evin odaları, boyası, dolapları, mutfağı, banyosu ve teçhizatı satın alana zevk verir.

Ev yapılırken arazi durumunun kayalık olması, evin tepede olması, eskiden dere yatağı olan bir arazide kazıklar çakarak veya uygun şekilde temel kuvvetlendirerek evin yapılması altyapı ve işçilik bedelini artırır. Eskiden bataklık, dere veya çay olan arazi üzerinde ev alırken zemin etüdlerine uygun ev, bina yapıldığından emin olunmalıdır.

Evin önünde yapılaşma oluşmuşsa gördüğünüz manzaranın ileride değişme olasılığı azdır. Yapılaşma daha oluşmamışsa bir kaç yıl sonra önünüze yüksek katlı bir bina inşa edilip edilmeyeceğini bilmek zordur.

Alacağınız evin ısı yalıtımının olması faydalıdır. Ankara ve İstanbul'da  beş (5) cm kalınlıkta yapılan ısı yalıtımı iyi sonuç vermektedir. Isı yalıtımı gerekirse içeriden yapılabilir. Örneğin üç (3) cm’lik dış duvarların iç tarafına yapılan iç yalıtım bile ısınma yönünden fayda sağlamaktadır. Eve eşya girmeden bu işin yapılması faydalıdır. Isı yalıtımı konforlu yaşam için önemlidir ve yapılan yatırım kendisini uzun dönemde öder.

Evin konumu; Satın alınacak ev apartman içinde çatı katı, çatının bir altı, ara katlar veya giriş katı olabilir. Satın almadan önce evler dikkatli incelenmelidir.

Çatı katında ev alırken çatının akma sorunuyla karşılaşmamak için evin çatısının işçilik ve planlamasının iyi olduğu, uydu anten takılması için çıkılıp çıkılmadığı  incelenmelidir.

Çatıya herhangi bir sebeple çıkılabiliyorsa çatıya çıkanlar kiremitleri kırar ve ileride bir gün çatı akar.

Çatı evin terası varsa teras altında oturanlara yağışlı, karlı sert geçen kışlarda tavandan su sızıntısı olabilir. Ayrıca, teras altı ev ısı kaybı sebebiyle soğuk olabilir.

Ara katlardan doğu, güney veya batı cephesine bakıp, güneş alabilen evler daha ılıktır.

Evin kuzey cephesi tarafında olmayışı nedeniyle güneş görebilmesi özellikle soğuk şehirlerde evin üç-dört derece daha fazla sıcaklıktan istifade etmesine yol açar.

Giriş katları az güneş alabilir ve diğer katlara göre biraz serindir.                                 

Satın alınacak ev kullanılmakta olan ikinci el bir ev olabilir. İkinci el dairelerin fiyatı daha düşüktür, ancak çevredeki altyapı oluşmuştur. Bağımsız ikinci el evleri satın alırken onarım ve bakım ihtiyacı olacağı; elektrik hatları tamiri, mutfak teçhizatı yenilenmesi, boya ihtiyacı, haşere yok edilmesi, kanalizasyon, drenaj, çatı tamiri gibi konular önceden incelenmeli ve yenilenmesi gerekenlerin masrafı pazarlık sırasında konuşulmalıdır.

Satın alınacak beş-yedi (5-7) yaş civarındaki  ikinci el bir ev yeniye yakın sayılabilir. İkinci el evin faydası çevredeki bitki örtüsü ve ağaçlar yetişmiş durumdadır. Daha eski yüz (100) yıla yakın yaştaki ikinci el evler tarihi veya özel bir yapıda olabilir. Bunların yenilenmesi özel izin gerektirir.

Ev Satanın Özellikleri, Psikolojisi; Oturulan ve Size devredilecek bir evin satın alınması söz konusu olabilir. Kimin evine talip olduğunuzu bilmeniz faydalıdır. Evini satan kişi veya aile işleri gereği bir başka şehre gidiyor ve evini satmak istiyorsa satış fiyatında esnek davranabilir. Yaşlı bir çift, büyük bir evden küçük bir eve veya daireye geçmeyi isteyebilir. Fark paraya ihtiyaçları olabilir veya çocukları için bu parayı kullanmayı planlayabilirler. Yaşlı çiftin alacağı evi planlaması, o evin alıma hazır bulunması ve fiyatını bilmesi, kendi evini satarken daha esnek davranmasına yardımcı olabilir. Bu tür bir evi alırken kontrola ilave olarak evin ne kadar sürede boşaltılacağı sözleşmede yer almalıdır.

Müteahhitten Yeni  Ev Satın Almak; Müteahhitten yeni bir ev alıyorsanız, evin inşaat başındaki fiyatı ile sonundaki fiyatı çok fark edebilir. Burada farkın çok fazla olması pazarlık için faydalı olabilir. Bu tür büyük alımlarda ön ödeme noterde yapılan sözleşme şartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Satıcı, evi istiyorsanız fiyatta anlaştık başka müşteri var bir kapora ödeyin derse, Alıcı cimri davranmalı ve kesin kararı oluşmadan kapora vermemelidir. Kapora verilirse, tüm şartlarda anlaşma olmazsa iade edileceği noterde belirtilmeli veya miktarı asgari tutulmalı, vazgeçildiğinde sizi üzmeyecek bir değerde olmalıdır.

Müteahhitten ev alırken, ileride arsa sahibi ile müteahhit arasında arsa karşılığı ev, yapılan evin kalitesi, ya da para verme anlaşmasında sorun çıkmakta ve alınan ev üzerinde arsa sahibi hak iddia etmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşılmaması için kesin çözüm, satın alınan evin tapusunun hemen alınmasıdır. Tapu zamana bırakılmamalıdır. Ödeme tapu ile yapılmalıdır. Gayri ciddi müteahhit maddi yönden sorunları olduğunu belirterek aynı evi birden fazla kişiye satabilmektedir. Bu tür yasal olmayan satışların mahkemelerde düzeltilmesi bir kaç yıl alabilmekte, avukat ve para gerektirmekte, satın alanı psikolojik yönden olumsuz etkilemektedir. Tapu ve imar sorunu olan evleri satın almayın.

Bağımsız Evin Satın Alınması Ve Tapu; Bağımsız bir ev satın alırken, bu alanda uzman bir kişi evin elektrik, su, ısıtma, soğutma sistemini kontrol etmelidir. Çatının akıp akmadığı, pencerelerin ve çerçevelerin durumu,  evin temelleri, nemlenme, böcek haşere varlığı, ev zemininin depreme dayanıklılığı, kayma durumu, sele karşı zayıflığı olup olmadığı, havuz varsa sızıntı olup olmadığı ve çalışma durumları, mutfak ve şömine bacalarının durumu ve evin genel durumu kontrol edilmelidir. Özellikle arızalı olan ileride günlük yaşamı zorlaştıracak ve tehlike yaratacak donanım kusurları giderilmelidir.

Satıcının önerdiği kişiden ayrı sizin bulduğunuz bir uzmandan alınan yazılı rapora dayanarak bulunan eksiklerin giderilme maliyeti ve süresi en az iki firmadan teklif alarak belirlenmeli ve satıcının yaptırması veya fiyattan düşülmesi sözleşmede sağlanmalıdır.

Bitmiş veya eskiden oturulmuş bir ev satın alınırken ödeme yapmadan önce; ev anahtarı alınıp evde nelerin bırakıldığı hususunda anlaşılan listeye uygun olarak bir unutma, yanlışlık olmadığı görülmelidir.

Musluklar, perdeler, dolaplar, aynalar, lambalar, ev cihazları ve kalması için üzerinde mutabakat sağlanan benzeri donanım yerli yerinde olmalıdır. Bu donanımın veya eşyaların listesinin yapılacak anlaşmada belirtilmesi, gerektiğinde beyaz eşya seri numaralarının yazılması, fotoğraflarının çekilmesi bir aldatılma söz konusu olduğunda görülenin tanımlanması ve delil olması yönünden faydalıdır.

Ev satın alınmadan önce; iskan belgesinin görülmesi, evin ipoteksiz ve tapusu olduğu, evle ilgili yapılacak tamirat, boya ve benzeri işlerin bedelinin kimin tarafından karşılanacağı, elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin tapu sahibince sonlandırılması, arada emlakçi varsa ücretinin kimler tarafından karşılanacağı, çevre temizlik, emlak vergisi, elektrik, su, telefon borçlarının satıcı tarafından kapatılacağı noterde yapılacak anlaşmada açıkça belirtilmelidir. 

Emlak alım satımında harç, satış bedeli asgari beyan değerinin altında olmamak kaydı ile alıcı ve satıcı için ayrı ayrı ve satış bedelinin %1,5 değerindedir.  Satış bedelinin Tapu Sicil Müdürlüğü değerinden az olmaması ve bankadan çekilen ev kredisiyle uyumlu olması şarttır. Aksi halde ilerde vergi cezası gelebilir.

Vekalet ile satış yapılıyorsa, vekalet belgelerinin kontrol ettirilmesi ve dolandırıcılık olmaması, alışverişten önce vekalet veren kişi ile görüşülmesi faydalıdır. Özellikle evli bir çiftten ev alırken ikisi tapuda ortaksa, sözleşmede ve tapu işlemlerinde imzaları olmalıdır. 

Tapu işlemleri sırasında nüfus cüzdanı ve fotokopisi, tapu aslı, kişisel fotoğraf, vekalet varsa vekaletname, deprem sigorta belgesi gibi gereken dokümanlar sağlanır. Tapu memuru satıcıya evi sattığına, alıcıya evi aldığına dair imzaları attırır. Krediyi veren bankanın avukatı da alıcıya ipotekle ilgili belgeleri imzalatır. İmza işlemlerinden sonra yeni tapu alıcıya verilir.

Alınan tapudaki yazıları Tapu Dairesi’nde iken mutlaka sakince kontrol edin ve yazım yanlışlıkları varsa anında düzelttirin.Yanlışlık sonradan tespit edilirse düzeltilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Satıcının parası tapu işlemleri yazımı sırasında veya kredi kullanılan banka tarafından ödenir. 

Gerçek konfor için evinizde yaşamak gibisi yoktur. Jane Austen  

Kiracı veya Ev Sahibi Olmanın Analiz Edilmesi                                                                                                           

Birinci görüş Kiracı Olmak  Bazı kişi ve aileler belirli bir birikim yapmasına rağmen ev satın almamakta, kiracı olarak oturmayı tercih etmektedir. Birikimlerini ticari amaçları için kullanmakta, ev satın almanın gereksiz olduğunu ve çok sayıda ev yapıldığından kiraların fazla artmayacağını düşünmektedirler.

Ticaret yapan bir kişi parasını sermaye olarak kullanabiliyor ve  %15-20 kâr bandında çalıştırabiliyorsa ev almasına  gerek yoktur. Evin vergisi, bakımı, sigorta masrafları vardır. Ev fiyatı artışı hemen hemen iyi bir yerde olsa bile enflasyon oranından biraz fazladır.

Çoğun ticaret erbabı bu görüşleri esas alarak  kiracı olarak yaşamına devam edebilmektedir.

İkinci görüş Ev sahibi olmak  Ev sahibiolmanın getirebileceği artı önemsenebilir. Paraya sahip olmak, harcamadan onu korumak önemlidir.  Ev alan kişi veya aile borçlansa bile borcunu ödemek için zorunlu tasarruf yapacaktır. Ev alarak tasarruf alışkanlığını devam ettiriyor, varlığını artırıyor ve kira ödemiyor. Ev sahibi evin bakım, onarım, vergi sorumlulukları  olduğunu  hatırda tutmakta ancak bunların toplamının kira ödemekten daha az olduğunu düşünmektedir.

Kişi veya aile özgün durumlarına göre ev satın alabilir veya kiracılığa devam edebilir. Her durumun analizi iş durumuna göre akılcı olarak yapılabilir.Evi yatırım amacıyla satın alıyorsanız getireceği kira ve ileride ulaşabileceği değer, dikkate alınır. Borç takan, problem oluşturan kiracı yatırımınızı olumsuz etkileyebilir. Kiracı seçimi önemsenmelidir. Uygun yerde satın alınan ofis, dükkan yatırımlarının kira getirisi daha yüksek olabilir.

Evinizin Daire Veya Dubleks Olması; Ev satın almak üzerine insanlar konuşur. Ev, kişi ve ailelerin önemli yatırımıdır. Ancak insanların tecrübesi azdır. Kendi isteklerinizi dikkate alarak ve sorarak ihtiyacınızın ne olduğunun, örneğin apartman dairesi veya bağımsız dubleks ev gibi,  belirlenmesi gereklidir.

Daire satın alınması; Apartman daireleri eskiden 1970’li yıllarda sobalıydı. Soba salonda bulunur ve ısıdan kolayca yararlanılsın diye diğer odalar, mutfak kapıları salona açılırdı. Son otuz yıldır kalorifer ısıtması ve teknolojideki gelişmeler şimdi daha farklı tasarımlara olanak veriyor. Dairenin yapılışında, giriş kısmı, salon, mutfak, odalar, tuvalet ve banyo temel öğelerdir. Odalar ayrı bir koridorda yer alabilir. Şehirlerdeki apartmanların bazılarında eskiden daire girişlerinde ayakkabılarını kapı önüne çıkarırlardı, şimdi bunlar ya içeridedir ya da girişe konan bir dolap içindedir.

Üst veya alt kattakilerin seslerini işitmeyi, mutfak kokusunu duymayı, yalnız olmadığınıza sayıyorsanız  ve bazen üst kat banyo veya tuvaletinden su sızmasını günlük yaşam sorunları diye yorumluyorsanız  ve komşunuzdan gelen sesler size yalnız olmadığınızı hatırlatıyorsa daire satın alın.

Çalışmıyor veya emekliyseniz yazın veya kışın istediğiniz zaman kapınızı kilitler gidersiniz. Apartman yönetimi titizse hırsızlık olmaz. Eviniz güvendedir.

Tanınmış şirketlerin daireleri pahalıdır. Ancak biraz fazla para ödeyip, yatırımınızı garantiye almak daha iyi olabilir.

İçinde bir çok kolaylık tesisi olan sitelerden ev alırken bu tür olanakların maliyetini satın almadan önce detaylı inceleyin. Ne ödeyeceğinizden emin olun. Bu amaçla binalara veya evlere ait Yönetim Planı’nı isteyin ve inceletin. Yönetim planında, ortak alanların kullanımı, aidat gibi önemli bilgiler bulunur. Yönetim planları tapuda mevcuttur. Aidatların adil olması, belirli objektif kurallara göre olması,  herkes için sabit olanların belirtilmesi, tüketim miktarına göre alınacakların örneğin kalorifer bedeli belirtilmesi, oturulan daire m2’si başına hangi ücretlerin ödeneceğinin bilinmesi ve bunların ödenebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Tanınmış apartman sitelerinde spor salonu, tenis, basketbol alanı, yürüyüş parkı gibi spor olanakları, yeterince yeşil alan, araç park yerleri, yüzme havuzu, kreş, kantin gibi imkanlar bulunabilir. Oturanlara bu hizmetler girişte belli bir indirim içeren ücretle sağlanabilir. Aidat içinde bu hizmetler sağlanıyorsa bunun makul fiyatlı olması önemlidir.

Aksi halde insanlar satın aldıkları evde kendilerini kiracı gibi hissedebilmekte ve pişman olabilmektedir.

Müşterek sağlanan televizyon veya internet gibi teknik hizmetler, peyzaj hizmetleri, çim bakımı ve biçme, çöp toplama, çevre aydınlatma, merkezi ısıtma, bina bakım hizmetleri iyi yönetilmeli ve pahalı olmamalıdır.

Bağımsız ev veya dubleks  satın alınması ; Tipik dublekslerde giriş katında giriş kısmı, tuvalet, mutfak, salon bulunmakta, üstünde iki veya üç oda, tuvalet ve banyo yer almaktadır.

Daha büyük evlerde giriş katında bir çalışma odası ve bir yatak odası bulunabilir.Yaşlılar merdiven çıkmadan bu katta yaşayabilir. Üst katta ebeveyn odası ve bitişikte odadan geçilebilen banyosu, diğer odalar, müşterek büyükçe bir oturma odası ve müşterek banyo olabilir.

Halkımızın dublekste veya bağımsız evde yaşam için farklı görüşleri vardır. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden sonra dublekslere ilgi artmıştır. Çok katlı daire satanlar ise buralarda yaşamın  pahalı olduğunu ve evlerin bakımının zor olduğunu belirtmektedir. Kişiler yaşlanıp, dizleri ağrıdığında bir iki katta olsa yukarı çıkmayı ve inmeyi istememektedir. Bu tür şikayetleriniz olmasın istiyorsanız yine dairede yaşanılması önerilir.

Ayağınız toprağa değsin, üzerinizdeki statik elektriği atın, rahatlayın ailece dost ve arkadaşlarınızla ara sıra bahçede bir araya gelin istiyorsanız dubleks alın.

Dublekste yaşamak tüm masraflarını gördüğünüzde pahalı değildir. İşleri bir defa yaptıracak, güzel yaptıracaksınız. Yaptırdığınız işler yıllarca sağlam olarak devam eder. Çatınız bozulmaz, kiremitleriniz sağlam kalır. Çünkü çatıya çıkan, inen anten takan veya söken yoktur. Kapınızı çalmadan önce kişiler bahçe giriş kapınızın kenarındaki zili kullanır. Alarm sistemi ve pencerelere ferforje gibi tedbirlerle emniyetinizi sağlarsınız. Hele site içindeyseniz, güvenlik sorunu asgariye iner.

Prefabrik Ev; Kendinize uygun tasarımı, fabrikada seçebilirsiniz. Bunlar modüler ev olup, fabrikada yapılan modüller ev sahasına getirilir ve 60-90 gün gibi kısa bir sürede monte edilir. Bedeli daha ekonomiktir. Eskime, amortisman kaybının daha fazla olduğu söylenir.

Evinizin İçini Yaptırmak; Şayet eviniz yüzde yüz hazır değil, evin içini siz yaptıracaksanız olacaklara birlikte bakalım. Evinin içini yaptıran insanlar bazı tadilatlar arzu eder. Mimarların ihtiyaçları karşılamak için, ev alanının arsa payının %20’si olması gibi, bazı sınırlamalar içinde ev tasarladıklarını, çoğunluğu dikkate aldıklarını bilirler. Ancak eve kendi kişisel zevklerini yansıtmak isterler.

Her tadilatın bir değil iki maliyeti vardır. Yıkmak ve tekrar yapmak ayrı paradır. Hanımların isteğiyle fayanslar yabancı ürün olur, mutfak yerleşimi ve dolapları üzerinde çok konuşulur.  Salon aydınlatma şeması değiştirilir. Salona şömine ilave olarak inşa edilir. Banyoya masaj amaçlı basınçlı su veren kompresörlü küvetler alınır. İki oda birleştirilir ve kız veya erkek evladın odası büyütülür. Bodrum kat; çamaşırhane, kiler veya spor odası diye ayrılır. Çatı katına tuvalet istenir. Dışarıda mutlaka köfte, pirzola yapmak, et pişirmek için bacalı barbekü yapılır. Bir sonra gelen usta,  uzmanlığını göstermek için önceki ustanın yaptığı işleri eleştirir. Ev bitene kadar, çok sayıda insan karışır.

Evi yaparken standartlara itibar edilmesi, standart kapı, pencere takılması, lambaların E27 soketli olması ve özel standart dışı malzemelerden kaçınılması hem işin ucuz yapılmasını hem de ileride satın alınacak yedek malzemelerin fiyatlarının ekonomik olmasını sağlar.

Evin ısıtma sistemi duvara monteli radyatörlerle veya zeminden ısıtmalı tüp borularla olabilir. Standart ve ucuz yöntem her odaya bir, büyükse birden fazla radyatör koymak ve boyutları gereken ısı enerji miktarına uygun seçmektir.  

Zeminden ısıtmada ise ısıtıcı plastik tüp borular zemine döşenir ve üstüne seramik veya tahta kaplama uygulanır. Her odanın ayrı halkalarla ısıtılması ve valf kontrolu içermesi daha iyidir.Zemin ısıtmasının ilk maliyetinin yüksek, ısıtma maliyetinin daha ekonomik olabildiği ifade edilmektedir.

Mutfağı yaptırırken onu en çok kullanacak ev sahibesinin fikri alınmalıdır.

Mutfağa konulacak tost makinesi, yoğurt makinesi, ekmek kızartıcı, patates kızartıcı, yumurta haşlama, kahve makinesi, meyve sıkacağı gibi cihazları satın alırken fiyatı yanında kullanma sıklığı ve yerleşim durumu gözönünde tutulmalıdır.

Çok sık kullanılan aletler mutfakta şebekeye takılı, çalışmaya hazır durumda olabilir. Takılı olmayan cihazların etkin kullanımı zaman içinde azalır. İleride mutfakların daha geniş olacağı tahmin edilebilir. 

Zemini döşerken, çok cocuklu, giriş ve çıkışın fazla olduğu aileniz varsa sadece az girilen yatak odası gibi alanları halı ile kaplatın.

Islak zeminlerin fayans ile kaplanması uygundur. Üstüne ağır bir şey düşme durumlarında kırılmalar olursa biraz yedek fayansınızın bulunması faydalıdır. 

Salonun tabii malzeme ile örneğin çam tahta ile kaplanması, rabıta uygulaması faydalı olabilir. Laminat döşemeye karar verirseniz izolasyon olması ve gıcırdama önlenmesi için altlık naylon, plastik malzeme kullanın.

Evinizi yaptırırken biraz yorulursunuz, ancak akıllı davranmak, masraflara dikkat etmek sizin elinizdedir.

Evde yaptırılan her ilavenin ayrıca işletme maliyeti olacağı, tuvaletin rezervuarının beş altı yılda bir değişmesi gerektiği, küvette banyonun günlük yaşam hızı ve su pahalılığı sebebiyle nadiren kullanılabileceği, bahçedeki bacalı barbekünün yerini  portatif mangalın fazlasıyla karşıladığı, evdeki şöminenin azıcık dumanının eşya ve perdelere sinince hanımların şömine yakılmasına izin vermediği  sonradan evde yaşarken fark edilir.

Ayrıca, çatı katında bir teras alanı oluşturulmuşsa bu uygulamanın bir maliyeti olduğu görülür. Karlı, yağmurlu yıllarda ne kadar su yalıtımı, ısı yalıtımı yapsanız da terastan alttaki odaya su sızar, ısı kaybı aşırı olabilir. Terasın üstüne ilave koruyucu çatı yaptırmanız gerekebilir.                  

Evlerde minimum düzeyde tadilat yapılırsa ve plana uygun yerleşilirse daha ekonomik davranılmış olur. Yukarıdaki türde sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız bitmiş, kullanıma hazır ev satın alabilirsiniz.

Hayır ben uğraşmayı severim. Kendim ev yaptırmak arzusundayım diye düşünebilirsiniz.

Evinizi Temelden İtibaren Kendinizin Yaptırması; Bu isteğiniz için arsanız, inşaat ruhsatınız olmalı ve evi yapacak inşaat kadrosunu oluşturmalısınız. Arsanızın imar durumu belirlenirken Belediye genellikle İmar kanununun 18. maddesi gereği yaklaşık  %35 alanı kendisi alır. Bu alan Belediye tarafından yol, meydan, park, karakol, okul ve benzeri ihtiyaçlara kullanılacaktır. Kalan alanda kapalı inşaat alanı Emlak Katsayısı rakamına göre belirlenir. Bin (1000) m2 arsanız olsun ve yüzde otuzbeşini (%35) Belediye alsın. Kalan 650m2 alan için Emlak Katsayısı değeri bir (1) ise 650m2 kapalı alan inşaatı yapabilirsiniz.

İnşaat ruhsatı alabilmek için Belediye'ye başvurmak gereklidir. Başvuru sırasında; ruhsat talep dilekçesi, arsa tapusu, çap, imar durumu, plan kote, yol kotu tutanağı, kanal kotu tutanağı, proje müellifi belgesi, mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, zemin etüd raporu, yapı denetim kurulunca onaylı proje, betonarme hesapları, elektrik, sıhhi tesisat, ısı yalıtım hesapları ve istenen diğer dokümanlar sağlanmalıdır. Bu işi profesyonel yapan bir şirkete başvurmanız maliyet gerektirir ancak işiniz kısa sürede biter.

Eksiklerin giderilmesini takiben Belediye ve Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından belirli bir süre için örneğin beş (5) yıl süreyle inşaat ruhsatı verilir. Belirli bir süre örneğin altı ay içinde evinizi kendiniz çalıştıracağınız kişilerle veya bir taşeronla anlaşarak yaptırabilirsiniz.

Kişisel zevkinizi eve yansıtmanız mümkündür. Modern dolaplarla ve teçhizatla evinizi donatabilirsiniz. Elektrikli cihazların, beyaz eşyanın kullanımı için akıllı bir ev tasarlayabilirsiniz. Eviniz iyi bir ısı yalıtım sistemi ile enerji tüketimi yönünden daha verimli olabilir. Bu amaçla kabası bitmiş ev veya hazır eve göre daha zorlu bir uğraşı vermeniz gereklidir. Evi kendiniz yaptırmayı planlarken; vaktinizin olması ve inşaat işini sevmeniz ve bilmeniz esas faktördür.

Apartmanı veya siteyi yapan bir müteahhitle kendinizi karşılaştırırsanız; müteahhit her şeyi nereden ucuza alacağını daha iyi bilir ve daha ucuza insan gücü sağlar.

Neticede evi sizden daha ucuza mal eder, üzerine kâr koyar ve müşterilerine satar.

Önce Küçük Ev Satın Almak; Büyük bir ev yerine ihtiyacınızı karşılayabilecak özellikte, beğendiğiniz bir semtte bulunan bir yerden küçük bir ev alabilirsiniz. Bu evin taksitlerini daha kolay ve daha kısa sürede ödeyebilirsiniz. İlerideki yıllar için ayrıca yatırım yapabilirsiniz. Amerikan vatandaşlarının 1950’lerde tipik evi 95metrekareden az iken 2000’li yıllarda 220 m2’ye çıktı. Şimdi ekonomik davranmak tekrar önem kazandığından tekrar daha az alanlı evler revaçta olmaktadır. Küçük evde yaşamak, evi döşemek, bakım ve temizliğini yapmak ve istendiğinde satmak daha kolaydır. Küçük evin vergisi azdır.

Küçük ev kompakt otomobil gibidir. VW Golf ile S kasa Mercedesi karşılaştırdığınızda durumu anlarsınız. Golf’e alacağınız kişi ve yük sınırlıdır ama gideceğiniz yere sizi ulaştırır. Mercedes ise size konfor,  güvenlik sağlar ancak ilk satın alma, bakım, vergi ve yakıt maliyetleri daha yüksektir.

Bahçeli, büyük bir evin artıları ve eksileri; Açık alanı 500m2, kapalı alanı 300m2 olan evlerin 100m2civarındaki evlerle karşılaştırması.

Bahçeli, büyük bir eviniz olsun.

Artıları Açık ve kapalı büyük alanlara sahipsiniz. Evin odalarını kütüphane odası, hobi odası, jimnastik odası diye ayırabilirsiniz. Arkadaşlarınız geldiğinde rahatça akşam yatısına kalabilirler. Ailede herkesin ayrı birer odası olabilir. Çocuklar bahçede oynayabilir, sebzelik bir alanınız olabilir, zevk için kümes hayvanları, kedi, köpek besleyebilirsiniz. Yeterli depo alanınız olur. Otomobilinize kapalı garaj imkanı ile daha uzun ömür sağlayabilirsiniz. Kendinizin evde iş yeri odanız olabilir ve evden iş yapabilirsiniz. Misafirlerinizle açık havada yemek yiyebilirsiniz. Gerektiğinde bahçenizi bir nişan, evlilik töreninde kullanabilirsiniz. Dışarıda para vereceğiniz mekanlara ihtiyaç duymazsınız. Konfor ve özel yaşamınızı evinizde sağlamak size zevk verir.

Eksileri; Büyük evin satın alma, yıllık vergi ve gerekli eşya ile donatılması maliyetleri yüksektir. Aylık ev masrafları aydınlatma, kışın ısıtma, yazın bahçe sulama, klima bedelleri çok tutar.

Evdeki kapalı alanların odalar, banyo, tuvalet, mutfak, koridor ve dolapların temizliği, bahçenin bakım ihtiyacı olur. Gücünüz yetiyorsa bu işleri kendiniz zevkle yapabilirsiniz,  yoksa ilave maliyet kaynağıdır.

Her on yılda bir çatı onarımı, dış boya yapılması gibi bakım masraflarınız olabilir.

Satılması, genellikle küçük evden daha uzun sürer, çünkü büyük evi alacak müşteri sayısı azdır. 

Sonuç olarak; daimi yaşadığınız yerde bir eviniz mutlaka olsun. Ev komşular, arkadaş ve dostlarla değerlidir. Yakınınızda, yürüme mesafesinde arkadaş ve dostlarınız olsun.  Komşularınızla zaman içinde dostluk geliştirebilirseniz mutluluğunuz artar.

En mutlu kişi, ister kral, ister köylü olsun; evinde barışı bulandır. Goethe

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..