Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '17

 
Kategori
Sağlık
 

Parkinson, Alzheimer'e Dikkat! Beyne İyi Gelen Yiyecekler

Parkinson, Alzheimer'e Dikkat! Beyne İyi Gelen Yiyecekler
 

Yakın akrabalarımdan birisi hastalandı 73 yaşında, doktora götürdük beyinle ilgili sorun var dedi ve tetkikler istedi. Tetkikler neticesinde beyinde küçülme olduğunu tedavi edilmezse ilerleyeceğini belirtti.

Yakınımız yemek yerken birden uyumaya başlıyor veya yürürken sendeliyor yere yıkılıyor. Unutkanlığı had safhaya geldi. İdrar tutamama, tansiyon sorunları, yürümede bozukluk, göz hareketlerinde anormallikler görüldü.

Ta gençliğinden beri dengeli beslenemiyor. Örneğin sebzelerin bir kısmını yumurta, peynir yiyip süt içmez. Sağ olsun doktoru kendisine bu konuda bilgi verdi ve ikaz etti. Parkinson başlangıcı olduğunu belirtti. Aşağıda doktorun verdiği bilgileri size de aktarıyorum. Sağlık büyük hazine değerini bilelim. Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

Beyne iyi gelen yiyeceklerle, hafıza ve konsantrasyon güçlenir. Dengeli beslenme alışkanlığı, bol vitamin ve mineral desteği almak beyni kuvvetlendirir. Yetersiz beslenme ise başta Alzheimer, bunama, hafıza sorunları ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. İşte, beyne iyi gelen yiyecekler;

Beyne iyi gelen yiyecekler

Folat zengini gıdalar: Aslında bir B vitamini olan folat, vücutta yeni hücre oluşumunu ve hücrenin korunmasını sağlar. Gebelikte folat eksikliği ciddi bir durumdur. Bu durumda bebekte düşük kilolu doğum, beyin dokularının düzgün gelişmemesi görülür. Bu nedenle günde 400mikrogrm. Kadar folat alınmalıdır. Fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal folattan zengin gıdalardır.

B1 vitamini:B1 vitamini, beyin ve sinir sisteminin sağlığını korur. Eksikliğinde depresyon, unutkanlık, sinirlilik oluşur. B1 vitamini zengini olan gıdalar, sakatat, tam tahıllı pirinç, baklagiller sayılabilir.

B6 vitamini: Beyin ve sinirler arasında iletişimin sağlanması için gereklidir. Sağlıklı bir beyin için, dikkat eksikliği, hafıza kaybının engellenmesi için alınmalıdır. Süt, peynir, somon, karides, tavuk, hindi, karaciğer, mercimek, fasulye, ıspanak gibi gıdalar B6 vitamini içerir.

Omega3 ve omega6 yağ asitler: Beyin gelişimi, beyin fonksiyonlarının yerine gelmesi açısından alınması gereken yağ asitleridir. Somon, sardalye, tuna, ceviz, keten tohumu ve yağı bol omaga3 ve omega 6 kaynaklarıdır.

Yaban mersini: Hafızanın yaşla zayıflaması bilinir. Yaban mersini yaşlandıkça zayıflayan hafızayı onarır. C ve A vitamini açısından zengin antioksidan olan yaban mersini, belleği geliştirir. Hatta nöronların gücünü arttırır, beyni korur.

Yumurta: Hafızayı kuvvetlendiren kolin maddesi, yumurtada vardır. Yumurtada olan amino asitler, zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemektedir.

Yeşil çay: Yeşil çay içeriğinde bulunan polifenoller belleği geliştirir. Alzheimer’da, plak oluşumuna neden olan protein baskılanır. Sinir hücrelerinin kaybına engel olur, beynin hafıza bölgesikuvvetlenir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..