Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Parlamenter sistemi

.Hollanda'da hükümet kurulamıyor,

Mart 2021 yılında yapılan seçimin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen siyasi partiler bir araya gelip bir konuda anlaşamıyorlar, dolayısıyla ortada güvenoyu almış bir hükümet olmadığı için bütçe gibi çok önemli kararları bile almıyorlar.

Hollanda monarşi ile ile yönetilen bir ülke   dolayısıyla ülke parlamenter demokrasi ile yönetilmekten başka bir şansları bulunmamaktadır, parlamentoda 150 sandalye bulunmaktadır 76 milletvekililik bir çoğunluk gerekmektedir.

Aslında bu olayların buralara varmasında mevcut başbakanın Matk Rutte  sebep olduğu bazı girişimler olmuştu.

Olay bir milletvekilliği transfer yapmaya yapma yada güvenoyu vermesini sağlamaya yönelik olmuştu. Başbakan önceleri inkar daha sonra hatırlamıyorum gibi gerekçeler ileri sürsede kimseyi inandıramadı, Bundan tiksinen yeşiller partisi genel başkanı Katinka Eikelenboom   mevcut başbakan ile çalışmayacaklarını söyledi ondan sonra girilen bütün senaryolar başarısız oldu bunların arasında azınlık hükümeti formulide dahildir.

Dün radyo dinliyordun yapılan yorumlarda yorumcular yada hukukçular memurlara yasal olarak ödeme yapılamayacak zorunlu izine ayrılması gibi durumlar söz konusu devlet kurumları misal vergi dairesi gibi son derece hayati kurumlar işlevsiz kalacak.

Bunları yazmamdaki maksadım türkiye'de eski parlamenter sisteme dönme girişimleri olan siyasi partilerin olmasıdır.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi nedir? Sac ayakları nelerdir gibi konuların vuzuha kavuşturulmamış olmasıdır. Mevcut başkanlık sistemin arızaları giderme girişimleri desteklenmelidir, lakin dünyada böylesi örneklerin olması önemlidir parlamenter demokrasi bir belirsizlikler sistemidir hemde hollanda gibi son derece gelişmiş bir ülke örneği varken bunla beraber eski türkiye'nin hükümetteki başarısızlıkları hala hafızalarımızda canlıyken.

Her zaman daha iyisi mümkündür kamil manada dünyada hiçbir sistemin olduğuna inanmıyorum her sistemin kendisine göre üstün tarafları olması son derece normaldir lakin total diyeceğimiz bütünlük halinde ele alındığında başkanlık sisteminin ülke için daha faydalı olacağı bir muhakkaktır.

Başkanlık sistemi eleştirildiğinde verildiği misallerin başında latin Amerikan ülkeleri gelmektedir bu son derece sorunlu bir misaldir zira bunun karşıtı olan ülkelerde parlamenter sistemin etrikalrından da bahsetmek mümkündür demin Hollanda örneğini verdiğimiz gibi.

Tabi son derece modern ve gelişmiş başkanlık sistemi olan amerikan sistemini söylemeye gerek duymuyoruz zira burasını herkes takdir eder ve yönetim tarzını beğenir.

Batıdaki ülkelerin birçoğu ingiltere de olduğu gibi monarşi ile ile yönetilmektedir yani Krallıkla dolayısıyla bularda başkanlık sisteminin olması mümkün değildir zira ülkenin doğal başkanı kral yada kraliçedir.

Ülke gelişmesinin ana motoru yönetimin şeklinde ziyade üniter yapısı yada federatif yapısıdır,   ben  federatif yapı daha uygun olduğunu düşünüyorum, zira ademi merkeziyetçiliğe  götürür ve kişilerin yetkilerin dağıtır bu konu nedense türkiye'de bir tabudur hiç kimse tartışmıyor.

Hedef daha iyiye gitmektir, daha önce denenmiş ve ülkeyi hep sıkıntılara sokmuş sistemleri bugün tartışıp geri getirmek pek akıllıca olacağını sanmam.

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..