Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

21 Ocak '12

 
Kategori
Haber
 

Parthenia (Sular İlahı), Sahil Şehrine Gebe!

Parthenia (Sular İlahı), Sahil Şehrine Gebe!
 

Bartın Valisi İsa Küçük, TV ekranlarından Bartın için konuştu.


TRT’nin, Enformasyon Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırladığı “Anadolu Sesi’nde” Bartın Valisi İsa Küçük, konuk oldu ve sualli cevaplı  olarak Bartın’ın,  geçmişi ve geleceği masaya yatırıldı.

Program sunucuları Arzu ve Hakan’ın, konuşmacının sık sık cümlelerini bölmelerine karşın ortaya konan söyleşi, “Güleç yüzlü ve samimi duygular” içinde geçti. Sunucular, dar vakitlerine çok şey sığdırma telaşından doğan bu “sözün önüne” geçmeleri çok sık yaşanmasaydı, daha iyi olacağını, programı seyrederken düşünmekten, kendimizi alamadık.

Bartın Valisi bu programda, Bartın’ın evveliyatından itibaren sosyo ekonomik, kültürel, yaşanmış ve yaşanacak ne kadar meseleler varsa, ortaya dökerek  sunum yaptı ve zaman zaman da  çareler göstererek, vizyonu geniş bir yönetici unvanını ortaya bir kere daha koymasını bildi.

“Karadeniz kültürü ile Samsundaki kısa  kaymakamlığı sırasında tanıştığını, Bartın’da da bunu pekiştirdiğini söyleyen İsa Küçük, “Konya doğumlu olup, bir köylü çocuğuyum. Marmaris’te kaymakamken, Osmaniye’ye Vali olarak atandım Sonra  da Bartın’a tayin edildim” dedi

Sorulan bir sual üzerine de “Bartın, kırsal nüfusu en çok olan ilimizdir. Nüfusun  % 65’i kırsalda yaşıyor. Hizmetlerin görülmesine oradan başladık. Okul  problemleri dahil, gönlümüzü onlarla paylaştık.” diye cevap

Bartın, önemli turizm merkezimizdir. Orta Anadolu ve Batı Karadeniz’in  cazibe merkezidir.  Değişik yemyeşil örtüsü, toprağı burayı zenginleştirmiştir. Yedi mevsim çilek yetişir buralarda. Amasra, Kurucaşile, İnkumu, Çakraz, Ulus, önemli turizm yerlerimizdir.

Bartın, son Ankara İller Fuarına “ Bartın, Ankara’nın denizidir” sloganı ile katıldı. Bu söz  sevildi ve tuttu. Gerçekten Ankara’nın en yakın denizidir. 1950’li yıllarda  yabancı misyonun gözbebeğiydi. Bartın artık karar vermiştir, turizm cazibesini artıracaktır.”

“Homeros, İlyada Destanında, yaklaşık 1500 yıl öncesinden, Bartın’dan bahsediyor. “Bartın’lılar, ırmak kenarında, saraylarda yaşadı” Hakikaten biz, Bartın’ı, “sular kenti” olarak tarihte geçiyoruz. Bartın, ırmak kenarında kurulmuştur. Okyanusun su perisidir. Arıt ve Ulus’tan gelen ırmak kolları, Bartın’da birleşerek, 12-14 Km. ilerideki denize  dökülür.

Bartın Valisi Küçük, daha sonra yine sorulan  bir soru üzerine de  1990 nüfus sayımına göre Bartın şehir nüfusu 30 bindi. Bu gün 52 bindir. Bartın, 1990 dan evvel yurt içi ve dışına önemli ölçüde göç vermiştir.” Dedikten sonra sözü sanayi getirerek, sanayi kuruluşlarının peyderpey Bartın’a geldiğini, Karabüklü yatırımcıların Bartın İskelesinden istifade ettiğini belirterek “ kendilerine yer tahsis edilerek boşaltma ve yükleme sahalarının açılacağını “ söyledi.

Küçük,  satırbaşları halinde şu konulara değindi: &Sanayide kullanılan elektrik, evlerdeki sarfiyatı aşmıştır

& Doğalgaz 2009’dan itibaren kullanılmış katkı sağlamıştır

& Ahşap gemi ve yat yapımında lideriz. Üç motorlu, 45 metre           uzunluktaki ahşap yat, 2014 de bitirilecek.

& Limanda konteyner taşımacılığında, yükleme ve boşaltma, limanımızdan yapılabilecek.

& Karabüklü sanayicilerin yer talepleri karşılanacak.

& Bartın ilk defa 2011 yılında 81 il içinde, Üniversite giriş sınavlarında  7 nci sıraya yükseldi.

& Köy çocuklarının % 80’i liseye devam edebiliyor.

& İl içinde 30 bin kitap dağıtıldı

& Bartın okuyor kampanyasına,  “Bartın yazıyor’u” da ekledik.

& Ahududu, kivi, böğürtlen yetiştiricilerini destekliyoruz. Ekim ayına kadar Bartın’da çilek yetişebiliyor.

& Dışa giden insanımız Bartın’a döndüğünde nüfus patlaması olacak.

& Bartın-İstanbul Demiryolu 2023 de bitirilecek

& Bartın, üniversitesi ile iki misli büyüyecek

& Burada kömür çıkarılma talepleri hızlanarak artacak. Kömür çıkarılması olur, veya olmaz, hukuk sürecindedir.

& Filyos bölgesinde 20 bin kişi çalışacak. Bu, yüz bin nüfus eder. Kentsel ihtiyaçları, Bartın karşılayacak.

& İnkumu, Bartın’ın sayfiyesidir. Üç aydır ömrü. Yapılacak 700 metrelik tünelle yaz-kış kullanılır hale gelecektir. Şubatta ihale var.

& Amasra, Çakraz arasında turistik konaklama tesisleri yapılacak.

& Bartın’da 3 bin yatağımız var. Turizm yatırımcılarını bu konuda teşvik için bedelsiz arsa tahsisi yapılacak.

& On yıl içinde, Bartın’ı, sahil şehri yapacağız. Yeni bir şehir doğacak. Bu da çılgın  projelerimiz arasındadır. (Doğum sancıları şimdiden başlayabilir)

& Van depremzedeleri için okul yapma kararı vererek, acılarını paylaşmak istedik. Öğrenciler harçlıklarını verdiler. Halkımız da katkı yaptı. Herkese buradan teşekkür etmek isterim.

& Yerel gazetelere çok önem  veriyorum. Bir tehlike var. Bilgisayar gazeteciliğine yöneldiler. Yereller, köşelerini sütunlarını korumalıdırlar

& Bartın’ın 20 nci yıl seneyi devriyesinde gazeteleri inceledim. Aradıklarımı, Bartın Gazetesinde buldum. Sahibi Esen Aliş, deneyimli gazetecidir. Bartın Gazetesi 88 yıldır yayında. Şehrin sosyolojik yapısını bu gazeteden izlemek mümkün”

 

Daha sonra  Bartın Gazetesi sahibinin kanala bağlandığı görüldü. Ekrana, Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş’în sözleri geldi “ Gazetede 35 nci yılımı doldurdum. Gazetemiz, 7 kez basın başarı ödülü almıştır peş peşe. Bartın Gazetesi, Cumhuriyetimizle yaşıttır. Bartın Gazetesi, 88 yıldır resmi ilan almadan çıkmaktadır. Maksat, halkla bütünleşmektir. Eskiden, kes yapıştır vardı. Şimdi ofset  sisteminde “indir yapıştır var” dedi.

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara