Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '11

 
Kategori
İstanbul
 

Paşabahçe ve Tahir Paşa Yalısı,

Paşabahçe ve Tahir Paşa Yalısı,
 

Tahir Paşa Yalısı- Paşabahçe


Boğaziçi yalıları, İstanbul Boğazı'nın inci taneleri gibidir. Birbirinden güzel bu yalılar Boğaz'ın güzelliğine güzellik katarlar.

İşte bunlardan birtaneside 47.5 m cephesiyle, 1910 yıllarında tamamen kaybolan Tahir Paşa yalısıydı. Paşabahçe Sahipmolla Caddesi üstünde 19 numarada yer alan arsa üstünde 1880 yılında İşkodra Valisi Tahir Paşa yaptırmştır yalıyı.

Tahir Paşa yalısı yıkıldıktan sonra bu yalının taşlarını, damadı Asaf bey kendi yalısının yapımında   kullanmıştır. ''Eski sahipleri 1916'da inşa edilen bu yalının 1938'de"bina vergisinden muaf olmak için yıktırldığını söylediler''. Mimar Erol Sevimlisoy çalışmaları, ailenin  soy ağacının incelenmesi sonunda, Londra'da yaşayan Zehra hn.a ulaşıldı. Zehra hn. mimarlara Tahir Paşa Yalısı'nın eski  fotoraflarını  ve yapının özelliklerini anlattı. Prof. Sedat Hakkı Eldem'in çizimleri, özel idare kayıtları ve tarıhsel dökümanlar ile Osmanlı tapu kayıtlarınında incelenmesiyle, Tahir Paşa ve Asaf Bey yalılarının varlığı kanıtlanmış oldu. Mimar Erol Sevimlisoy ve ekibinin calışmaları sonucunda, Anıtlar Kurulu'na yalının tescili yaptırıldı. 

Andonaki yalıları ile Tevfik Paşa yalıları arasında 1800 metrekarelik taban oturumuyla en büyük yalı olma özelliğine sahip olan Tahir Paşa Yalısının kayıkhanesi ve atların yıkandığı havuz  kullanılabilir durumda. Buradaki arsada buğün biri 2 katlı diğerleri tek katlı dört adet yapı bulunmaktadır. Bahçede 150'nin  üzerinde, akağaç, sedir, porsuk, akasya , monolya, kızılçam, ceviz, servi, söğüt ve meyve ağaçları bulunmaktadır. İst.Üni. Orman fakültesi tarafından tesbiti yapılmıştır.

Tarihi Paşabahçe İlk Öğretim Okulunun karşısından başlayıp eski simitçı fırınına kadar uzanan yalının yüksek taş ve tuğla duvarları, servis kapısı ve  büyük,  ana giriş kapısı muhafaza ediliyor.  

1998 de Rölevesi ve restitüsyon projeleri onaylanan, Tahir Paşa Yalısı'nın bir an önce hayata geçirilmesi hem Paşabahçe sakinlerinin, hemde İstanbul  sevenlerinin temennisidir. 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..