- Kategori
- Psikoloji
Patolojik iyimserlik
Ne kadar iyimsersiniz? İyimserliğiniz hatalarınızdan ders almanızı engelliyorsa ciddi bir probleminiz olabilir.
Gündelik hayatınızda başarısızlıkları veya mutsuzlukları örtmek için ve o anın sıkıcılığından kurtulmak için sıklıkla "ileride bir gün..." kelimeleri ile başlayan ve umut verici cümlelere çok başvuruyorsanız dikkatli olmalısınız (*). Bu durum gerçeklerden kopup, kendi mutluluğunuz için yarattığınız bir fantezi dünyasında (alternatif evren) yaşıyor olmayın sakın? Bu şartlar altında alternatif dünyanızda mutlu olabilirsiniz sadece. Günlük hayatta yaşadığınız sıkıntılar aynı şekilde devam eder.
Bu sendromdan muzdarip insanlar genellikle dünyada herşeye sahip olduklarını düşünürler ve her tutkularını gerçeğe çevirebileceklerine dair inançları tamdır. (**)
"Kör İnanç" bu sendromun devamını sağlayan en güçlü etkendir.
Patolojik iyimserlik örnekleri neler olabilir ?
-Mutlak bir ahiret inancı ile çok içli dışlı olmak ve her günün bir çok anını bu fikirle doldurarak yaşamak. Odaklanma noktasını bu hayattan başka noktaya çeviren bir insanın günlük hayat rollerini aksatması kuvvetle muhtemeldir.
-Sezon başında "takımımızdan bu sene avrupa kupası bekliyoruz" diyen bir yönetici, ülke şartlarını, takımının gerçek potansiyelini, rakiplerini ve şans faktörünü görmezden gelerek anlık çıkar sağlama peşindedir. Gerçek hayattaki yansıması büyük beklenti - büyük hayal kırıklığı şeklinde olacaktır.
-Karşı cinsten hiç bir yakınlık alamamasına rağmen beğendiği kişinin hayalini kuran ve her küçük ayrıntıdan ilgi gördüğü yönünde sonuçlar çıkaran insan bu durumun genel bir örneklerindendir. Bu durumda gerçekten ilgi görebileceği yeni bir karşı cinse yönelemezler ve fantezi dünyasında ki yaşadığı ilişki yüzünden gerçek hayatta hep yanlız kalırlar.
Bazen çaresizlik, sadece hayal kurma isteği bizi bu duruma iter. Sadece o an güzel bir şey söylemeye yada duymaya ihtiyacımız olur. Milan Kundera, "iyimserlik insanların afyonudur" der. Kuşkusuz hepimizin zaman zaman afyona ihtiyacı olur. Bu durumda telaffuz ettiklerimiz, ayaklarımızı yerden her daim kesmiyorsa zararsızdır elbet. Hatta aşağıda okuyacağınız Nazım Hikmet şiiri gibi, çok sanatsal sonuçlarda verebilirler :
İYİMSERLİK
şiirler yazarım
basılmaz
basılacaklar ama
bir mektup beklerim müjdeli
belki de öldüğüm gün gelir
mutlaka gelir ama
ne devlet ne para
insanın emrinde dünya
belki yüz yıl sonra
olsun
mutlaka bu böyle olacak ama
moskova, 12 eylül 1957
* http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3227900
** http://orangephilosophy.ektopos.com/archives/2005/03/depression_and.html