Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Pazar ve insan

Pazar ve insan
 

Pazara gitmeyi severim. Neden bilmem alıştık annemle gitmeden duramıyoruz bir türlü... Sanki bize " pazara gitme iksiri " şırınga ettiler de bizde alışkanlık oluştu. İşi gücü bırakıp gidiyoruz, kar, yağmur dinlemeden gidiyoruz...

İnsanları gözlemlemek hoşuma gidiyor pazarda ve pazarcıları da... İnsanlar durmadan alıyorlar, alıyorlar... Almak istekleri bitmiyor. Acaba kendi hayatlarında vericiler mi? Bizde alıyoruz annemle, almıyoruz desem yalan olur. Aldığımızdan fazlasını verebiliyorsak ne mutlu bize.

Pazarcıların bağrışları kulaklarımı tırmalıyor bazen, bazen de dikkatimi onlara vermiyorum, duymuyorum.

Kimi hizmet etmek için parçalanıyor, kimbilir kimler ondan para bekliyor, kaç karın doyuruyor pazardan kazandığı parayla... Kimi de çok gururlu, "almazsan alma" tarzında, iki kuruş indirmez, burnundan kıl aldırmaz, bir kasıntı, bir kasıntı... Nedense böyle pazarcıların alıcısı da çok oluyor, acaba insanlar onlardan korkuyorlar mı? Ya da malları çok mu kaliteli?... İnsanların mantığını çözmek zor pazarda da.

Kimi pazarcı da hiç bağırmaz, oturur sessiz sessiz, kaderine razı, "kurbanlık koyun" kıvamında, gelen olursa satış yapar, olmazsa öyle oturur... Belki de onun karakterine uygun bir iş değildir bu, mecburdur, bağırırsa ayıp olur diye düşünür, kendi yağında kavrulur gider.

İnsanlara dikkat ederim pazarda. Kimi en pahalısını aldığında mutlu olur, kimi en ucuzunu. Mutlu olmak için mi alıyoruz, yoksa almak bir alışkanlıkmı? Bizde olsa da alıyoruz, olmasa da... Biz böyle mi tatmin oluyoruz acaba hayattan, sakladığımız benliğimizi mi doyuruyoruz aldıklarımızla, hiç kendimize bu soruları sorup, yanıtlar aramış mıydık? Hayat bize kendimizi yabancı kılıyor. Pazarda insan kendini birazcık ta olsa tanıyor.

Aman pazarda kendinizi kaybedip, "onu alıyım", "ay bunu da alıyım" derken cüzdanınızı kaptırmayın. O zaman gerisin geri evin yolunu tutarsınız, pazar maceranız hüsranla biter.

Herkese pazarda iyi gezmeler ama dikkatli alışveriş etmeler diliyorum...

 
Toplam blog
: 69
: 720
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

Ben 1982 İstanbul doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Süt ve Ürünleri ve Anadolu üniversitesi Çalışma Ek..