Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '15

 
Kategori
Sektörler
 

Pazarlamacıyı geliştirme yöntemleri

Satış ve pazarlama sektörü bazen karlı bazen fiyaskolarla doludur. Ciddi bir sektördür. Neüretirseniz üretin satacak birilerini bulmak zorundasınız. Zaman üretmekten çok satabilme zamanıdır. Günümüzde ileri teknoloji makineler var. Üretim çocuk oyuncağına döndü. Satmadan üretemezsiniz. Satabilmek için de donanımlı ve tecrübeli olmalısınız.

Satışta İnanç

Yapacağınız işe önce kendiniz inanmalısınız. Kendi kendinize iç isteklendirme sağlamalısınız. Sizin inanmadığınız bir şeye kimse inanmayacaktır. Kendi iç sesinizi olumlu programlamalısınız. Ne de olsa savaşlar önce içeride kazanılır. Çünkü olumlu düşünmezseniz ve motivasyonunuz yerinde olmazsa kaybedersiniz. Satış işinde her gün onlarca hayır kelimesi yüzünüze vurulacaktır. Güçlü değilseniz artçı bir hayır depremiyle yıkılırsınız. Zaten satış işinin en zevkli yanı hayır almaktır. Her hayır bir sonra ki evet için alt yapı hazırlar. Her ne olursa olsun hep olumlu düşünün. Evrene gönderdiğiniz kötü ya da iyi enerjiler dönüp dolaşıp size geri gelir.

Satışta Para

Satış işinde nasıl çalıştığınız önemli. Bu kendi işiniz olabilir, komisyonlaçalışıyor, maaş +prim şeklinde çalışıyor olabilirsiniz. Durum nasıl olursa olsun para programınız önemlidir. Bütçenizi dengeli ayarlamanız gerekmektedir. Ne kadar çok satış yaparsanız yapın bütçeniz delikse önemi yoktur. Bütçenizi yaparken gereksiz harcamalardan kaçının. Örneğin kahvaltınızı evinizde yapın. Her sabah dışarıda simit ve çaya harcadığınız para küçümsenecek bir oran değildir. Satış işinde paranızın büyük bir kısmı gereksiz harcamalara gider. Bütçenizi planlarken dikkatli olun.

Satışta Kişisel Ün

Yüzde 80 e yüzde 20 kuralı vardır. Bu kurala göre kazancınızın yüzde 80 i müşterilerinizin yüzde 20 sinden gelir. Bu yüzde 20lik dilime altın müşteri denilir. Altın müşteri her zaman sizden gözü kapalı hizmet ya da ürün alacak müşteridir. Ne kadar çok tanınırsanız, satış potansiyeliniz artacaktır. Satış potansiyelinizin artması için kartvizitiniz güçlü olmalı. Kartvizitiniz hemen çöpe atılacak türden sıradan olmamalı. Gerekirse bütçenizin bir kısmını kişisel tanıtımınıza ayırmalısınız. İnsanlar tanıdıkça güvenme potansiyelleri artar. Düşünün bir parkta x marka ayakkabısıyla birisini gördünüz. Sizde de aynı marka ayakkabı varsa sanki yıllardır tanıyormuş gibi davranabilirsiniz. İnsanlar aralarında bağ kurulduğu zaman savunma yapmayı bırakırlar

Kişisel ününüzü ve kalitenizi arttırmak için hatırlanmanız gerekmektedir. Gerilla satış taktiğine göre her 3 hatırlatmadan sadece 1 i akılda kalmaktadır. Bir firmanın yâda pazarlamacının akılda kalması için 9 hatırlatmaya ihtiyacı vardır. Her 3 hatırlatmadan 1 i hatırlandığı için, sağlıklı bir alış veriş müşteriniz olabilmesi için 27 defa kendinizi hatırlatmanız gerekmektedir. İşte o zaman akılda kalıcı olursunuz. Ve özel günlerde müşterinize kendinizi hatırlatmayı unutmayın.

Satışta disiplin

Bu işi yapıyorsanız disiplinli olmanız şart. Öncelikle enerjinizin tam olması için gününüzü programlamalısınız. Yatacağınız ve kalkacağınız saati planlamalısınız. Sabah ofisinize geldiğinizde ilk iş programınızı yapmalısınız. Müşterinin karşısında enerjik olmanız için kendinize de zaman ayırmanız gerekmetedir. Ailenizle bağlarınız güçlü olmalı. Aile yaşamınızda oluşan sorunlar işinize direk etki edecektir.

Satışta Rol Modeli

Sektörünüzde diğer temsilcileri incelemeyi unutmayın. Başarılı temsilcilerin neyi nasıl yaptığını anlamaya çalışın. Her zaman için benimsediğiniz bir rol modeliniz olmalı. Gelişmek için incelmekten vazgeçmeyin.

Satışta Çevre

Çevrenizi iyi analiz etmeniz gerekmetedir. Asıl önemli olan sosyal çevrenizde ki arkadaşlarınız dır. Arkadaşlarınızı kategorize edin. Kimin fayda sağladığını, kimin vaktinizi çaldığını, kiminmoral bozduğunu düşünün. Ayrıca size bir şeyler kazandıranları ayrı sınıfa koyun. Bu şekilde gereksiz isteklendirme kayıpları yaşamazsınız. Hangi durumda kime ihtiyaç duyduğunuzu bilip ona göre yardım alabilirsiniz.

Satışta Beden Dili

Satışta bede dili önemlidir. Karşınıza güven vermeyen hareketler sergilerseniz kaybedersiniz. Satış yaparken eliniz boş olmasın. Elinize bloknot yâd a sekreter dosya gibi gereçler mutlaka olsun. Elleriniz boşta olmayacağında daha rahat olacaksınızdır. Müşterilerin özel alanına girmeyin. Bu alan yaklaşık 30 cmkadardır. Aksi halde karşınızda gergin bir insan bulabilirsiniz. El sıkışırken de ne sert ne de yumuşak sıkın. Orta sertlikte el sıkışın. İnsanlar birbirini taklit eder. Bu yüzden müşterinin karşısında elinizi bağlamayın da elini bağlarsa görüşmeler tıkanır. Ayrıca otururken yoğunlaşma sorunu yaşamamak için ışığı arkanıza alın ki dikkatiniz dağılmasın.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra başarısız olmak için bir neden kalmayacaktır. Üretmekten daha değerli olduğundan, satış işi doğru şekilde doğru kazanç sağlar. Bu yöntemler emlak ve diğer pazarlama işlerinde size fark sağlayacaktır. İDRİS KARATAŞ BLOG

 
Toplam blog
: 2
: 118
Kayıt tarihi
: 12.03.14
 
 

Endüstri mühendisliği ve Makina teknikerliği bölümleri mezunu. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı..