- Kategori
- Deneme
Perdesiz pencereden yaşamı seyretmek.

Görsel alıntı
Ne kadar okursak okuyalım, ne kadar gezersek gezelim tüm bilgilere sahip olmamız mümkün değil.
Uzayda dünyanın görüntüsünü 360 dereceden seyredebilirsiniz. Lakin dünyada nelerin olduğunu, nelerin bittiğini bilemezsiniz.
Öyleyse gelin bazı bilinmeyenleri birlikte okuyalım.
Tarihin en kısa savaşı İngiltere ile Zanzibar arasındaki savaştır. Zanzibar savaş başladıktan 38 dakika sonra teslim olmuş.
Uzaya gönderilen ilk hayvan meyve sineği olmuş. 1946 Temmuz ayınd Amerikan V2 roketine bir miktar tahıl içinde gönderilmiş.
Parmak izi tespiti ilk kez 1892 yılında Arjantin’de yapılmış. Parmak İzi tespit Bürosu ise 1901 yılında İngiltere’de kurulmuş.
Osmanlı Padişahlarının giydikleri ve üzerlerinde ayet, hadis gibi sembollerle süslü gömleklerin her biri ancak üç, dört yılda dokunmuş. Bazılarında kimler tarafından dikildiği yazılıymış.
1966 yılında Büyük Londra yangınında tüm şehir yandığı halde hiç kimse ölmemiş sadece 6 kişi yaralanmış.
Tuvaletlerde meydana gelen kazalar nedeniyle yılda 40 bin Amerikalı hastaneye kaldırılıyor.
Sürekli bilgisayar kullananların dakikada 7 kez göz kırpıyorlar. Karasineklerin ömrü de karaymış sadece bir ay yaşarlarmış.
Savaştan üç kat daha tehlikeli olan iş hayatındaki kazalar, hastalıklar, içki, uyuşturucu gibi nedenlerdir. Yılda yaklaşık iki milyon insan çeşitli kazalar ve hastalıklar sonucu hayatını kaybederken, savaşlarda ise her yıl 650 bin kişi hayatını kaybediyor
İnsan kalbi 9 metre yüksekliğine kadar çıkabilecek basınç üretiyormuş. Deve sütünün inek sütüne göre “ demir “ içeriği açısından daha faydalıymış.
50 yaşını geçmiş herkes ömrünün ortalama 5 yılını sırada bekleyerek geçiriyormuş. Banka, elektrik, su parası yatırma kuyruğu, seçim kuyruğu, dolmuş bekleme kuyruğu dâhil.
Sağ elini kullanan insanlar, sol elini kullanan insanlardan 9 yıl daha fazla yaşıyorlarmış.
Deve kuşu kum aramak için başını kuma gömmez. Deve kuşu su aramak için başını kuma gömermiş. Deve kuşlarının gözleri beyinlerinden daha büyükmüş.
İnsan kendi nefesini tutarak hayatına son veremezmiş. Kelebekler ayaklarıyla tat alırlar. Hamamböceği kafası koparıldıktan sonra 9 gün yaşabiliyormuş. Dokuz gün sonra açlıktan ölüyormuş.
Filler zıplamayan tek canlılardır, Salyangozlar üç yıl uyuyabiliyorlarmış. Kedi balıkları 27 bin tat alma hücreleriyle en iyi tat alan canlılardır.
Elektrikli sandalye bir marangoz veya mobilyacı tarafından değil, bir dişçi tarafından icat edilmiş.
1865 yılının Şubat ayında Ay hiç dolunay olmamış. Dil vücudun en güçlü azası. Denizyıldızlarının beyni yokmuş.
Yarım kilo bal yapmak için arıların iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamaları gerekiyormuş.
Diş fırçası 1498 yılında keşfedilmiş. Elma kafeinden daha çok uyku açıyormuş. Ayaklar diğer zamanlara göre öğleden sonra daha çok büyürmüş.
Yıllardır süregelen tıbbi tavsiyelerin aksine mide ve bağırsak ülserinin stres ya da hayat tarzından değil bir bakteriden kaynaklandığı anlaşılmaya başlandı.
Her gün defalarca kullandığımız “Alo “ kelimesinin mucidi Edison’dur. Edison’un “3 ila 6 metre uzaktan duyulabileceği için” telefon görüşmesine “alo” ile başlamak gerektiği önerisini 1887 tarihli bir mektubunda belirtmiştir.
Biz okuduk bilgilendik, dileğimiz okurlarımızda bilgilenirler.
Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.
Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN