Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '09

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Pirinç pilavını tutturamıyorum diyenlere!

Pirinç pilavını tutturamıyorum diyenlere!
 

sade-pilav


Her zaman tartışılan ve her kadının çok iyi yaptığını iddia ettiği ama çoğu zaman beceremediği ve bunun sonucunda sürekli bahane ürettiği bir yemektir, pirinç pilavı. Pilav kıvamında olunca havasını atan hanımefendilerimiz, pilav sulu ve çamur gibi olunca "Ayol! Pirinç fazla artıyormuş, Osmancıkmış, Tosyaymış, Jasminmiş, kırıkmış vs." bahaneler ile kendi beceriksizliklerini ortaya koyuyorlar. İşi bilene baldo, kırık-mırık farketmez. Şimdi sizlere tam kıvavımda tane, tane ve tel, tel dökülen gerçek pirinç pilavının tarifini veriyorum. Bundan böyle pilav için bahane üretmeye ihtiyacınız olmayacak. Ayrıca pilav ile ilgili şu yazıyı mutlaka okumalısınız. "Sahte Pilav! Google’dan Açıklama Bekileniyor"

Malzemeler

1 su bardağı pirinç
1, 5 su bardağı kaynar su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tereyağ
Tuz

Yapılışı

Pirinçleri bol suda yıkayın ve ılık suda 2 dk. bekletin. Sonra süzün.
Tencereye sıvıyağı ilave edip pirinçleri 4 dk. tahta kaşıkla kavurun.
Su, tereyağı ve tuzu ilave edip sadece 1 kez karıştırarak en kısık ateşte 10 dk. pişirin.

Piştikten sonra kapak altına kağıt havlu koyup bir battaniyeye sararak 15 dk. demlendirin.

Tane tane pilavınız hazır.

Yine Soracaksınız, Ben Bilmez miyim? Pilavın sırları

Pilavınızın bembeyaz olmasını istiyorsanız bekleme suyuna 2 çorba kaşığı limon suyu katın.

Kavrulan pirinçlere su ve tuz ilave ettikten sonra sadece 1 kez karıştırın. Fazla karıştırsanız pirinçlerin içindeki nişastayı ortaya çıkacak ve sizin için mama şeklinde lapa lapa bir pilav oluşacaktır.

Kağıt havlu pilav içerisindeki buharı emecektir.

Tencerenin kapağını asla açmayın, suyunu çekti mi diye çatal-bıçak batırmayın!
Peki pilavın piştiğini nasıl anlayacağız diye soruyorsanız, ocağı kapatın ve tencereyi dinleyin. O size cevap verecektir. "Çıtır-çıt-cıtırt" sesi duyursanız pilavınız pişmiş demektir.

Battaniye niye mi sarıyoruz? Pilav üşümesin diye değil tabiki. Isısını koruması ve dane dane olması için.

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..