Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

PKK’ya temizlik operasyonunda eksiklikler

PKK’ya temizlik operasyonunda eksiklikler
 

PKK'ya temizlik operasyonu


Güneydoğu’daki PKK’ya karşı yürütülen temizlik operasyonların uzaması ve şehit sayısındaki yüksek orana karşı, teröristlerin kaybının yeterli seviyeye ulaşamamasının nedeni, teknik ve stratejik hatalardan kaynaklanmaktadır.

Temmuz ayına güney doğu da PKK terör örgütüne yapılan temizlik operasyonunda başından buyana yapılan teknik ve stratejik hatalar yüzünden çatışmalar bu kadar uzun sürmüş ve 719 şehit verilmiştir.

Önceleri TSK ve emniyet teşkilatı, aynı mıntıkada ayrı operasyonları, ayrı komuta merkezlerinden yöneterek yürütüyorlardı. Birkaç ay sonra bu yanlışın farkına vararak, operasyonun yönetimi TSK’ya bırakıldı. İşin doğrusuda buydu ve daha başında operasyonlar TSK’nın yönetiminde koordineli olarak yapılmalıydı.

PKK her ne kadar çatışmaların başlamasından aylar önce (Çözüm süreci kapsamında çekilme manevrası sırasında ) silah stoklama ve bombaların sokaklara yerleştirilme işlemini yapsa da, binaları birbirine bağlayan tüneller, geçitler ve barikatların çoğunluğu çatışmalar sırasında yapıldı.

Özellikle sokağa çıkma yasağının uygulanması ve ardından yerleşim alanlarının boşaltılmasından sonra operasyonların uydu tespiti, İnsansız Hava Aracı (İHA)’lar ve helikopterler ile hava destekli yapılması,  bu araçlarda bulunan tespit donanımlarının desteği alınmalıydı.

Operasyonlar tuzaklarla kendisine barikat ve mevziler kuran bu vesileyle savunma mekanizmasını güçlendirirken gözlem ve atış üstünlüğünü gücü elde eden PKK’nın tam istediği gibi sokak çatışmaları halinde dönüşmüştür.

Terör örgütü tarafından hazırlanan bombalı tuzaklar birbiri arasında tüneller ile birleştirilen evlere geçiş yaparak bu evlerdeki ve barikatlardaki mazgallardan güvenlik güçlerine açtıkları ateşler ile üstünlük sağlarken, Güvenlik güçlerimiz zaman zaman farklı noktalardan açılan ateşlerin arasında kalmıştır. Buda verilen şehit sayısının çok olmasının nedenlerinin başında gelmektedir.

Güvenlik güçlerinin donanım ve manevra bakımından daha üstün olmasına rağmen çatışmaların uzaması ve teröristlerin verdiği kayıpların az olması terör örgütünün daha organize olması buna karşı TSK’nın teknik imkânlarını yeterince kullanmamasından kaynaklanmaktadır.  

2012 yılında gururla uzaya fırlattığımız yüksek çözünürlüklü görüntü alabilen son teknoloji ürünü 140 milyon bütçeli Göktürk-2 uydumuz PKK güney doğuyu yakıp yıkarken, IŞİD Kilis’e her gün roketlerle saldırırken yer ve koordinat tespiti yapmayacak da ne zaman yapacak? Türkiye elindeki imkânlarını yerinde ve zamanında ne zaman kullanacak? Doğrusu daha zor şartlarda daha büyük ve başarı operasyonlar yapan TSK’nın bu teknik imkânlardan faydalanması kimler tarafından ve neden engellendiğini anlamak mümkün değildir.

Bu konuda daha çok detaylı anlatılacak şeyler var. Aklımıza takılan bu soruları sormadan edemiyoruz. Ancak Devlet bizim devletimiz, Asker bizim askerimiz. Aslolan devletin bekası, milletin huzur ve güvene kavuşmasıdır.

İbrahim Halil SİPAHİ

12.05.2016/adana

twitter.com/ihalilsipahi

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..