- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Plastikteki zehir

Hergün elinizin altında, hayatınıza ve vücudunuza bir parça karışan ve belki de size hayattaki herşeyden daha da yakında, yediğinizde, içtiğinizde bulunan bir düşmandan sözetmek istiyorum:
BPA! Açık adı ile: Bisfenol A! O da ne demeyin, bu yazıyı dikkatle okuyun belki de yaşantınıza yön verecek bir tehlikenin farkına varın. Kanada, ABD gibi en gelişmiş ülkelerde bile hakkında yeni yeni bilinç oluşan bir tehlikeden siz de haberdar olun, sevdiklerinizi, başta çocuklar olmak üzere bundan mümkün olduğunca koruyun.
BPA, çoğunlukla saydam polycarbonat plastiklerin daha sert ve dayanıklı olması için içine konulan bir madde. Hemen her gördüğünüz plastik şişe ve kabın içinde, hammaddesinde olan, büyük bir olasılıkla da normal kullanımla bile plastiğin içindeki yiyecek ve içeceğe, yiyecek maddelerine, suya, bir düzeyde karışıp, sızan bir madde. Özellikle de plastik tekrar tekrar kullanılıp, sıcağa maruz kalmışsa...
Çocuklar için üretilen biberonlardan, çocukların bardak kullanmaya geçmeden önce kullanılan saplı içme-alıştırma şişelerine, içecek, meyva suyu taşımak için kullanılan şişelerden, saklama kaplarına, diş hekimliğinde kullanılan maddelerden, aklınıza gelebilecek herşeyde ve heryerde; plastiğin içinde taşınan içecek ve yiyeceğe karışan öteki kimyasallarla birlikte herşeye sızan bir tehlike bu!
Başka birşey söylemeden hemen söyleyeyim eğer beni bir ülkeye başbakan yada başkan yapsalar kullanımını ilk yasaklayacağım şeylerden birisi plastik olacaktır. Ekonomiye maliyeti ne olursa olsun, hayatı nasıl zorlaştırırsa zorlaştırsın, petro-kimya devleri bana ne kadar düşman olursa olsun, genelde plastiğin kendisi ile birlikte, tarımsal ilaçlar ve hormonlar gibi ortadan kalkması gereken ilk maddelerden birisi!
Araştırmalar yeni doğan bebekten, yetişkinlere, hamile kadınların plesanta dokularından ve amnion sıvılarına, anne karnında ki bebek dokularına kadar herkesin vücudunda ve anne sütünden, içme sularına heryerde bu maddeye ciddi oranlarda rastlıyoruz! Bilimsel bir gerçek bu!
Bu zehir içinizde ve heryerde daha başka yüzlerce zehirle birlikte! Peki nedir tehlike? Araştırmalar; daha pek çok kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini göstermekle birlikte bu maddenin insan vücudundaki hormon sisteminde anormal müdahalelere yol açtığını ve kadınlık hormonu Ostrojeni taklit ettiğini ve ona benzer etkiler yaptığını gösteriyor. Bilindiği üzere Ostrojen kadın hormonal sisteminin baş oyuncusu ama onu taklit eden bir maddenin de bildiğiniz, bilmediğiniz, her hücresel faaliyette rol oynayabileceğini düşünün, bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, özellikle hormonlarca etkilenen kanserlere ki saymakla bitmez (meme, prostat, yumurtalık, rahim, sayın artık...) herşeyde önemli bir rol oynayacağını söylemek kehanet sayılmaz. .
ABD’ deki Illinois Üniversitesi ve Cincinnati Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı araştırmalar düşük seviyedeki BPA ile Prostat kanseri ilişkisini bilimsel kanıtları ile ortaya koyuyor. Fare yavrularındaki genetik değişikliler ( ki insana bilimsel olarak yansıtılabilecek kadar yakın olmakla beraber direk bir şekilde aynı şey olarak tercüme edilmesinin doğru olmayabileceğini belirtmekte yarar var) kanserleşmelerin ortaya çıkışı kanıtlanmış durumda.
Hergün yeni bir araştırma bu konudaki tehlikenin büyüklüğüne ve giderek artışına ve de daha bilinmeyen bilimsel olarak kanıtlanmamış değişik etkilerine daha da dikkat çekiyor. Kanada, iki yıldır bu maddenin kullanımını yasaklamış durumda keza ABD-San Fransisco kenti de bölgesel düzey de diğer bazı sehir ve eyaletlerle birlikte yasal çalışmalar yürütüyor. Pek çok gelişmiş ülke bu konuda adım atmak için çalışmalar yürütüyor.
Internette Bisfenol A yada ingilizcesi ile " Bisphenol A -BPA" yazın karşınıza çıkan bilginin çokluğu sizi hayrete düşürecektir. Peki ne yapmak gerek ? Herşeyden önce bilgilenmek gerek: Düşmanı tanımak ! Plastikten mümkün olduğu kadar uzak durmak, camın güzelliğini ve sağlığını yeniden keşfetmek.
Plastiği özellikle, sıcakla birlikte, mikrodalga, fırın(ateşe dayanıklı vs...) gibi ortamlarda kullanmamak. Seçeneğiniz varsa, mümkünse, herşeyi plastikte uzun süreler saklamak yerine, cam kaba aktarmak (yemeklik yağlar, içecekler, su vs...) Eğer yine seçme imkanınız varsa sağlığı, kolaylığa ve hafifliğe tercih etmek ve plastik saklama kaplarından kurtulmak. Mecburen plastik kullanılacaksa bekleme süresini azaltmak.
Sıcak yiyecek ve içecekleri plastikle temastan uzak tutmak. Özellikle bebekleri, yenidoğanları, çocukları mümkün olduğunca plastikten olmayan eşyalarla büyütmek, cam biberonu yeniden keşfetmek, hamileyseniz kendinizi yine plastikten uzak tutmaya çalışmak. Kısacası yaşantınızı plastikten mümkün olduğunca arındırmaya çalışmak. Hem sağlığınız için hem de çocuklarımıza bırakacağımız dünya için .
Unutmayın "Çinde kanat çırpan bir kelebek Atlantik okyanusunda fırtınaya yol açabilir" diye bir söz vardır. Sizde daha temiz daha sağlıklı bir geleceğin kelebeği olun.