Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Play off saçmalığı

Play off saçmalığı
 

Aşağı yukarı son bir yıldır Türk futbolu şike iddialarıyla büyük bir kriz içinde. Ve bu krizi TFF yönetmeye çalıştı. Kimilerine göre iyi yönetti; kimilerine göre yönetemedi. Ben yönetemediği düşüncesindeyim. TFF’nin bu krizi yönetirken yaptığı ilk icraat ise ligin statüsünü değiştirmek oldu. Bu statüyü değiştirmesinin sebebi ise bunu Digiturk’ün  istemesiydi.

Normalde Süper Lig; Avrupa’nın diğer önemli liglerinde de olduğu gibi oynanmaktaydı. Yani; ligdeki her takım tüm takımlarla hem kendi sahasında hem de deplasmanda birer maç yapar, en yüksek puanı toplayan takım şampiyon olur. Her galibiyet 3 puan, beraberlik 1 puan değerindedir. Lig sonunda aynı puanda olan takımlar ise ikili averaja veya genel averaja bakılarak hak ettikleri sırayı alırlar. Bu sistemde takımlar bir futbol sezonu içerisindeki performanslarına göre ligi bitirirler. Şans olayı daha düşüktür. Çünkü her takım her takımla 2 şer defa maç yapar. Oyun sistemiyle diğer takımlara en çok üstünlük kuran ve bu üstünlüğü maç sonuçlarına yansıtan takım en çok puan toplar ve şampiyon olur. Lig sisteminin ölçme şekli budur.

Bu yıl ise ligimiz bu sistemle oynanmıyor. Ekstradan play-off  ligi oynanacak. 34 haftalık normal lig oynandı, ardından ilk 4 sırayı alan takımlar kendi aralarında lig usulü maçlar yapacak. En çok puanı toplayan şampiyon ilan edilecek. Yüzeysel olarak play-off sistemi bu. Ve bu sistemin uygulanmasını futbolcusundan teknik direktörüne, yöneticisinden yorumcusuna kimse istemiyor.

Play-off sisteminin uygulanmasının sebebi ise şu; şike yaptığı iddiasıyla suçlanan takımların taraftarlarının birçoğu bu iddialara tepki olarak dekoderlerini iade ettiler. Digiturk ise zarar ederim düşüncesiyle TFF ye baskı yaptı ve bu sistemin uygulanmasını sağladı. Çünkü digiturk ligdeki 4 büyük takımın kendi arasında oynadığı maçlardan  kazandığı gelirinin aslan payını oluşturuyor. Eğer bu 4 takım kendi aralarında daha çok maç yaparsa digiturk ün geliri daha da artacak.

Digiturk ün geliri nerden geliyor? Biz taraftarlardan geliyor. Taraftar dekoder alıyor, maç günü kahvelere, cafelere, barlara gidip 5-10 lira para verip bu derbileri izliyor. Şimdi 6 hafta boyunca sürekli derbi izleyeceğiz ve digiturk ü zengin edeceğiz. Ben bu maçları izlemeyeceğim. Çünkü bu maçlar digiturk daha çok para kazansın diye yapılacak ve digiturk haksız yere daha çok para kazanacak. Şunu diyebilirsiniz; şike olayları digiturk ü fena sarstı. Gelirleri düştü ve zarar etmemek için play-off sistemini düşündü ve TFF ye uygulattı. İyi güzelde, digiturk şimdi zararı bırakın, kat kat kar edecek. Bende bu karı haksız yere edeceğini düşünüyorum. çünkü yayın ihalesini digiturk alırken böyle gelir oluşturacak bir sistem yoktu. Bu durum da ihaleye girmiş, girecek olan ya da girmeyi aklından geçirmiş firmalara büyük haksızlıktır. yani bir bakıma ihaleye fesat karışmıştır. Bu yüzden de play-off maçlarının hiç birini izlemeyeceğim. Futbolu seven, temiz futbolu isteyen, iyi olanın kazandığı maçlar izlemek isteyen taraftarların da bu şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Çünkü digiturk istediği zaman futbolumuza çomak sokabiliyor. Bunu bu sene çok net gördük. Bu yüzden digiturk ü haksız yere daha çok zengin etmeyelim.

 
Toplam blog
: 2
: 1385
Kayıt tarihi
: 10.04.12
 
 

9 Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Memleketim Muğla'ya ..