Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '17

 
Kategori
Felsefe
 

Politeizm, Monoteizm ve çelişki…

Politeizm, Monoteizm ve çelişki…
 

İnsan yaşamının her anında çelişkilerle karşılaşıyoruz. Bu çelişkiler yumağı giderek sanki yanlış giden bir şeyler değil de, hayatın kendisi oluveriyor. Günümüzde teknoloji sayesinde evrenle ilgili birçok bilgi ediniyoruz ama bunları bir araya getirdiğimizde ortaya garip bir çelişki yumağından başka bir şey çıkmıyor. Bu yumağı şöyle bir ipinden tutup çözmeye çalıştıkça de daha fazla karışıyor. Örneğin:

Politeizm (çok tanrı inancı)

Bu inancı benimseyenler Allah'ın yaratıcı ve güçlü olduğunu kabul ederler. Ancak bunun yanında Allah'tan başkalarına olağanüstü güçler atfederek, onlardan yardım beklerler. Doğa güçlerini, ölüleri, bir takım hayvanları, ay, güneş, yıldız gibi gök cisimlerini tanrılaştırırlar. Eski Yunan mitolojilerinde oldukça yaygın olan inanç biçimidir. Çok tanrıcılık, eski Yunan, Mısır, Roma ve İslamiyet'ten önce Arap Yarımadası'nda çok yangındı. Günümüz dünya dinlerinden olan, Şintoizm ve Hinduizmde çok tanrıcılık inancı vardır.

Monoteizm (Tek Tanrıcılık)
Yalnızca tek bir Tanrı’nın var olduğunu savunan görüştür. 

İnsanın, doğada ve toplumda, ilk veya değişmez sebebi araştırmasına yol açan tarihsel şartların etkisiyle her şeye gücü yeten bir tek tanrı düşüncesine varmasıdır. 

Ayrıca evreni, doğayı ve toplumu yaratıp yöneten, her şeye gücü yeten tek bir tanrı bulunduğuna inanmaya ve ona tapınmaya da monoteizm adı verilmektedir.

Dünyada en büyük tek tanrılı dinler Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlıktır

Tek tanrıcılığa dayalı bu üç dinde tanrı, birlik ve yalınlık (ezeli varlık olarak tanrı) özelliklerini taşır. Ayrıca sadakatin ve güvenirliğin ifadesidir. Tek tanrılıktaki tanrının kendi kişiselliği vardır. Kendi iradesiyle hem doğal hem de tinsel dünyalar yaratmıştır. Tanrı aynı zamanda en yüksek iyiliğin kaynağıdır.

Sayısı çok az da olsa bazı düşünürler Yahudilik ve Hristiyanlığın içlerinde çok tanrıcılığı da barındırdığını iddia ediyorlar. Tabii bunlar kendi görüşleridir. Müslümanlıkda da tanrı inanışının sadece insanla tanrı arasında bir ilişki değil toplumun bir yönetim biçimi olduğu iddiaları vardır. Tabii bunlarda sadece o kişilerin görüşleridir.

Şimdi sizlere yaman bir çelişkiden bahsedeceğim. Günümüzde dünyanın önde gelen ülkelerinin tamamına yakını tek tanrı inancındadır. Ancak yönetimleri klasik bir çoktanrı inancı sergilemektedir. Çok tanrılı dinlerde baş tanrı bir tanedir. Diğer tanrılar belirli konulara bakar ve baş tanrıya bağlıdır. İnsanlar bir şey isteyeceklerinde o konunun tanrısına başvururlar. Bizlerde mahalle ile ilgili bir sorunumuz varsa muhtara gideriz, Cumhurbaşkanına değil. Konuyu bu açıdan incelediğimizde çelişki yumağı içinde kayboluyoruz. İnanırken tek tanrı sistemine, yönetimde çok tanrı sistemine bağlıyız.

Daha fazla düşünerek daha da çelişki içinde kaybolmaktansa bu yazıyı burada kesip sizlerin düşüncelerin beklemek daha iyi sanırım.

İzmir, 24.04.2017

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..