Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Polonya'da Czynmy Dobro'yu ziyaret (5)

Polonya'da Czynmy Dobro'yu ziyaret (5)
 

19 Mayıs 2013 günü Polonya ‘nın ZDUNSKA WOLA kentinde iken Türkiye’de Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıyordu. Bizler de uzaklarda olmamıza rağmen orada bu bayramımızı topluca kutladık ve bir kez daha şehit ve gazilerimizi andık.  İspanya’da gelenlerle yine aynı Hotel Hades’te birlikte kahvaltı yaptık, bu arada İspanya grubu başkanı Antonio Bravo Şegovia hepimize yayımladıkları NAGUSİLAN adını taşıyan dergiyi armağan ettiler. Bu arada ben de kendilerine “ Yaz Güneşi Bengisu” ( Şiirler )  ve “ Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz” adını taşıyan kitaplarımdan birkaçını armağan etme fırsatını buldum. Matbaacı ve yazar öğretmen olduğunu söyleyen İspanyalı Antonio Bravo aynen şöyle dedi:

—Sizlerle tanışmaktan gurur duyuyorum, bu değerli kitaplarınız için teşekkür ediyorum, kitaplarınızı kendi matbaamda yayımlandığım NAGUSİLAN Dergimizde tanıtmaya çalışacağım “ dedi. Daha önce yanımıza gelenlere ve o kentin öğrencilerine O.Hasan Bıldırki ile birlikte Sarızeybek, Beşparmak dergilerimizden ve yerel gazetelerimizden de örnekler verdik…

Sabah kahvaltısından sonra kaldığımız kasabayı geziyoruz. Tertemiz caddeler ve sokaklar. Bir ara mezarlığın önünden geçtik. Mezarlar mermerden, sade olarak yapılmıştı. Yerden yükseklikleri 25 cm civarındadır. Hepsinin üzerinde Haç motifi vardı. Mezar taşları üzerinde biz de olduğu gibi ölenin adı, soyadı doğum ve ölüm tarihleri yazılıydı. Ağaçlarında öten kuşların ( bakalar )’ın  senfonisi bir başka idi… Mesleğiyle ilgili birkaç söz yazılanlar da yok değildi.

Bir de her mezarın yanı başında birer sandalye, oturaklar vardı. Kiminin de fotoğrafları, ancak hepsinde çiçekler vardı. Yapma, suni çiçekler, ikişer, üçer renkli mumlar vardı. Bunları daha önce İngiltere ve Letonya’da da görmüştüm. Katolikler mezarlarına çok önem veriyorlar. Tarihine, geçmişine bağlı insanlardır.

Dini, inanışı düşüncesi ne olursa olsun hepsine saygımız vardır. Onları da saygılı insanlar olarak gördük. Polonya Avrupa'nın en dindar ülkesidir. Katolik olduğunu söyleyenler %90'a, düzenli olarak kiliseye gittiğini beyan edenler %80'e ulaşmaktadır. Dini inancı olanlar arasından 4 grup saptanabilir niteliktedir. Avrupa’nın en dindar ülkesi olduğu söylenmektedir. Polonyalıların %90’ı Katolik olduğunu belirtmektedir. Dini inancı olanlar arasından 4 grup saptanabilir niteliktedir.

1. Polonyalıların %15'i çok dindar olup, her gün ibadet ederler.

2. 35-55%’i, Tanrı’ya inanırlar ve dua ederler ancak kiliselere sıklıkla gitmezler.

3. 20-25%’i, Tanrı’ya inanıp kiliseye çok ender giderler. Kiliseyi eleştirirler.

4. 20-30%’u Tanrı’ya inanırlar ancak ibadet etmezler.

Polonya Meclisi (Sejm) başkan kürsüsünün arkasında Haç vardır. Anayasa'da ilgili her bölümde Katolikliğe atıf vardır. Bugün Polonya'da hiçbir kişi ya da resmi veya özel kurumun, Katolikliği açıkça reddetmesi ya da eleştirmesinin düşünülmesi imkânsızdır. Polonya'da 5.000 kadar Müslüman Tatar yaşamaktadır. 1989 yılından itibaren, yeni Müslüman göçmenler ülkeye yerleşmiştir.

CZYNMY DOBROkurumunda bizi bir yetkili bilgi verdi. Fırsat bulup adını alamadım. O İngilizce a konuşurken rehberimiz ve İngilizce öğretmeni Utku Yavaş Türkçe tercüme ediyordu, özetle şöyle konuşuyordu: Sizler buraya hoş geldiniz, bize gurur verdiniz. Bildiğiniz bu kurum kiliseye bağlı bir hayır kurumudur. Tıpkı Türkiye’de ki KİMSE YOKMU veya KIZILAY kurumlar gibi bizlerde kimsesiz çocuklara ve yaşlılara hizmet veriyoruz.

Dünya insanlarına yardım ediyoruz. Yardım ettiğimiz alanlarımız arasında POLSKA, BİLAORUS, İDİE, KENİA ve MADAKASKAR ülkeleridir. Bize her yerden gelen yardımları da kabul ediyoruz. Amacımız dünyanın tüm yoksul, sakat  ve hasta insanlarına maddi ve manevi yardımlarda bulunmaktır.Özellikle KENİAE ve İNDİE ( Hindistan ) gibi ülkelerde bulunan insanlara ve özellikle  kimsesiz çocuklara yardım etmektir.    

------------------------------------------

Polonya gezi  yazılarımız devam edecektir.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..