- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Portakal, Limon kabuğunun seceresi
Elimdeki limonların filesindeki etikette şöyle yazıyor: 'Kabukları yemek için uygun değlldir. İçindekiler, Thiabendazol, İmazalil(Orthophenylphenol grubundan olan küf koruyucu maddeler). Ayrica Pyrimethanil ve Propiconazol ile mumlanmış-konserve edilmiştir". Şimdi bunları okuyan bir insan tabii ki kabukları asla yemez.
Çünkü ürünü daha güzel göstermek ve raf ömrünü uzatmak icin kullanilan bu kimyevi maddeler maalesef vücutta ağır hasarlar neden olan kanserojen maddelerdir.
Ülkemizde satılan narenciyelerde böyle 'yemeyin, zehirlidir' diye bir uyarı var mı, ben tam bilmiyorum, en azından ben şahsen böyle bir uyarı görmedim. Zaten açıkta, pazarlarda satılanlarda uyarı olamaz.
Ama iyi biliyorum ki, yazılı basında ve de hemen hemen tüm yemek ve sağlıkla ilgili TV programlarında hep bir ağızdan 'aman limonu kabuğuyla yiyin, mucizevi yararları var, kanseri bitiriyor vs' gibi tavsiyelerde bulunuluyor. Bunlara lütfen itibar etmeyiniz, Eğer nasıl yetiştigini bilmiyorsanız asla narenciye kabuğunu yemeyin.
Kendiniz veya çok bildik birinin bahçesinde yetişen veya organik yetişen narenciyelerin kabuğunu çok az miktarda kullanabilirsiniz.
Bu miktar Amerikan ulusal saglık enstütüsünün tavsiyesine göre(çok ciddi bir kurum), limonu dondurup kabuğunu rendeledikten sonra, en fazla çeyrek limonun kabuğu yenmesi salık verilmiş. Gerçekten yapılan bir çok bilimsel testle özellikle limon kabuğunun insan sağlığına yararları tesbit edilmiştir.
Burada önemli olan tamamen doğal ürünleri bulup tavsiye edilen miktarda yemek.