​ Post - Mortem İnternet / İnternet / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '07

 
Kategori
İnternet
 

Post - Mortem İnternet

ABD’deki internet servis sağlayıcıları, bu koşul vasiyette yer almazsa, aile üyeleri bile olsa, kişinin hem elektronik posta, hem de internet ortamındaki diğer şifreli girişlerine kesinlikle izin vermiyorlarmış.

Ancak Michigan'da bir hakim, Irak'ta ölen Amerikalı bir askerin ailesi ile çocuklarının, onun elektronik postalarına ulaşabilmeleri için, ‘Yahoo’ aleyhine, örnek oluşturabilecek bir karar vermiş.

Tuhaf bir durum.

Aynı derdi, kendim için düşündüm. Bir sürü elektronik posta adresi, sanal ağ sayfası, e-gruplar, vd…

Mirasçım yok. Bugün ölmeye de niyetim yok. Öldüğümde bunlarla ilgilenecek kimse de yeryüzünde olmayacak büyük olasılık.

Peki, onlar ne olacak?

Her sanal kaydın aslında ve görünürde birer sahibi var. Sonuçta, bunca kaydın saklanması için sunucu parası ödüyorlar. Belli bir süreden uzun süre kullanılmayan bir sürü sanal kayıt da zaten siliniyor.

Kalabilecekler reklam alanlar olur herhalde. Arama motorlarında görünüyorlarsa ve birileri girip onları okuyorsa, var olmalarını sürdürmelerine izin verilecektir. Yoksa, onlar da silinecektir.

Bunun tek yolu, ölmeden önce güvenilir birini bulup, ona bir miktar para verip, yıllık aidatlarını ölümümden sonra da ödemesini sağlamak.

Tabii, bunların hiçbiri 100 yıl güvencesi vermiyor.

Demek ki yine en iyisi dededen kalma yöntemlerle matbu ortama yönelmek. Mesleğim gereği, 200 yıllık çok eser gördüm ve onları çok 200 yıl daha saklanacakları ortamlara aktardım.

Yarın öleceksen, çocuk yap. 1 yıl sonra öleceksen, kitap yaz. 40 yıl sonra öleceksen, onların bekaları için maddi önlem al.

Herhalde bu da zihinsel bir tersine takla veya ‘ad absurdum’ oldu.

http://www.milliyet.com.tr/2007/01/11/yazar/tamer.html

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..