Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Potansiyel suçlular topluluğu

Ezici çoğunluğu her işe, her güne, her lafa "Allah" diye girişen insanların daha huzurlu, daha iyi niyetli, daha temiz yürekli, daha âdil, daha dürüst, daha sevecen olmaları ve Allah`ın adını dilinden düşürmeyen bir toplumda daha az şiddet, daha az cinayet, daha az tecâvùz, daha az yalancılık, daha az hırsızlık; kısaca daha az günah işlenmesi beklenir, değil mi? Ama, ne gezer!...

Acaba lâik hukuka göre suç, şeriata göre günah oranının giderek hızlanarak yükselmesinde, "Allah izin vermeseydi, yapmazdım" mantığı etkili olmasın? Müminler, işledikleri suç ve girdikleri günahın sorumluluğunu da, her şeyi gören, bilen yaradana yüklemesinler, sakin!..

"Ìsteseydik, hepinizi `doğru yola` getirirdik" diyor, Allah, ayetlerinde. Doğru yola getirmek istemedikleri, hangilerimizdir, acaba? İçimizdeki `şeytan (gurur, kıskançlık, hasislik, çekememezlik, kibirlilik, egoistlik, düşmanlık,,,vb.), toplumun bize verdiği `güvensizlik korkusu- gelecek korkusu" ndan olmasın, sakin!... Küçükten büyüğe bir bakalım kendimize:

"Özgürce düşünebilip, düşüncelerini korkmadan ifade edebilecek, kafasındaki sorgulamaları ve tereddütleri insanlarla paylaşabilecek bir ortam görebiliyor muyuz, çevremizde? Bırakın başkalarını; yarın - herhangi bir olay karşısında - nasıl davranacağımız konusunda, kendimizden bile emin degiliz. Oysa, yanlış ve doğru davranışın ne olduğunu önceden bilen insanlarız, ama, yanlışlık yapmadan yine de alıkoyamayız kendimizi!..

İçimizde taşıdığımız bu potansiyel suçlu olma eğilimi nereden kaynaklanmaktadır? Din bağlamında, sadece "şeytan dürttü" demek, yeterli midir; yoksa, aldığımız yanlış eğitim sistemi yüzünden midir?

İnsanı insana köle eden - bağımlı kılan - bir eğitim sistemi oldukça, toplumumuzun, potansiyel suçlu bireyler yetiştirmesi kaçınılmazdır.

Çocuğunun, anne babasından korkması, öğrencisinin öğretmeninden korkması, kadının kocasından korkması, kızın erkekten korkması, işçinin patronundan korkması, ailenin geçimden korkması, vekilin başkanından korkması sürdükçe, içimizdeki korkuyu, "Allah korkusu" bile gideremez!...

Alaettin Morgül / 13.12.2011

 
Toplam blog
: 193
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.02.10
 
 

İsveç`in Göteborg şehrinde oturmaktayım;  evli ve bir kiz bir oglan iki çocuğum var. İsveç`te..