Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Protesto bir demokratik haktır!

Protesto bir demokratik haktır!
 

Kemal Öncel isimli çiftçi, Mersin'e Başbakan geleceği zaman gözaltına alınmış, karakolda misafir edilmişti önceden protesto etme olasılığı olduğu gerekçesiyle... Günümüz demokrasisi öyle ileri düzeyde ki, protesto edecek kişileri belirleyip, henüz protesto eylemini gerçekleştirmeden yakalayıveriyor. 

Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta da Batman'a gitti ve yine kendisini protesto etme ihtimali olanlar, daha o gelmeden gözaltına alındı. 

Öncelikle şu noktayı yerleştirmek zorundayız Türkiye'de. Protesto demokratik bir haktır. Bir kimsenin protesto etmesi olasılığına karşın onu gözaltına almak faşizmdir. Protesto edenlerin cezalandırılması da demokrasi falan değildir. 

Roman buluşmasında "Parasız Eğitim İstiyoruz" şeklinde pankart açan Berna ve Ferhat hapisteler. Böyle bir talepte bulunmak da suç değildir ki devletin görevidir bu talepleri dikkate almak. Fakat Tayyip Erdoğan ve AKP'liler nasıl bir rejim özlemi içindeler ki kendilerine karşı çıkan herkesi suçlu kabul ediyorlar. 

Tayyip Erdoğan yoldan geçerken kendisine rock müziğin simgesi haline gelmiş işareti yapanlar da soruşturmaya uğramıştı. AKP aleyhine bir söz söylediğiniz anda coplanıyorsunuz dışarıda. Sokakta konuşamaz haldesiniz hatta, öyle bir korku imparatorluğu... 

AKP'ye karşı hareket eden herkesin bir örgütle bağlantılı olduğunu kabul ediyorlar, öyle bir dünyada yaşıyorlar ki kendilerini beğenmeyenler darbeci. Gerçek tabii ki böyle değil, kaldı ki insanların bir toplulukla hareket etmesi de suç değil. Organize eylemler yapılabilir ve bir eylemin organize olması o eylemi suç yapmaz, niteliği önemlidir ve protesto etme diye bir suç yoktur. Eleştiri diye de bir suç yoktur. 

Stadyumda ıslık çalanlar hakkında da soruşturma açılmaya çalışılıyor. Bu da suç değil. Okulda kantin fiyatlarını protesto etmek? Suç değil.. Dersanede pankart açmak? Suç değil... 

Tüm bunları suç saymak? Demokrasi değil.. 

Niye şaşırıyorsunuz ki, muhafazakardan demokrat çıkarmaya çalışan sizdiniz yine, muhafazakarlık ve demokratlık nasıl olurmuş bir açıklasanız? Muhafazakar mesela insanların içki içmesini istemez ve bunu sınırlamaya çalışır, bahaneleri de hazırdır, yok korumak, yok gençler, bir sürü laf, bir yaşam tarzı kavgasıdır bu, kendi yaşam tarzını başkasına dayatmaya çalışmaktır olan biten, bizim yaşam tarzımızdır tehdit altında olan... 

Yakın bir zamanda geçmişe yürüyen soruşturmalar da açılabilir ve AKP'nin aleyhine olan eylemlere katılan ben ve benim gibiler de suçlu bulunabilirler. 

AKP'nin demokrasi diye lanse ettiği şey tek adam yönetimi, tek parti diktası... Bugüne kadar kendilerini protesto edenleri çeşitli sınıflandırmalara soktular, Ergenekoncu en meşhuru ve en yaygın kalıp... En son olarak Tayyip Erdoğan, tüm düşüncelere saygılı olduğunu ve kimseyi dışlamadığını söylediği konuşmasında, kendisini protesto eden öğrencileri Marksist-Leninist olmakla "suçluyordu" ve tabii ki Marksist-Leninist olmak diye de bir suç yok. Dolayısıyla kendisini protesto edenlerin Marksist-Leninist olması bize ne anlatmalı? 

İdeolojik davranıyorlar diyordu ki en doğal haklarıdır. İnsanlar ideolojilerine göre davranırlar elbette ve kendi ideolojilerine göre talepte bulunabilirler. Umarım insanlar artık uyanıyordur, anlıyordur bazı şeyleri. İçkiyi yasaklayan, kendi yaşam tarzını topluma dayatmaya çalışan, muhalifleri hapse atan, kendisinden farklı düşünenlere saygılı olduğunu söyleyip de bu insanları anında dışlayan, tek ses bir medya isteyen bir rejime demokrasi denmez. 

AKP'liler İspanya'ya gitmişler. İspanyollar orada "bizde stadyumda protesto bir demokratik haktır" demiş AKP'lilere ve bu AKP'lilerin hoşuna gitmemiş. Eh ne de olsa doğruları duymak herkese güzel gelmez. 

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..