Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Psikolojik Şiddet Fiziksel Şiddetten Önce Başlar ...

Psikolojik Şiddet Fiziksel Şiddetten Önce Başlar ...
 

Gündemde olan  kadına şiddetin  fiziksel şiddet ile sınırlı olmadığı kadınların psikolojik şiddette gördüğü gözlenmektedir.

Yaşadığımız toplumda bir çok kadın sahiplenici ve baskı gösteren erkeklerin arasında kendini köşeye sıkışmış hissediyor.

Şiddet denildiği zaman, ilk düşünülen kadına uygulanılan fiziksel şiddetir. Bilinmelidir ki şiddet sadece fiziksel değildir, psikolojik şiddette vardır. Sesini yükselterek bağırmak, alaycı veya iğneleyici sözler söylemek, kendini kötü hissettiren laf ve cümleler kullanmak psikolojik şiddet olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik şiddet, kadınların özgüvenini yok etmeyi amaçlayan çok etkin bir saldırı yöntemidir.

Fiziksel şiddetin aksine psikolojik şiddeti tarif etmek zordur.

Psikolojik şiddet biçimlerini sıralamak gerekirse;

Sevgi, ilgi, destek, değer görme gibi duygusal ihtiyaçların isteğe bağlı olarak karşılanması yada karşılanmaması,

İstediklerini yaptırmak için küçük düşürücü, tehdit edici davranış ve tutumlarda bulunma,

Duygu sömürüsü yapmak, utandırmak, başkalarının yanında alay ederek konuşma, küfür ve hakaret etmek,

Kıskançlık adı altında, nerede, ne zaman, kiminle ne yaptığını, ne giydiğini “ Bu elbiseyle dışarı çıkamazsın” gibi baskıcı veya “ Kendi iyiliğin için onunla görüşmeni istemiyorum” gibi karşı tarafı düşündüğünü ifade eden sözler ve davranışlarla denetlemek, sosyal ilişkilerini kontrol altında tutmaya çalışmak,

Bireysel haklarını yok saymak, yaptıklarını sürekli eleştirmek ve kendisini aciz, yetersiz, beceriksiz ve muhtaç bağımlı hissetirmek,

Yalnızlaştırmak; ailesi yada arkadaşları baştan olmak üzere yakınlarından fiziksel ve duygusal olarak uzaklaştırmaya çalışmak, kişilerle arasını bozmak ve sevilmediğini, istenmediğini söylemek,

Sorunlu bir kişiliğe sahip olduğunu hissetirmek,

Kişiliği, fiziksel görüntüsü ile ilgili hakaret etmek,

Şunu belirtmek gerekiyor, şiddet bir davranış biçimi değil, bir düşünce biçimi. Davranışları nispeten daha kolay değiştirebilirsiniz ama düşünce biçimlerini değiştirmek çok zor. Şiddet sadece ve sadece şiddeti uygulayan kişi karar verirse ve bunun üzerine çalışırsa durdurulabilir. Şiddete uğrayan kişi kendini o şiddet ilişkisinden uzaklaştırarak kendini korumak için bir şeyler yapabilir ama şiddeti durduramaz.

Şiddeti uygulayan kişi olayın sorumluluğunu hep şiddet uygulayan kişiye atmaktadır. Hiçbir zaman kabullenmez.

Psikolojik şiddet dışarıdan görünen yaralara sebep olmuyor belki ama iç dünyamızda iyileşmesi zor yaralar bırakabiliyor.

Bu tarz ilişkiler yaşayan insanlar çoğunlukla fiziksel olarak zarar görmedikleri için şiddet gördüklerinin  farkında olmuyorlar ya da bunu kabul etmiyorlar. Fakat psikolojik şiddet kişilerin ruh sağlığına zarar vermekte, depresyona, güven eksikliğine ve insanların kendilerini sevmemeye başlamalarına sebep olmaktadır.

Psikolojik şiddet gören kişi çoğunlukla kendisini suçladığı için iyileşme süreci de uzun olabiliyor. İyileşme süreci için atılması gereken ilk adım bu ilişkinin farkına varmak ve bir an önce uzaklaşmak.

 

 
Toplam blog
: 3
: 189
Kayıt tarihi
: 19.11.18
 
 

Kıbrıs Ruh Sağlığı Enstitüsü- Psikolog. YDÜ Üniversitesi- Research Assistant (Araştırma Asistanı)..