Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Radyasyon ve biz

Radyasyon ve biz
 

Radyasyon Mitosu ve Gerçekler

Uyku düzensizliği, baş ağrısı, göz problemleri yada yüksek kanser riskinden bahsediliyor Radyasyon bizi hasta mı ediyor yada bunlar gereksiz bir panikten mi ibaret? İnsanlar için radyasyon dozu radyasyon kaynaklarının yayım gücü,cihaza bulunduğumuz ortalama uzaklık ve frekans Listenin en başındaki ise cep telefonları ülkemizde ise yaklaşık olarak 45 milyon insan cep telefonu kullanmakta ve bu sayı gün geçtikçe artmakta. Elektrikle çalışan her cihaz elektrik yada manyetik alanın yanı sıra radyasyonda üretiyor. Her elektrik akımı manyetik alan oluşturuyor ve buna da elektromanyetik radyasyon oluşuyor. Bunun gücü Elektromanyetik Akı Yoğunluğu olarak tanımlanıyor ve buda Watt/m2 dir

Elektromanyetik radyasyon frekansına göre çeşitlenebiliyor. Frekansları 100 kHz’den düşük olanlara düşük frekanslı radyasyon , 100 kHz ile 100 GHz arasındakine yüksek frekanslı ve eğer bunun üzerindeyse kızıl ötesi şeklindeki optik radyasyon , ışık ve UV radyasyonu denmektedir. Düşük frekans insan bedeninin içerisinden geçer . Yüksek frekanslı Radyasyon sağlık açısından riskler yaratıyor mu? Üstelik medyada ve birçok demeçlerde Yüksek frekanslı radyasyonun kanserojen etkileri gibi daha vahim etkilerden bahsedilebiliyor.(WHO )Dünya sağlık örgütü de başka ülkelerdeki araştırmalar da yüksek frekansın insanlar üzerinde kanserojen etkisinin olmadığını yüreklere su serpercesine sergiliyor. Frekans ne kadar yüksek olursa nüfus derinliği de o kadar o kadar düşüktür. 900 MHz ile çalışan cep telefonlarında nüfuz deriliği yaklaşık 2,5 cm,1.800 MHz ile çalışanlarda ise nüfus derinliği 1 cm civarında . Bu verilerle beraber farklı ülkelerde farklı uygulamalar oluşturmuşlardır. Alman Çevre Bakanlığı genel bir tanı yerine her radyasyon frekansı için değerler belirlemiş örnek olursa Hesap makinesiyle Frekans değeri * 0,0050875 W/m2 = Metre kare başına düşen Watt cinsinden sınır değermiş.

EVET radyasyon mitosu hakkındaki bilgileri paylaştım sizlerle PEKİ neler yapabiliriz az radyasyon ve az zarar için;

Deniliyor ki

Şebeke meşgulse iyi çekmeyen yerlerde konuşmaktan kaçınalım.Çünkü bu sırada cep telimiz uzaktaki baz istasyonuna ulaşmak için en yüksek performansla çalışıyor.

Arabada cep telefonunuzla konuşmayın Araba şasisi ,ışınları yansıtıyor ve bize uygulanan radyasyon miktarı artıyor Aracın metal yapısını aşabilmek için daha güçlü yayın yapıyor.

Kulaklıklı mikrofon seti kullanın

Bluetooth kulaklık ile kafaya uygulanan radyasyon miktarı epeyce azalabiliyor.

Cep telefonlarındaki Sar değerine dikkat edilmesi gerekliliğini savunuluyor

(Sar – Spesific Absorption Rate)( bu deger bir cep telefonunun maksimum çekiş gücündeyken insanın başına uyguladığı radyasyonu Watt cinsinden veriyor.)

Televizyon ile mesafeyi koruyun en az 2 metre uzaklaşın

Eskiden daha mı sağlıklıydık ?Teknoloji ve sanal alem bizim içimizdeki sevgileri koparıyor mu? Yüzümüzdeki tebessümlerin yerinde cepler klavyeler ekranlar …………….mı yer alıyor buram buram teknolojimi kokuyoruz bilinmez ama, teknolojinin de olmaması da düşünülemez herhalde.

Hepimize az radyasyonlu günler

 
Toplam blog
: 7
: 839
Kayıt tarihi
: 14.10.06
 
 

Ülkesini ve insanları seven biriyim, düşüncelerimi okuduklarımı sizlerle bu ciddi platformda bir sin..