Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan'da Sağlık
 

Ramazanda gün boyu rahatsızlık hissetmemek için sahurda ne yemeliyiz

Ramazanda gün boyu rahatsızlık hissetmemek için sahurda ne yemeliyiz
 

camilerimiz


Ramazan ayında iftar ve sahur olarak 2 ögün yediğimiz için, gün boyunca zorlanmadan ve sağlıklı bir ramzan geçirmemiz için, sahurun önemi çok artmakta, sahurda yiyeceğimiz gıdalar bizim iftara kadar rahat bir oruç tutmamıza yardımcı olacaktır. İftarı ise tek öğün yerine bir kaç öğüne bölmeliyiz.

Daha orucun Allah tarafından müslümanlara farz kılındığı yıllarda ve günümüzde uzmanların yaptığı araştırmalarda, oruç tutan herkesin muhakkak sahura kalması gerektiğini göstermekte, “ben kalkmayayım”, sadece su içeyim bana yeter”, “sahurda yersem çok kilo alıyorum.” Gibi insana eziyet edecek davranışlardan kaçınmak için, muhakkak sahura kalkmalıyız.

Oruç insan vucudunun yenilenmesi, adeta sıfırlanması olarak görebiliriz. Uzmanlarda orucun, sağlıklı bir beslenme ile insanın vucudunun tümden yenilenmesine sağlıklı olarak çalışmasına yardımcı olduğunu söylemektedirler.

Sahurda ise daha çok kahvaltı türü çok ağır olamayan bir menü uygulanmalı, yumurtanın tok tutması özelliği sebebiyle kesinlikle rafadan bir yumurta yenmeli, bu ramazan döneminde ise uzmanlar içebiliyorsak muhakkak süt içmeli, gazlı, yağlı, kızartma türü yemekler kesinlikle kaçınmalıyız...

Günlük en az 2 litre suyu iftar ve sahur arasında bölerek içmeli, susuz bir vucud benzinsiz bir araba gibi bizim vucudumuzunda yarı yolda kalmasına organlarımızın tam çalışamamasına sebep olmaktadır. Su insan vücüdu için çok önemlidir. Bedenimizdeki suyun %10 nu yitirdiğimizde insan hayatı tehlikeye girerken, bedendeki su miktarı %20 eksilmesi ise ölüm ile sonuçlanmkatadır. Bunun için suyu muhakkak hayatımızdan eksik etmemeiz gerekir, özellilede ramazanda bu önem dahada artmaktadır. Suyun yerini yüksek miktarda şeker ihtiva eden meyve suları ve aşırı cay ve kahve tüketimi obezite riskini ve kafein miktarını arttıracağından doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

Yine Sağlık Bakanlığı yayınladığı bildiride,

"-Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.

-Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

-Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir." diye bildirmektedir..

Ramazan ayı tüm insanlığa ruhen ve bedenen huzur getirmesi dileğiyle...

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..