Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Re-Step Beyinlerine “Yürü” dedi, yürüdüler

Re-Step Beyinlerine “Yürü” dedi, yürüdüler
 

İnme, felç, beyin travması, serebral palsi ve yürüme bozukluklarının tedavisi, ister merkezde ister hastanın evinde, sadece bir çift ayakkabı ile yapılabiliyor. Ancak

Re-Step adı verilen ve geçen sene tüm dünya ile aynı anda ülkemize gelen bu ayakkabılar, yıllar süren bilimsel çalışmaların ve milyon dolarlık bir teknolojik yatırımın eseri.

Yaklaşık bir buçuk yıldır ülkemizde uygulanmakta olan Re-Step Rehabilitasyon Sistemi, çeşitli rahatsızlıklardan ötürü yürüme ve denge bozuklukları yaşayan pek çok kişiye çözüm getirmeye ve umut olmaya devam ediyor. Tedavi sonrasında günlük yaşam aktivitelerinde karşılaşılan zorluklar kalkıyor, bağımsızlık ve işlevsellik artıyor; daha kaliteli bir hayata kavuşuluyor. Hatta pek çok tedavi yöntemini deneyen ve uzmanlar tarafından “yürüyemez” denen kişilerin yürümesini bile sağlıyor!

Re-Step tedavisi nasıl işliyor?

Kişi ayakkabıları giyip yürüdüğünde, tabanındaki dört adet özel piston sayesinde beyne birtakım uyaranlar gidiyor; yürümeden sorumlu önemli sinir yapılar devreye giriyor, hasarlı alan işlevini yerine getiremediğinden yürüme işini yürütecek yeni alanlar oluşuyor ve tüm sinir sistemi yürüme işini tekrar ele alıyor.

Kaybedilmiş veya bozulmuş hareketlerin, sinir sistemi tarafından yeniden doğru bir şekilde öğrenilmesine nörolojik rehabilitasyonda "motor öğrenme" adı veriliyor. Motor öğrenmenin kalitesini etkileyen en önemli şeyler pratik, yapılan hareketle ilgili geri bildirim ve motivasyon... Doğru motivasyon için en önemli kuralsa kişi başarabildikçe, tedricen artan zorluk seviyeleri. Re-Step tedavisinde, ayakkabılara bilgisayar aracılığıyla aktarılan programın yürüme esnasında kişinin başarısına göre zorluğunu arttırabilmesi kişiye her kademede daha zorunu yapabildiğini gösteren önemli bir motivasyon oluşturmaktadır.

Haftada üç kez olmak üzere 25 seanslık periyodlar halinde hastaya evinde veya merkezde uygulanan sistemin en büyük özelliği; hastanın tedavi sonrası sadece evdeki düz zeminde değil sokaktaki zorlu koşullarda da daha kolaylıkla yürümesine zemin hazırlamasıdır.

Felç, beyin travması, serebral palsi (CP), parkinson, multiple skleroz (MS), omurilik yaralanmaları gibi birçok rahatsızlıkta görülen yürüme ve denge bozukluklarında son derece iyi sonuçlar elde edilen Re-Step tedavisinden işte canlı örnekler...

İ. D. (67), iki yıl arayla iki kez beyin kanaması geçirmiş. Tedaviye başladığında tekerlekli sandalyedeydi. En büyük hayali ayakta tıraş olabilmekti. Pek çok tedavi yöntemi denemiş, pek çok uzmana görünmüş ve kendisine bir daha yürüyemeyeceği söylenmiş. 25 seans Re-Step tedavisi henüz tamamlanmadan, ayakta tıraş olmaya ve destekle yürümeye başladı. Şu anda bağımsız bir şekilde yürüyebiliyor.

K.K. (75), beyin damar tıkanıklığı sonrasında dengesini tümüyle kaybetmişti. Re-Step tedavisine başlandığında yardımsız adım atamıyor, ayakta dahi duramıyordu. Tedaviden kısa bir süre sonra yardımsız ayakta durabilir hale geldi. Tedavi bittiğinde ise yardımsız, muntazam bir şekilde hem evde hem dışarıda yürüyebiliyor, yokuş ve merdiven inip çıkabiliyordu.

G.D. (18), serebral palsili doğmuştu. Re-Step tedavisi için başvurduğunda ancak iki değnek ve kişi yardımı ile yürüyebiliyordu. İki set tedavi aldı. İlk set sonunda sadece iki değnekle, ikinci set sonunda ise bastonla yürüyebilir hale geldi.

A.T. (46), geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucu denge ve koordinasyon kaybına uğradı. İki kişi yardımıyla kısa mesafeler yürüyebilirken, tedavi sonrasında artık tek kişi yardımıyla daha hızlı ve daha uzun mesafeler yürüyebiliyordu.

S.K. (65), ülkemizdeki serebral palsili birçok kişiden biri. Tedavi öncesinde, yatakta dönmek dahil yardımsız hiçbir aktivitesini gerçekleştiremezken, tedavi bittiğinde bağımsız bir şekilde yürüyebilir - tek başına tuvalete gider hale gelebildi.

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..