​ Referanduma giderken -1 (anayasa paketinin getirdikleri) / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Referanduma giderken -1 (anayasa paketinin getirdikleri)

Referanduma giderken -1 (anayasa paketinin getirdikleri)
 

[Önnot: Öncelikle -yazdıklarıma önyargı ile yaklaşıp beni AKP'li sanan blogcuları da aydınlatmak için- şunu belirteyim ki sandığa gittiğim hiçbir seçimde AKP ve türevlerine hiç oy vermedim. Dahası da: 1983'den beri gittiğim her seçimde de şu an "hayır" cephesinde bulunan bir partiye oy verdim. ]

Paket şekillenip ortaya çıktığı günden beri gerek medyadaki yayınlarda, gerekse siyasilerin meydanlarda seslendirdiklerinde pek de objektif yanlar bulamadım.

Tespit ettiklerim ve onlara yorumlarımı şöyle maddelendirebilirim:

Tespit-1: Anayasa paketi "toplumsal mutabakat"la hazırlanmamıştır. Dolayısıyla bu bir AKP anayasa paketidir.

Yorum: Haksız bir ifade bu. Çünkü paket hazırlanırken "komisyon"a bütün partilerden milletvekilleri davet edilmiş ama muhalefetten hiçbir milletvekili bu komisyona gelmemiştir. Kırılma noktası 2008'de AKP'ye açılan kapatma davasıyla başlamıştır aslında. Muhalefetin beklentisi "kapatma" gerçekleşmeyince, muhalefet, "Laikliğin odağı olduğu mahkemece tescil edilen bir parti anayasa yapamaz." ve "Anayasa değişikliğini 2011 seçiminden sonra oluşacak parlamento yapmalıdır." söylemini her ortamda seslendirmiştir.

Tespit-2: Paketin tamamı tek maddeymiş gibi referanduma sunuluyor. Bu bir dayatmadır. Bazı maddelere "evet" bazı maddelere "hayır" demenin özgürlüğü sınırlandırılmıştır. Paket oylamaya madde madde sunulmalıydı.

Yorum: Seçim sandığında görev almış olanlar bilirler. 12-13 partinin katıldığı seçimlerde bile oyları sayıp cetvele geçirmek gece yarılarını alır. 25 maddenin tek tek oylanmasını varın siz düşünün. Bir seçmen girecek seçim bölmesine, elinde bir "hayır" bir "evet" mührü. Tak "evet" tak "hayır"... Bu konuda şunu söylesem mantıklı düşünenler bana hak verir: 2009 yerel seçimlerinde DTP, oylar yanlış partiye gitmesin, diye bazı seçmenlerinin eline bir ince ip vermişti. Seçmen oy bölmesine giriyor, elindeki ipi oy pusulasının başından ipin bittiği yere kadar uzatıyor, ipin bittiği yer hangi partiyi gösteriyorsa mührü o partinin yuvarlağına vuruyordu.

Tespit-3: Milyonlarca kişinin özüne vâkıf olmadığı / olamayacağı anayasa değişikliği gibi teknik bir konu referanduma götürmemeliydi.

Yorum: Doğru. Mecliste; mevclis, sivil toplum ve diğer kuruluşlardaki meseleye vâkıf hukukçular bir araya gelmeli mutabakatla daha demokratik bir anayasa (hatta çağa uygun bir yeni anayasa) yapabilmeliydiler. (Küçümseme olarak almayın ama referanduma gidecek olanların milyonlarcası bir çırpıda HSYK'nın açılımını bile yazamaz.) Bunun içindir ki bırakın ortalama insanı, referandum "hayır" sloganıyla meydanlara çıkan muhalefet liderleri bile "Referandumun fındık fiyatlarına faydası olacak mı?" diyerek referandumu hem sulandırıyor ve hem de genel seçim havasına sokmuyor mu?

Tespit-4: AKP karşıtlığından yola çıkanlar "hayır"da birleşerek referandumu (2011'de CHP-MHP koalisyonu ihtimâliyle) genel seçim havasına sokmaya çalışıyorlar.

Yorum: En son yerel seçimler ve seçim sonrası anketler hesaba alınırsa AKP'nin referandumda %50'ye ulaşması mümkün değil. Ama sandık kapalı bir kutu. Her ne kadar partiler, sivil toplum kuruluşları... "evet" ve /veya "hayır" şeklinde renklerini belirtmiş olsa da bu, partililer ve / veya üyeler için bağlayıcı olamaz.

Muhtemel koalisyon için de iki cümle yazayım bari: Parti partinin kurdudur. Medyanın da şişirmesiyle yıldızı cilâlanan Kılıçdaroğlu'nun partisi CHP'ye AKP'den kolay kolay oy geçmez amma bu noktada özellikle MHP kara kara düşünmelidir. Çünkü MHP'nin içinde ödünç CHP oyları vardır. (Anketler de gösteriyor ki CHP'nin oyları yükseldikçe MHP'nin oyları düşüyor. 2011 seçimlerinde sandıkta kalırsa hiç şaşırmam.) Dahası: MHP, -özellikle Orta Anadolu seçmeni tarafından- CHP ve BDP'nin "hayırcı" çizgisindeymiş gibi algılanırsa gelecek seçimlerde %10'u bulamaz.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..