Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '11

 
Kategori
Seçim
 

RIJA-SAM'ın yaptığı 2011 Türkiye seçim anketinde AKP'nin oy oranı

RIJA-SAM'ın yaptığı 2011 Türkiye seçim anketinde AKP'nin oy oranı
 

Bu ülkede iktidar partisi ve onun yandaşlarının bilgisi dışında havada bir sinek uçabiliyor mu? 

Yani Türkiye'de ne uçan, ne kaçan iktidar partisinin elinden kurtulamıyor. 

Son dönemlerde yapılan anketler, AKP’yi yüzde 45-50 bandında gösteriyor. Hiçbir kamuoyu araştırma şirketi AKP’yi yüzde 40’ın altında gösteremiyor. 

Nedeni gayet basit! 

AKP’yi düşük gösteren anket firmasına, hemen her taraftan saldırılar başlıyor ve yapılan araştırmanın taraflı olduğu dile getiriliyor. Referandum öncesi hatırlarsanız; Adil Gür’ün yaptığı araştırmada Evet ve Hayır oyları birbirine çok yakındı. Yüzde 51-49 oranı görünüyordu. Medya hemen Adil Gür’e CHP’li damgasını yapıştırdı. O nedenle bu seçimlerde, hep AKP’nin yaptırdığı araştırmalar gündeme geliyor. 

Oysa başka başka şirketlerinde yaptığı kamuoyu araştırmaları var. Bu araştırmalar her nedense medya tarafından görmezden geliniyor. 

İşte bu araştırmalardan biri: 

RIJA-SAM toplumsal araştırma konsorsiyumunun Türkiye’de 50.058 kişi üzerinde yaptığı dev ankette hem toplumsal çekinceler hem de secim sonuçları hakkında çarpıcı sonuçlar veriyor. 

2011 seçimlerinin Türkiye açısından önemi herkes tarafından kestirildiği için hemen hemen her parti ve sivil toplum örgütü kendi çapında secim anketleri hazırlatıyor. Ancak uluslararası RIJA-SAM toplumsal araştırma konsorsiyumunun Türkiye'de 50.058 kişi üzerinde yaptığı dev anket bu güne kadar yayınlanmadı. Yeni yeni birkaç internet sitesinde yer aldı. Onun dışında ne yazılı basın, ne de görsel medyada yer almadı. 

Rus RiaNovosti uluslararası Enformasyon sitesinin haberine göre; RIJA-SAM Rusya, İngiltere, Amerika ve Japonya'dan bazı girişimcilerin kurduğu ve geçtiğimiz Rusya Seçimlerinde, Almanya ve Kazakistan seçimlerinde sonuçlara en yakın tahmin değerini saptayan bir kuruluş. 

Araştırmanın öncelikli konusu: Türkiye de demokrasinin ne kadar geliştiği ve panislamist politikaların ne kadar etkin olduğuyla birlikte tabii ki politik önem arz eden 2011 seçimlerinin sonucu. 

50.048 kişinin sosyal ve siyasal dağılımının Türkiye Portresine uygun olarak yapılandırılabilmesi için şirket, SAM-İstanbul araştırma Merkezinden insan profilleri ve toplum spektrumları analizleri almış. 50.048 kişinin yüzde 0, 24’ü okuma yazma bilmiyor. Yaşam merkezi olarak 50048 kişinin yüzde 21, 4’ü kırsal kesimde yaşarken geri kalanları il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Doğu-batı kitlesel farkının bilincinde olan kuruluş, bütün değerleri SAM-İst Toplum Spektrumu analizlerine göre değerlendirmiş. 

Türkiye de yaşayan 50.048 kişi üzerinde yapılan anketin sonuçlarına göre AKP'nin oy oranı yüzde 32, 14 olarak görülüyor. 

Ankete göre, CHP'nin yeni kadrosu ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma dürüst ve güvenilir gelmesi CHP'nin oy oranlarının yüzde 34, 78 çıkarmış. 

Hani barajın altında kalacağı sıkça gündeme getirilen MHP’nin oy oranı ise yüzde 18.79 

Bu oranlara bakıldığında, ufukta CHP-MHP Koalisyonu görünüyor. AKP’nin bırakın anayasayı tek başına değiştirecek rakama ulaşmasını 1. parti bile olamıyor. 

Bu rakamlar AKP’nin Ana muhalefet partisi olacağını gösteriyor. 

Ha bölgesel parti; bağımsız(!)BDP’lilerden 25-28’nin meclise girip, bölgelerini temsil edeceklerini gösteriyor. 

Bu yazının yayınlanıp yayınlanmayacağından emin değilim. Ancak bu araştırmayı herkesin görmesi açısından yazıyorum. Benim de seçim tahminim aşağı yukarı aynı.  

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..