- Kategori
- Yemek - Mutfak
Roma'da pizzanın dünyaca ünlü adresi: La Gatta Mangiona

Tazelik ve ürün kalitesini ön plana çıkartan doğal yemek yeme tarzı “çiftlikten mutfağa”nın öncü temsilcisiİtalyan mutfağı günümüzde en moda mutfaklardan birisi. Ülkemizdeki pahalı İtalyan restoranlarında pizza, makara ağırlıklı mönüler yer alırken İtalya’da durum farklı. Pizzalar sadece samimi pizzerialarda sunuluyor.
Napoli usulü klasik pizza yapan mekâna girdiğimde kedi maketleri dikkatimi çekiyor; meğer La Gatta Mangiona’nın Türkçesi açgözlü kedi imiş. Pizzacı sadece akşamları servis veriyor, içerisi tıklım tıklım dolu, rezervasyon yaptırmak şart. Rezervasyon yaptıramadıysanız da dert etmeyin, beğendiğiniz pizzayı paket yaptırıp dilediğiniz yerde yiyebilirsiniz.
La Gatta Mangiona’da tam buğday unu ile yapılan, el ile açılan, taze doğal malzemelerle hazırlanan pizzalar taş fırında odun ateşinde piştiğinde ortaya unutulmayacak bir lezzet senfonisi çıkıyor. Pizzacı kalabalık olmasına karşın servis hızlı ve düzgün, ortamda tek anlam veremediğim ise kasadaki oturan mekân sahibinin memnuniyetsiz tavırları; sanki dükkân sinek avlıyor! İngilizce bilen garson kızlar ise patronun aksine hem güler yüzlüler, hem de çalışkan. Ocakta pizzaları yapan Mısırlı ustalara bu durumu sorduğumda, “patron paraları saymakla meşgul, ondan böyle duruyor” diye bana espri yapıyorlar.
Margherita pizzanın doğuşunun ilginç bir hikâyesi var. 1889 senesinde İtalya kraliçesi Margherita Napoli ziyaretinde Napoli’nin ünlü pizzasını tatmak istemiş. Dönemin en iyi pizza ustası Raffaele kraliçeye İtalyan bayrağını simgeleyen renklerle bir pizza sunmuş, kırmızı (domates sos) , beyaz (mozarella), yeşil (fesleğen). Kraliçe pizzayı çok beğenmiş, o günden sonra bu kraliçenin onuruna bu pizza Pizza Margherita olarak anılmış.
Ismarladığım pizza Margherita tam Napoli usulünde pişirilmiş, kenarları iyi pişmiş ve ramazan pideleri gibi kabarık, ortası sulu. La Gatta Mangiona’nın mönüsündeki artizanal biralar pizzaların lezzetlerine lezzet katıyor. Lezzetli oldukları kadar sağlıklı da bu pizzalar. İnce İtalyan pizzasını yiyen İtalyanlar ince görünümlüyken bu işi bir endüstriyel dal haline çevirip fast food kavramını ortaya çıkaran ve daha çok, yaşamak için yemek yiyen Amerikalıların kalori bombası pizzaları yiyerek obeziteye yenik düşmeleri pek şaşırtıcı gelmiyor. La Gatta Mangiona’da pizzalar lezzetli olduğu gibi fiyatlar da el yakmıyor. Pizzalar 9-14 Euro, biralar 6-8 Euro civarında.Seçici damaklarını renkli ve lezzetli bir yolculuğa çıkaran La Gatta Mangiona Roma’ya yolu düşenlerin es geçmemesi gereken bir adres.